Ryska soldater har nått Gammalsvenskby

UKRAINA. Nu kan svenskättlingarna i Gammalsvenskby höra striderna mot ryska soldater från sitt sovrumsfönster. För några dagar sedan passerade de ryska trupperna den ukrainska byn, rapporterar Göteborgs-Posten.

Svenskarna fick en skaplig promenad från Estland till Ukraina. 40 % av de som Ryssland deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

För omkring en månad sedan lyckades de ryska trupperna korsa floden Dnepr i Ukraina, en flod som rinner från norra Ukraina och ut i Svarta havet i söder.

Sedan dess har flera strider brutit ut i de omkringliggande städerna och byarna i söder. Under veckan har även Gammalsvenskby som ligger längs floden nåtts av ryska soldater.

I byn bor 2.000 människor, varav ett hundratal är ättlingar till Estlandssvenskar som på 1700-talet tvångsförflyttades från Dagö. Flera av de äldre i byn kan fortfarande tala svenska med gammalsvensk brytning.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska ryssarnas ankomst inte ha mötts med våld eller motstånd. Ingen i byn ska ha dödats eller skadats.

– De kom till byn och pratade med byns överhuvud i 20 minuter. Vad de pratade om vet jag inte. Sedan dess har vi inte sett dem här, säger Fader Ivan, som är präst i Gammalsvenskby, till tidningen.

Nu befinner sig soldaterna främst i Beryslav som är huvudstaden i den kommun som Gammalsvenskby tillhör. Byborna kan höra ljudet från stridigheterna i den närliggande staden.

Trots att Gammalsvenskby förskonats från våld har truppernas närmanden bidragit till ökad otrygghet. Brödleveranser kommer inte fram, det är brist på mediciner och de har varit utan elektricitet i flera dagar.

***

TIDIGARE Ättlingarna till svenskarna i Ukraina

HISTORIA. Nu när Ukraina åter är aktuellt så tar jag en repris om den lilla svenska kolonin från 1780-talet som uppstod när svenskar som bott i minst 500 år på öarna utanför nuvarande Estlands kust, tvingades bort av Ryssland.

År 1862 restes Rurikmonumentet i Novgorod, som ett minne över Rurik, vikingen från Roslagen, som av många kallas Rysslands grundare. Vikingarna kallade Ryssland för Gårdarike.

Rurikmonumentet, rest till 1000-årsminnet av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.

Öarna i Rigabukten – beboddes av svenskar sedan 1200-talet, de bodde på öarna Ösel, Dagö, Runö, Ormsö, Nuckö med flera samt i kustområdena och staden Hapsal. År 1781 deporterades 1200 svenskar från Dagö till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots.

Sovjetunionen erövrade Estland 1940 och andra världskriget blev ödesdigert för den svenska befolkningen vid den estniska kusten. Flera öar tömdes för att göra plats för sovjetiska militärbaser, de kvarvarande svenskarna och många ester deporterades om de inte hann fly till Sverige. Efter kriget tillhörde området Sovjetunionen till ryssarna överlämnade det till esterna 1991.

Nåväl, det som har hänt har hänt och vi ska inte gråta över spilld mjölk.

– Pettersson konstaterar bara att om svenskarna varit araber så hade vi fortfarande krigat om dessa områden i stället för att bygga upp vårt eget land. 

Ryssarna erövrade de svenska besittningarna i Baltikum i början på 1700-talet och tvister med ryssar och godsherrar ledde till att 1200 svenskar, år 1781, deporterades från Dagö, utanför den Estniska kusten till Ukraina där de grundade Gammalsvenskby. 40 % av de deporterade dog under färden som tog 9 månader till fots. 

1929 återkom ättlingar till dem som deporterats till nuvarande Ukraina till Sverige, där ingen av dem någonsin varit men där de kulturellt och språkligt hörde hemma.

Berättelsen är fokuserad på familjen Knutas och deras bakgrund. Johannes Knutas och hans hustru Lydia Simonsdotter Knutas kom till Sverige från Ukraina den 1 augusti 1929. Deras tolv barn, i åldern 63-83 år, var vid inspelningen fortfarande i livet och har varit starkt bidragande till att videon kommit till.

-Jag kan inte tänka mig att några svenskar kräver att få tillbaks de områden vi förlorat och undrar stilla när araberna ska sluta slåss och återvända dit de språkligt och kulturellt hör hemma…

Sätt på helskärm, lyssna och titta…

I avsnitt 2 följer vi Johannes och Lydias ankomst till Sverige år 1929, de första åren i Småland och deras fortsatta liv i Stockholms-området. Familjen växer och år 1946 hade de tolv barn varav tre tvillingpar. Anmärkningsvärt är att de har sex flickor och sex pojkar, ett tvillingpar med flickor, ett med pojkar samt ett med flicka/pojke. Dessutom lär barnen ha fötts som varannan flicka/pojke…

I avsnitt 3 firar släkten Knutas bl.a. 80-årsdagen av Johannes och Lydias ankomst till Sverige den 1 augusti 1929. Cirka 75 barn och barnbarn deltog i festen ute på ön Oaxen (där Pettersson gått i skola). Det blev en minnesvärd dag där vi också fick höra de tolv syskonen sjunga den i svenskbykretsar så välkända gamla psalmen ”Signe och bevara”.

Här i avsnitt 4 besöker vi Dagö och Gammalsvenskby år 2009 guidade av två av Johannes och Lydia Knutas barn – Lennart och Jan.

Del 5. Vi besöker Gammalsvenskby i Ukraina år 2009 och träffar de flesta svensktalande byborna bl.a. vid en gudstjänst i Svenska kyrkan som hålls av kyrkoherde Karl-Erik Tysk. Karl-Erik anordnar varje år, tillsammans med Tage Brolin, resor till Gammalsvenskbyn. Karl-Eriks kunskaper i ryska och ukrainska kommer då väl till pass.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera