Tyskland skickar luftvärnssystem till Ukraina

UKRAINA. Tyskland kommer att skicka luftvärnssystemet Gepard till Ukraina. Det meddelar den tyska försvarsminister Christine Lambrecht under tisdagens toppmöte om militärt stöd till det krigsdrabbade landet på en amerikansk flygbas i södra Tyskland.

Gepard 1, 50 st skickas direkt från tillverkaren. Dom är begagnade och ligger i malpåse.

Der Spiegel, som tillsammans med Süddeutsche Zeitung hade avslöjat den tyska vapenleveransen på förhand, skriver att Lambrecht med beskedet vill mildra kritiken mot Tysklands tidigare ovilja att skicka vapen till Ukraina och betona att landets regering nu har svängt i frågan.

Gepard är en tyskutvecklad luftvärnskanonvagn monterad på chassit från stridsvagnen Leopard 1. Systemet kan även användas mot markmål.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Tyskland skickar luftvärnssystem till Ukraina

 1. Det finns tre alternativ:

  1. Sitta med armarna i kors och titta på medan Putin terroriserar grannländerna och genomför sin plan, att återställa sovjetväldets gränser.

  2. Ge massor av vapen till Ukraina (och Moldavien?) så de får hjälp att själva stoppa den galne maffiabossen.

  3. Låt NATO radera ryssarna.

  3
  1
 2. Kriget mellan Ryssland och Ukraina har nu utvecklats till ett proxykrig mellan å ena sidan Ryssland å andra sidan NATO. Och det är precis det som hökarna i USA vill att det ska vara. Låt någon annan smutsa ner sina fingrar. Yemen och också ett proxy krig där USA via Saudi krigar mot Iran. Allt handlar om att få bort Putin och få tillgång till råvarorna och billig arbetskraft. Precis som Hitler planerade. Cirkeln är sluten.
  Läsvärt: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/wO2Ek5/frida-stranne-om-bevakningen-av-rysslands-invasion-av-ukraina

  2
  6
  • VÄST FJÄRMAR SIG FRÅN ÖVRIGA VÄRLDEN:

   New York Times-kolumnisten David Brooks ger sin bild av läget under rubriken Globalization Is Over. The Global Culture Wars Have Begun.

   Han börjar med en tillbakablick. ”Globalisering handlade om integration av världsbilder, produkter, idéer och kultur … Tanken var att när nationer utanför väst utvecklades skulle de bli mer som oss i väst. Världen skulle beundra framgångarna för de västerländska demokratierna och försöka efterlikna oss – inriktade på konsumtion, fred och bli sekulära”, inleder han.

   Men världen konvergerar inte längre mot väst utan avlägsnar sig. Globaliseringsprocessen slås nu tillbaka. ”Medan Ukrainas modiga kamp mot auktoritär aggression är en inspiration i väst, förblir mycket av världen oberörd, till och med sympatisk mot Vladimir Putin.”

   2
   4
   • ”Resten av världen” är länder med förtryck där illegitima ledare, förtryckare, diktatorer, kleptokrater etc inser att om Putin förlorar kan deras egna dagar vara räknade.

    Frihet är något vi alla gemensamt måste kämpa för i stort och i smått.

    Vi kan välja mellan vår fria värld med möjlighet att påverka och förbättra, eller ”resten av världen” med arbetsläger och en skål med ris. I den världen kan man bli avrättad om man yppar sina tankar hos Petterssons! Det är ditt val!

    4
    2
  • Putte kanske skulle tänkt på det innan han bröt mot alla internationella överenskommelser och invaderade Ukraina igen. Eller hur, tavarish.

 3. Undrar hur lång tid det tar att bli inövad på det här systemet?
  Finns det ett fungerande uhållsystem, reservdelar? Ammunition? Mmmhh…

  1
  1
 4. Jag tror inte riktigt man förstår vilken massiv tillförsel av västvapen som nu sker till Ukraina. Enorma och ändlösa transportkolonner rör sig fram till gränsen. Gissa var Ukraina nu satsar sitt luftförsvar? Förvisso dimper en och annan robot ner i v Ukraina, men det är bara nålstick i det stora hela.
  Putin huka dig.

  8
  4
  • Rysslands allt intensivare missilbeskjutning av järnvägar, broar, vapenförråd och omlastningsplatser skrotar också allt större mängder av till landet nyanlända vapen.

   3
   3
   • Som tur är kommer tillräckligt mycket fram, och så får vi skicka mer!

    5
    2
   • Inte direkt. Putte börjar få en desperat brist på medeldistansrobotar och kryssningsrobotar. Tittar vi på mängden som används idag är det en bråkdel mot vad Putte satte in i början av kriget.
    Första dagen av kriget satte Putte in 800 kryssnings- och medeldistansrobotar, idag är det kanske 10, 15 stycken per dag om ens det.

 5. Blir ett bra vapen att sätta in mot helikoptrar och drönare samt alla ryssar som springer på marken.
  Billigare med skott än att slösa ut en Stinger på en 10 000;- drönare.

  11
  6
 6. Om vi INTE går med i NATO! Vem kommer då till vår undsättning? Klarar vi av ett två fronts krig med Ryssland och migrantgrupperna som avskyr Sverige och det svenska?

  Har vi råd att själva satsa på vårt försvar när vi samtidigt måste lägga ut 100 miljarder per år på migranterna?

  Jag bara undrar. Efter att ha varit negativ till NATO har jag svängt 180 grader. Vi har inget alternativ.
  Upploppen i påskhelgen var avgörande

  20
  15
  • Jag vill nog hellre se frågan ”Vem får betala för ett svenskt medlemskap?” Det är ju inte gratis precis. Det går ju inte att dra ner på pengarna som man öser över kreti och pleti från MENA. Det blir väl som vanligt, pensionärer. låginkomsttagare, barn, sjukvård och utbildning

   2
   4
 7. Men problemet är att det Tyskland utlovar aldrig kommer fram. Tyskarna skickar hellre hjälpen till Putin.
  Har Tyskarna nu hittat något som blir för dyrt att skrota, men billigare att skicka.

  11
  7

Kommentera