Sverige mindre beroende av handel med Ryssland

UTRIKES. Sveriges handel med Ryssland utgör en allt mindre andel av Sveriges totala utrikeshandel. Det visar ny statistik över handelsutvecklingen 2021.

Under förra året, 2021, importerade Sverige varor från Ryssland till ett sammanlagt värde av 21 miljarder kronor, vilket motsvarade 1,4 procent av Sveriges totala varuimport.

Importen från Ryssland minskar. På tre år har Sveriges import från Ryssland halverats, 2018 importerade Sverige varor från Ryssland till ett värde av 48 miljarder kronor.

Ryssland ses som en osäker handelspartner och många svenska företag har medvetet minskat sin handel med Ryssland de senaste åren. Händelseutvecklingen i Ukraina kommer med största sannolikhet innebära att företagen ytterligare minskar sin exponering mot Ryssland, säger Patrik Tingvall, chefsekonom på Kommerskollegium.

Det är framför allt importen av fossila bränslen, som till exempel råolja, som gör att Sveriges import från Ryssland sjunker. 2018 importerade Sverige rysk råolja till ett värde av drygt 28 miljarder kronor, jämfört med knappt 7 miljarder under 2021, en minskning med 76 procent. Samma kraftiga nedgång syns mätt i volym.

Historisk sett har vi importerat en stor andel råolja från Ryssland, men nu köper Sverige större andel råolja från Norge. Även om vi sett den ryska andelen minska under flera år är det framför allt 2020 och 2021 vi ser en drastisk avtrappning, säger Petter Stålenheim, ämnesråd på Kommerskollegium.

Även Sveriges export till Ryssland utgjorde under förra året en liten del av Sveriges totala export. Under förra året exporterade Sverige varor till Ryssland till ett värde av 23 miljarder kronor, motsvarande 1,4 procent av Sveriges totala varuexport. De största varugrupperna som Sverige exporterar till Ryssland är kemivaror, som till exempel läkemedel, samt transportmedel, till exempel personbilar och lastbilar.

Sveriges handel med andra länder

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sverige mindre beroende av handel med Ryssland

 1. Oj oj oj, hur ska jag kunna överleva utan alla högteknologiska prylar jag brukar handla från Ryssland. Måste nog kolla med Nordkorea om de kan leverera istället, eller Bangladesh… Har faktiskt en rysk korkskruv, visserligen vriden åt fel håll, men jättefin i äkta rysk nyrik stil, ser ut som en kvinna som…

  8
  3
 2. Jag tycker att alla demokratiska länder ska ta kraftigt avstånd från ryssland.
  Ingen handel, ingen sport, inga diplomater eller ambassadörer. Inga flyg till eller från. Utestäng dom fullständigt från allt. Dom har bränt sina chanser för all framtid.

  Nu finns det väl många ryssvänliga här som gör tumme ner 😄😄

  9
  3
  • Ryssvänliga… haha, finns inte många men de har fem tummar på varje hand… och de är lätta att känna igen. De saknar i princip alltid källor och när källor anges är det bara hittepå. När man bevisar sanningen för dem så gapar de om ”fake news” och ”dummies”, ofta på trollspråk som är svårt att förstå för normalt språkbegåvade.

   7
   2
 3. När vill någon ha med Ryssland att göra efter satellitbilderna från bucha?tyvärr kommer det fler. Att förneka detta blir mer problematiskt.
  Det är många som kritiserade det ekonomiska krig som inletts.
  Hur ska man annars få slut på Rysslands krig? Nu visas med all önskvärd tydlighet att majoriteten ryssar gillar läget.
  Rent ekonomisk blir det katastrofala siffror som inte går att räkna hem.

  6
  3

Kommentera