Visbys ex-biskop får två miljoner kronor och betald flytt

SVENSKA KYRKAN. Efter överläggningar mellan Visby stift och före detta biskopen Thomas Petersson står det nu klart att hans anställning i stiftet går ut den 30 september.

Thomas Petersson och Åsa Nyström vid vigsel till biskopar för Visby och Luleå stift. I mitten: ärkebiskop Antje Jackelén, som förrättade vigningen. Foto: Magnus Aronson/IKON

Stiftet kommer att ge honom ett avgångsvederlag motsvarande 12 månadslöner, en månadslön är på 98 065 kronor – sammantaget med månadslöner han får som arbetsbefriad blir det från avkragningen två miljoner kronor.

Den före detta biskopen kommer också ha möjlighet att bo kvar i tjänstebostaden september ut och få betald flytt efter detta till annan adress i Sverige.

***

TIDIGARE 2022-02-01. Visbys biskop sparkas efter utomäktenskaplig relation

SVENSKA KYRKAN. Biskopen i Visby stift, Thomas Petersson, avsätts. Det innebär att han inte längre får kalla sig biskop eller utföra kyrkans vigningslöften. Han får inte heller verka som diakon eller präst.

F.d. Biskop Thomas Petersson Foto Jessica Lindgren-Wu

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar har i ett beslut i dag förklarat biskopen Thomas Petersson obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst. Thomas Petersson är biskop i Visby stift och även biskop för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

Beslutet innebär att Thomas Petersson med omedelbar verkan inte längre har behörighet att tjänstgöra som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan med de uppgifter som förutsätter vigning till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst.

Ansvarsnämndens beslut får inte överklagas.

Ärendet initierades av ansvarsnämnden samt genom anmälningar av dels biskopen själv, dels sju kyrkoherdar i Visby stift. I ärendet hörde ansvarsnämnden biskopen personligen och nämnden inhämtade även ett yttrande från Biskopsmötet.

I beslutet konstaterar ansvarsnämnden, utifrån de uppgifter biskopen själv lämnat, att han under ett par år haft en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet. Ansvarsnämnden fann att biskopen genom sitt agerande brutit mot sina avlagda vigningslöften och att hans handlande i avsevärd mån skadat det anseende en biskop bör ha.

–   Ett unikt och historiskt beslut. Det är första gången sedan relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten år 2000 som en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, säger ansvarsnämndens ordförande Robert Schött i en kommentar till beslutet.    

-Pettersson som lever med den oäkta hustrun sedan många år tycker det känns som tiden har sprungit ifrån Svenska kyrkan. Fast det verkar som Petersson är gift och då borde hans fru sparka ut honom…

Som Axel Wallengren under pseudonym Falstaff, fakir skrev år 1894.

Vattnet är ett farligt gift,
vilket omger Visby stift.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Visbys ex-biskop får två miljoner kronor och betald flytt

 1. Var inte det prästfan som satte igång kyrkklockorna när SD skulle tala
  i Visby? Alltså samma ynkliga skrot o korn som sin högste chef,vi har
  ett märkligt belöningssystem i Sverige, sådana som inte kan låta andras
  åsikter framföras erhåller miljonarvoden, istället för en spark i baken, och
  utan ersättning! Dom är många nu, förrädarna inom Svenska kyrkan!

  16
 2. Så går det när man använder sig av socialistisk moral i en organisation baserad på kristen moral.

  11
 3. Det känns bra att INTE finansiera detta. Gick ur kyrkan 1986 och har säkert sparat över hundratusen på det. Anledningen var i första hand att jag är ateist men besparingen är ju en trevlig konsekvens. Religion är för mig bara hyckleri och lögn och orsak till de flesta krig.

  10
 4. Antje Djävulén är ingen försvarare av den svenska kyrkan som borde. Hon är köpt av djävulen iklädd Islamisk skrud.

  39

Kommentera