Marinen 500 år – ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter

HISTORIA. Marinen 500 år – ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter är en dokumentärserie i sju delar med havet som huvudperson. Serien handlar om försvarsgrenen marinen och dess verksamhet i fred, kris och krig. Dessutom skildras historien om varför marinen skapades och havets betydelse för Sverige, svenska intressen och dess välfärd.

Gammalt möter nytt -HMS Visby tillsammans med ostindiefararen Götheborg II. Foto: Försvarsmakten

Under 2022 fyller marinen 500 år. Femhundra år tidigare, år 1522, föddes den svenska flottan. Anledningen var havets och sjövägarnas avgörande betydelse i en orolig tid. Marinens närvaro har genom seklen, såväl i orostider som under lugnare perioder, varit viktig för Sveriges utveckling och självständighet. Femhundra år senare är betydelsen av havet och den svenska marinen minst lika stor som när den bildades.

Producerad av Pannrummet för Försvarsmakten, i samband med marinens 500-årsjubileum år 2022. Programledare: Melker Becker.

Första avsnittet premiärvisas på Försvarsmaktens Youtube-kanal 21 april klockan 19.00.

Hotbilden mot Sverige har blivit mer komplex. En angripare har i dag möjlighet att genomföra en större mängd aktiviteter som syftar till att destabilisera vårt samhälle, men som ligger under gränsen för det traditionella väpnade angreppet. Filmen ”Försvaret av Sverige – i dag och i morgon” ger en inblick i hur Försvarsmakten ser på dagen och morgondagens utmaningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Marinen 500 år – ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter

 1. Åren kring sekelskiftet 1900 var en brytningstid inom den svenska marinen. Ryssland sågs fortfarande som det stora hotet, och både krigsmakten och det politiska etablissemanget argumenterade för ett starkare försvar. Marinen ansågs behöva nytillskott i den största och slagkraftigaste fartygskategorin – de så kallade 1. klass pansarbåtarna. 1911 anslog den konservativa riksdagen pengar för att bygga tre pansarbåtar av F-typ, ångturbin-drivna med en toppfart av 22,5 knop och huvudbestyckade med fyra 28 cm kanoner. Men projektet stötte snart på problem när regeringsmakten på hösten samma år togs över av liberaler med stöd av socialdemokraterna, vilka beskrev bygget som ”militärisk lyx” och beslöt skjuta det på framtiden. Som svar på regeringens linje uppstod privata initiativ med insamling av medel till det skrinlagda fartygsbygget, – den så kallade Svenska pansarbåtsföreningen. Bidragen strömmade in från hela landet och till slut hade cirka 17 miljoner kronor insamlats (motsvarande nästan en miljard i dagens penningvärde). För att inte helt tappa ansiktet såg sig regeringen tvungen att acceptera gåvan och i maj 1915 kunde pansarskeppet Sverige äntligen sjösättas.

  Mer text och bilder här:
  https://digitaltmuseum.se/021187969199/f-baten-pansarskeppet-sverige

 2. Apropå historia och nutid. Tänker på ryssarnas förlust av kryssaren Moskva.
  Någon gång i början av 80- talet, alldeles efter Falklandskriget fick jag en guidad tur av fartygsbefälet på HMS Carlskrona, ett då ganska nytt fartyg. I stridsledningscentralen berättade han om fartygets radar och övervakningssystem.
  Då en inkommande robott närmade sig fartyget hade man ca 7 sekunder på sig, efter att systemet hade snappat upp den, att låsa in roboten och avfyra moteld mot den.
  Gissar att med dagens teknik är det nog andra förhållanden som gäller. Man kan ju bara undra vad ryssarna sysslade med ombord på sitt skepp.

 3. Som gammal kustartillerist från KA2 på tidigt 70 tal var man djupt imponerad av dåtidens resurser. Regementet nybyggda utbildningsställe Rosenholm blev lustigt nog asylförläggning.

  9
  2

Kommentera