Ryssland backar om kravet på betalning i rubel

UTRIKES. Rysk gas ska betalas via rubel-konton från i morgon, skrev bloggen om igår. -Bloggen trodde att Putin skulle backa.

I dag kom beskedet. Ryssland kommer inte att stänga av den ryska gasen till Europa i dag. Det uppger Kremls talesperson Dmitry Peskov, skriver Reuters och EU kommer inte att betala i rubel.

Enligt nyhetsbyrån kan det ryska kravet på att betala för naturgasen i rubel i stället börja påverka betalningar först i mitten av april.

Peskov uppger vidare att Ryssland kan komma att slopa kravet helt men att det för närvarande är ”att föredra och mest tillförlitligt med rubel för oss”.

-Pettersson tycker att EU och andra ska ta smällen och sluta handla helt med Ryssland så länge kriget pågår och Putin sitter kvar… Ryssland behöver våra pengar mer än vad vi behöver dom…

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ryssland backar om kravet på betalning i rubel

 1. De rika ryssarna vill inte bo i Ryssland. De vill leva i Europa, USA, Dubai och i rika länder i Asien. De håller sig dock väl med Putin så länge de kan få vara med och dela på pengarna som stjäls av ryssarna!

  Att en del vanliga dumma ryssar ändå tror på Putin kan jag förstå, de har inte tillgång till objektiv information, men att det finns svenskar som står på samma nivå är mest sorgligt!

  14
  4
 2. Skurkputinjuntan blev upprörd över att en oljedepå några mil in på ryskt område blev attackerat. Vad skall då ukrainarna bli, med tanke på all hämningslös förstörelse och död. SJUKT!!

  21
  11
  • Tre ryska troll för närvrande.
   I övrigt instämmer jag; ”Pettersson tycker att EU och andra ska ta smällen och sluta handla helt med Ryssland så länge kriget pågår och Putin sitter kvar. Jag måste instämma att President Biden har rätt. Rysslands president måste avlägnas.

   14
   18
 3. Med tanke på att det nu lär finnas en splittring i Kreml rörande Putins agerande, samt att Putin gjort sig av med en mängd generaler och kommit på kant med såväl underrättelsetjänstens som militärens högsta ledning så vaknar vi kanske snart till nyheten att han är arresterad och ”bortförd”!
  Saken är ju den att han inte kan vara Rysslands överhuvud i all evighet utan måste tids nog bli ersatt.
  Rent logiskt så borde det ju vara bättre för omvärlden om han då plockas bort än själv får utse sin efterträdare, för världen behöver inte någon ny Putin!

  16
  18
  • Fyra rysstroll i detta ögonblick. En fråga till er, jag hoppas ni svarar; Har ryssar fått det sämre eller bätte efter invasionen av Ukraina?

   8
   10
 4. Det finns inget västländer kan sälja, som inget icke västland också kan erbjuda. Och hittar Ryssland inga säljare/köpare, så gör de som i samband med embargona för några år sedan. Börjar producera själv alternativt beställer i Ostasien/Indien och sedan kommer dessa jobb aldrig tillbaks till västländerna.

  Ryssland får problem under ett eller ett par år, men sedan . . . ? Förra gången smugglades det enormt.

  19
  6
  • Visst kan Afrika och Asien hålla Putin flytande när det gäller handel, men vill tex Kina riskera att för Putins skull komma på kant med hela västvärlden och därmed äventyra dagens förhållandevis goda affärskontakter?
   Vidare så vet alla som nu kan lockas till att stödja Putinregimen att hans tid med ålderns rätt snart är ute.
   Ryssland kommer dock att bestå och varför då riskera att satsa på dagens diktator när man inte vet vad / vem som komma skall?

   12
   9
  • Vad får dig att tro att Ryssland ”får problem under ett eller ett par år, men sedan…”

   Ryssland har haft och har enorma problem sedan minst 100 år tillbaka. De problemen går inte att lösa på ett par år, speciellt inte när man är osams med sina grannar i Europa. De flesta ryssar är européer.

   10
   5
  • Hörru Trolland, du verkar ha fått det mesta, eller faktiskt allt, om bakfoten som man säger… 🙂

   5
   3
 5. Ryssland ska inte sälja något alls. Europa ska inte vare sig sälja eller köpa av Ryssland. Dom ska isoleras

  16
  26
  • Märkligt att så många förefaller störa sig på Putinkritik, fast och andra sidan så visar ju opinionsmätningarna och S uppgång att rätt många svenskar är dumma i huvudet på riktigt!

   27
   6
   • Med tanke på att du verkar tro på opinionsundersökningar, så är det nog du som är den brända och mindre intelligenta här.

    Man blir irriterad när folk som du, accepterar alla fake news från vår propaganda media, som vill starta ett 3e världskrig. Det har inget med specifikt Putin att göra.

    Jag hoppas att du mfl kan börja förstå detta snart.

    Mvh Johnny

    12
    10
   • När trollen inte har några fakta som stödjer dem, när alla fakta istället bevisar motsatsen då kommer den dumma invändningen om ”fake news”. Det betyder att trollet inte har fakta att komma med, att trollet inte kan förklara sin ståndpunkt eller helt enkelt inte fattar något överhuvudtaget! En kommentar om fake news är ett toppbetyg, det betyder helt enkelt att man har helt rätt och att ingen har några sakliga invändningar mot det man säger!

    5
    7
   • Visst, man ska inte alltid lita på opinionsundersökningar och statistik till 100% men de ger ofta en ganska god bild av verkligheten. Med sunt förnuft och källkritik så funkar de bra. (Valresultatet brukar ju kunna förespås hyfsat nära…) Alternativet vad är det? Spåkula? Fjärrskådning? Eller kanske en och annan liten trollgissning, allmänt svammel alltså!

    6
    5

Kommentera