Finland vägrar gå med på Rysslands krav

ENERGIFÖRSÖRJNING. Finland kommer inte vika sig för det ryska kravet om att betala gas från landet i rubel, säger den finländska Europaministern Tytti Tuppurainen enligt Reuters.

Gazproms huvudkontor i Sankt Petersburg

Hon säger att landets hållning är tydlig, och att man förespråkar hårda sanktioner mot Ryssland, även sådana som kan komma att innefatta gas.

I veckan beslutade ryska Gazprom att strypa gasen till Bulgarien och Polen eftersom dessa inte gått med på Putins krav om att de länder som Ryssland klassar som ”ovänliga” ska betala i rubel. Ungern har medgett att de gått med på kravet.

-Pettersson säger att på lång sikt skadar detta Ryssland mer än andra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Finland vägrar gå med på Rysslands krav

 1. Redan 1939 ställde Ryssland (Stalin, diktator) orimliga krav på Finland som avvisades.>>> KRIG. I år 2022 ställde Ryssland (Putin, diktator)) orimliga krav på Ukraina som avvisades.>>> KRIG. KBG-träsket sår och hoppar på samma ställe, medan flertalet folk vill ha frihet och fred och demokrati. På varje stupad finsk soldat gick det åt c:a 5 ryssar. I Ukraina är det en liknande situation.

  26
  1
 2. Kommunisterna i ryssland…Huh. Om jag säljer en bil så är det upp till mej om jag vill få kontanter eller om jag vill ha swish eller på faktura. Kommer vi inte överens så säljer jag inte bilen. Det är vad som händer med rubel betalningen, ryssarna bestämmer.

  14
  21
  • Läs tidigare inlägg så ser du svaret på frågan!

   I kontrakten står dollar och euro så det går inte att kräva betalning i rubel. Naturligtvis går det att kräva rubeln INNAN man skriver kontrakt, men inte efter när man redan bestämt dollar och euro!

   36
   5
  • Avtal sa Bill, brukar vara bindande sa Bull. Demokrati är tydligen inte din starka sida.

   20
   3
 3. @Janne

  Kontrakt skrevs för länge sedan och de stipulerar att betalning ska ske i dollar och euro!

  Om Ryssland kräver betalt i rubel så är det ett kontraktsbrott.

  34
  11
 4. Det är väl så att det i avtalen mellan länderna står att gasen ska
  betalas i dollar, om Ryssland då plötsligt vill ha betalt med Rubel så är
  det avtalsbrott, men det har visat sig innan att skrivna papper inte
  betyder något för Ryssland?

  32
  7
  • Och alla sanktionerna är brott mot VTO, Gatt med flera handelsorganisationer och/eller handelsavtal.

   10
   26
   • Det är ett brott att angripa ett annat land!

    Det är tillåtet att stoppa angriparen med alla tänkbara medel!

    30
    4
   • Du är medveten om att enligt internationella överenskommelser är det angripande landet i en konflikt öppet för attacker från alla länder i världssamfundet. Det innebär att om Sverige upptäcker en trupptransport från Köningsberg till St. Petersburg kan vi sänka den i försvar av Ukraina.

    7
    1
 5. Oavsett vad man anser om Ryssland, så är det säljaren som bestämmer priset på varan och även hur den skall betalas.
  Vad är problemet?
  Om man betalar i Dollar, Euro eller i Rubel, det spelar väl ingen roll, annat än kanske prestige och det får man kanske lägga åt sidan när man gör affärer och som i det här fallet, trygga landets energiförsörjning!
  EU:s ekonomiska och förhastade bojkott mot Ryssland slår istället mot Europa, men EU styrs ju också av en sorglig samling kompletta idioter! Ryssland har inga som helst problem att sälja sin gas och olja till andra länder!

  26
  38
  • Du menar att när du kommer till kassan i butiken, så kan butiksägaren neka dig att betala med svensk valuta, trots tidigare prislappar på skr. Har bara en känsla av att försäljningen kommer att minska drastiskt i fortsättningen.

   25
   5
  • Du kan glömma att Ryssland kan sälja sin olja och gas till andra länder. De flesta köper redan vad de behöver och kan inte öka sina inköp för att hjälpa Ryssland.

   Dessutom kommer gasen Europa köper från Nordvästra Ryssland, det tar tid att bygga pipelines därifrån till Indien och Kina.

   Som andra påpekat. Kontrakten säger att betalningen ska ske i dollar eller euro. Det gäller tills dessa kontrakt löper ut.

   Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.

   Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.

   EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.

   Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.

   Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.

   Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.

   EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
   Exporten är viktig för Ryssland.

   Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.

   Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.

   Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.

   Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.

   Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

   18
   4
  • Det spelar synnerligen stor roll.
   När Finland skall köpa rubel för sina € av Ryssen bestämmer Putin kursen, då har det betydelse för ryska staten om en Rubel kostar en € eller 100 €. Normalt är den värd15 öre.

   11
   1
   • Läs på Lisa! Så funkar det inte när det gäller Rubel.
    Ryssland använder sig av en fast växelkurs i GULD. Det land som skall betala för en Rysk vara köper ryskt guld till en fast kurs. Till skillnad mot västländerna så har ryssarna massor av FYSISKT guld, medan västländerna bara har “pappersguld”, vilket ju eg är sedlar. Västländerna skulle alltså kunna skicka fysiskt guld som betalning, och inte rubel, men västländernas finansiella system är ett stort bedrägeri, där det guld de påstår sig innehar är försnillat av stater, bankoligarker etc och ägarna har getts ett “kvitto” på sitt “guldinnehav”.

    1
    9
   • @Roland, nu har du snurrat till det som vanligt och rört ihop massa olika saker till en riktig trolldeg!

    1. Betalning av gas ska ske i dollar eller euro till Gazprom enligt avtal. Putin kräver nu istället betalt till ett konto han själv kan kontrollera och sen växlas pengarna till rubel och betalas till Gazprom!

    2. Putin har kopplat rubeln till guld på så sätt att han tvingar bankerna att sälja till honom för 5000 rubel/gram vilket är mindre än världsmarknadspriset. Stöld alltså! Om man kopplar en valuta till guld gör man tvärtom, man garranterar att den som vill sälja sedlar får en viss mängd guld. Därigenom vet man att sedlarna har ett visst värde.

    3. Resten är svammel som inte är värt att kommentera!

    10
    1
 6. Det är bra Finland !! Vik inte ner er för kommunisterna Ryssland.
  Finland har vart i krig med Ryssland så dom är lite tuffare än mesiga Sverige.
  Här har vi en försvarsminister som verkar livrädd för att gå med i Nato.
  Kommunist ryssarna ska bemötas stenhårt, ryssarna ska frysas ut helt.

  43
  16

Kommentera