Stefan Löfven kritisk till Nato

NATO. Kriget i Ukraina har fått många att ompröva mycket. Stefan Löfven står dock där han stod i sitt säkerhetspolitiska tänkande. I Sverige har intresset varit svalt, men i omvärlden höjs ögonbrynen när Sveriges tidigare statsminister anser att det är dumt att lägga Nato för nära Ryssland, skriver Svenska Yle i Finland.

Tarja Halonen, tidigare Finlands första kvinnliga president och Stefan Löfven deltog i fredssamtalet på Kastelholms slott på Åland. Bild: Bengt Östling / Yle

Den tidigare svenska statministern Stefan Löfven är fortfarande kritisk till ett svenskt medlemskap i Nato. Han hänvisar till besked från svenska försvaret om att hotet mot Sverige inte har ökat. Men nu ska hela frågan utredas noga. Varför Stefan Löfven läcker sig i nuvarande statsministerns arbete är oklart. Magdalena Andersson har i Natofrågan gått från att den är destabiliserande till att alla dörrar är öppna. Nu vill Stefan ha kvar en försvarspolitik för snyltare. Han vill inte ta staget fullt ut men räknar med stöd om Sverige råkar illa ut.

Det är fem månader sedan Stefan Löfven slutade som statsminister och socialdemokratisk partiledare.

Nu har han blivit fredorganisatör. Han börjar leda styrelsen för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI, arbetar för FN:s generalsekreterare och vid en fond som bekämpar barnarbete.

I veckan besökte Stefan Löfven samtalen om fred i Kastelholm. Han håller med Tarja Halonen som talade för samarbete med Ryssland. Debattörerna gillade inte efterklokheten som talar om blåögda eller naiva makthavare.

Man kan alltid fråga om man har varit naiv. Jag menar att det var rätt i den stunden, i början av 90-talet, när Sovjetunionen löstes upp.

Dåtidens politiska ledare såg möjligheten till ett närmande och ett samarbete med Ryssland, det kunde långsiktigt minska spänningen. Att inte ta den chansen hade varit fel, det är uppenbart, säger Löfven.

-Pettersson håller delvis med, när Sovjetunionen upplöstes i december 1991 var det rätt att närma sig Ryssland men sedan har mycket hänt. Redan 1992 öppnade Sovjetnostalgiker vapenförråden för rysktalande separatister i Moldavien och öppnade för ett inbördeskrig. Sedan fortsatte det 2008 med Rysslands krig mot Georgien. 2014 kom Krimkrisen och Donbass i Ukraina som Ryssland låg bakom med politiskt, ekonomiskt och militärt stöd. 24 februari 2022 invasionen av Ukraina. Ryssland verkar inte så sugna på ett närmande med Europa.

Det var inte de enda, i många år har Ryssland rustat sin militär och bland annat placerat robotar som kan bära kärnvapen i Kaliningrad, varifrån dom kan nå hela Västeuropa, inklusive Sverige, Paris och London. Man kan med fog påstå att medan Ryssland inte vill ha Nato som granne så har Ryssland en militärbas med kärnvapenkapacitet i Europa.

Räckvidden för den kärnvapenkapabla roboten Iskander-M var begränsad till under 500 kilometer, enligt INF-avtalet som numera är skrotat. Robotens konstruktion gör en räckvidd på 1.500 till 2.000 km, enligt FOI. Foto: SVT Design

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Stefan Löfven kritisk till Nato

 1. Slingerbulten Löfven utan ryggrad skall vi vara tacksamma att vi slipper höra något från och om.

  13
 2. Halonen aspirerar till att följa Otto-Villes fotspår, mao en riktig Vidkun.

  Hon har varit riktigt tyst beträffande Ukraina men lyckades här om dagen reta upp esterna med sina kommentarer beträffande esterna och sovjetockupationen. Hon blev tom tvungen att be om ursäkt för sina påståenden.

  Toomas Hendrik Ilves har fullständigt rätt i vad han säger om tanten. Hon passar bra i samma sällskap som svetsaren.

  13
  3
 3. Inget förvånar längre när det gäller den mannen, han har ju under hela sin karriär gjort den väldigt enkelt för sig. När väl den galne tsaren och hans mördarband landstiger på Gotland om Sverige saknar Natoskydd så kommer flosklerna i efterhand att hagla, ” vi såg det inte komma” och ”vi har varit naiva”.

  20
  6
 4. Nu skall Stenbock göra sig ovän med flertalet av er på bloggen….
  Min uppfattning om hans uttalande betygsatte jag som det första vettiga,som den mannen yttrat !!
  Varför har landet plötsligt blivit sååå stridsgalet ? NATO är ju en marionett åt USA,som startat de flesta krigen i modern tid,
  Har vi haft fred allt för länge,eller känner inte befolkningen till att det finns Skytteföreningar,för dem som gillar pang o bom !! I en sådan hämtade f.ö. Stenbock i yngre år sina troféer o medaljer…
  När sedan mina vänner i Tyskland,som själva deltagit i direkta strider berättade olika hemska saker som de upplevt,blev jag inte pacifist men näst intill.

  21
  23
  • Svårt att se varför man inte ska försvara sig. NATO har väl aldrig startat krig? Startade USA Kuwaitkriget? Jugoslavien? Falklandskriget? WW1? WW2? Vi behöver inte vara ovänner men fundera gärna en stund till innan du skriver så det inte blir alldeles tossigt

   21
   10
  • Till just nu er fem(5) som tryckt tummen ner,vill jag berätta en av många händelser från dem som överlevt ett krig. Lothar hette mannen som nu är avliden. Han tillhörde en tysk infanteri-grupp som fick i uppdrag att bevaka en järnvägslinje i Ukraina.
   Med hundra meters avstånd mellan sig patrullerade dessa här fram o tillbaka,för att skydda linjen mot sabotörer. Vid avlösningen saknades en av hans kamrater i plutonen. Ordern blev att de då skulle söka efter honom i närliggande område.
   Efter en stund hittade man honom död fastbunden vid ett träd. Byxorna hade partisanerna dragit ner och samtidigt skurit av honom Petternicklas o påsen som hänger intill.Därtill hade de skurit upp honom ,likt man slaktar en gris.Till saken hör att dessa Partisaner var vanliga civilklädda inhemska,som inte gick att skilja från annan befolkning. Har ytterligare liknande berättelser om verkligheten på lager… men sparar dem tills vidare.

   7
   13
   • Jag skulle ha gjort likadant om jag var Ukrainare, sen spelar det ingen roll om det var tyskar eller ryssar som bevakade järnvägen. Ingen av dem har där att göra, vill de ändå komma dit och bråka så får de skylla sig själva!

    17
    3
 5. Stefan Löven är kritisk till NATO
  Själv är jag kritisk till Stefan Löven, mycket kritisk t.o.m. har alltid varit!

  31
  2
 6. Det är fem månader sen Stefan slutade??? Jag bara undrar, har han
  någonsin fungerat som statsminister?? Det enda resultat utöver en massa skitsnack är väl det mest synliga resultatet att han rundade våra grundlagar
  så att han kunde skänka bort enorma summor från kommande generationer.

  SD s Tobias Andersson ställde en väl motiverad fråga till S.L, om alla
  dom pengar han skänkt över världen var för att kratta manegen för eget jobb,
  han blev förnärmad av frågan , tyckte den var för låg att svara på.
  Denna fråga visade sig va väl motiverad, det blev ett tillyxat jobb för honom
  inom FN, så frågan var helt rätt ställd, han hade väl redan fått jobbet,
  Men varför ska kommande generationer behöva betala dyrt för att han skulle
  få ett krämjobb?? Han hade knappast riskera att bli Fattigpensionär?

  38
  1
 7. Vi känner Stefan Löfven. Vad han än säger idag kommer han att ändra sig och säga tvärt emot inom en månad. Maggan verkar vara samma.

  32
  1
  • Hon kommer säkert att vända tillbaka den här stenen om den nu har försökts att vända på

   18
 8. Nato kan man ju tycka olika om, men en sak är säker : Den vandrande katastrofen Löfvén kan inte placeras någonstans utan att hans blotta närvaro fungerar som ett sänke.

  41
  • Aldrig förr har en statsminister förstört så mycket för så många så snabbt som Stefan Löfvén!

   33
   1
 9. Stefan Löfven tänker inte framåt iallafall, han håller fast vid gammal unken vänsterpolitik.Han börjar dessutom på att bli gammal och hänger inte med på vad som
  händer just nu.
  Men tack och lov behöver ingen rätta sig efter Löfven längre.
  Ena stunden ska vi tänka på efterkommande generationer när det gäller klimatet.
  Men när det gäller krig och hot mot rikets säkerhet är Socialdemokraterna beredda
  att sätta efterkommandes liv på spel.
  Lågvattenmärke kallas det som Socialdemokraterna ägnar sig åt 2022.
  Börja vänd på dom där stenarna ni talade om, och sätt stopp för invandrarkriget
  men det kommer ni inte ens att klara av.
  Då krävs kompetens på en helt annan nivå för det.

  44
  1
  • Eller var det grisbilen. ”Har du sett om grisbilen gått förbi? Nää, har du ramla av?”

   8
   1
 10. Fd rikspuckot Stefan ”Vägbulan”Löfven ska hålla käft. Under sin tid på ”tronen” lyckades han ha fel och ”inte se det komma”, allt som oftast.
  Kan fortfarande inte förstå, att han inte sitter inne, med hänsyn till vad han utsatt landet för. Han är ju en av de värsta brottslingar landet har haft!

  38
  1
 11. Stefan Löfven har väl aldrig varit uppe på banan.
  Mister Naiv som inte såg något komma.

  30
  1

Kommentera