Vindkraftsproducent döms för döda örnar

VINDKRAFT. Energibolaget ESI Energy byggde mot inrådan vindkraftverk i olämpligt område. Nu har företaget dömts till höga böter och krav på att minska antalet kollisioner.

Vithövdad havsörn. Foto: Pen Waggener CC BY

Sammanlagt 150 örnar har dödats av ESI Energys vindkraftverk i USA sedan 2012. Framför allt kungsörnar, men även vithövdade havsörnar. Nu har bolaget gått med på en förlikning där det ska betala nästan 300.000 kronor varje gång en örn dödas eller skadas i framtiden. Dessutom döms det till böter på ungefär 80 miljoner kronor, samt att spendera nästan 270 miljoner kronor på att förhindra fler dödsfall framöver.

Företaget varnades innan det byggde vindkraftverken att placeringen skulle innebära att många fåglar dödades eftersom det finns ”ovanligt” många kungsörnsbon i närheten, men ESI fortsatte med byggplanerna och ignorerade dessutom råd från myndigheterna om hur antalet dödsfall skulle kunna minimeras.

Under mer än ett decennium har ESI brutit mot lagar om vilda djur och växter genom att döda örnar utan att få eller ens söka nödvändiga tillstånd, säger Todd Kim, biträdande justitieminister vid justitiedepartementets avdelning för miljö och naturresurser, i ett uttalande.

En av insatserna för att minska risken för kollisioner som företaget nu tvingas genomföra är att stänga ner vindkraftverken när det är hög risk för örnar i närheten.

-Pettersson säger att i Sverige har vi inga vithövdade havsörnar, som är USA:s nationalfågel, men vi har kungsörn och havsörn, vid kusterna, i skogarna och på fjällen. Det häckar kungsörn på Gotland…

Powermag

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vindkraftsproducent döms för döda örnar

 1. Sossarna och tokpartiet MP gör som de vill och så stoppar de in några ord om natur och klimat så klarar de sig och kan bygga ut ännu mer av denna vanvettiga miljöförstörelse.
  Miljöministern har ju inte körkort så hon fattar nog inte konsekvenserna av sina dåraktiga beslut om tillverkning av el.
  Fru minister hon löser det genom att ta taxi så då har hon minsann sparat på energi, och kan sätta näsan i vädret, häpp🙈

  15
 2. Skogsägare ska räkna fåglar innan avverkningen kan starta, hur lätt är det ?
  Men det är enklare att räkna fåglarna under vindkraftverken för
  där ligger dom iallafall stilla, och det är många både stora och små har man hört.
  Vad säger naturskyddsföreningen om det mån tro ?

  43
  • ja detta borde överföras till svenska förhållande ! om man granskar dessa vindsnurror så ör det mord maskiner men Naturvårdsverket mörkar allt som miljömupparna skapat

   35
  • Inte riktigt korrekt. Om fågeln fastnar vid vingspetsen så blir vindmöllan en blida som hivar iväg fågeln långt ifrån vindmöllans position i den riktning dit propellern snurrade för tillfället.

   3
   1
 3. Bra. Det går säkert att utdöma på många fler ställen. Riv ner skiten o bygg kärnkraft

  44
 4. Deportera miljöpartisterna till yttre Hebriderna. Där kan de vifta med armarna i vinden

  40
 5. ”… men vi har kungsörn och havsörn..”
  Snart lyder den meningen ”men vi hade” om socialisterna får bestämma här i Sverige.

  36
 6. En får inte fälla träd i skogen utan att ta hänsyn till enskilda fåglar men tusentals vindsnurror är helt OK, logiken i detta?
  Sätt fart på kärnkraften och bygg ut stamnäten vilket skulle börjats med för länge sedan.

  53

Kommentera