Ryska trupper drar sig tillbaka

UKRAINA. Ryssland och Ukraina träffades idag i Istanbul, för att samtala om kriget i Ukraina. Samtalen ser ut att ha gått bättre än tidigare och eventuellt kan ett möte mellan Ukrainas och Rysslands presidenter snart bli aktuellt. Ryssland kallar samtalen konstruktiva – och vice försvarsministern säger att den militära aktiviteten ska minskas drastiskt kring huvudstaden Kiev och staden Tjernihiv i norra Ukraina.

Ukraina föreslår ett nytt system för säkerhetsgarantier för att kunna gå med på neutralitet.

Ryssland kommer att ”drastiskt minska” sina militära aktiviteter runt Kiev och Tjernihiv – detta för att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan Ryssland och Ukraina under de pågående fredssamtalen i Istanbul, säger biträdande försvarsminister Aleksandr Fomin till ryska medier enligt BBC, Reuters och AP.

Beslutet har fattats för att öka det ömsesidiga förtroendet och skapa nödvändiga förutsättningar för fortsatta förhandlingar och att uppnå det yttersta målet om att komma överens och underteckna ett avtal, säger Fomin.

Samtidigt uppgav den amerikanska tankesmedjan Study of war tidigare i dag att Ryssland, trots tal om att i fortsättningen fokusera på östra Ukraina, inte har övergett målet om att omringa och inta Kiev.

USA:s underrättelsetjänst ser redan att ryska trupper rör sig bort från områdena runt Ukrainas huvudstad Kiev, vilket Ryssland lovat efter dagens förhandlingar, uppger två högt uppsatta källor för CNN.

Underrättelserna tyder på att Kreml nu genomför ett ”storskaligt” strategiskt skifte i offensiven. De trupper som nu lämnar huvudstaden kommer att röra sig till landets södra och östra delar, där de militära insatserna nu fokuseras, enligt källorna.

Den amerikanska bedömningen är också att de ryska styrkorna kommer att skydda trupperna som nu går till reträtt från Kiev med flyganfall och artilleribeskjutning mot huvudstaden.

-Pettersson tvivlar, tyvärr harr Ryssland brutit mot mängder av löften och avtal tidigare. Från 1994 då ryssarna garanterade Ukrainas gränser mot att de lämnade ifrån sig de Sovjetiska kärnvapnen.

Putin är i klass med Goebbels och Bagdad-Bob. Propagandan är i världsklass, Ryssland skuldbelägger offret och tar på sig offerkoftan. ”Vår situation är outhärdlig”, ”vi bemöts inte respektfullt”, ”de lyssnar inte på oss”. Så går tongångarna i propagandan som riktas lika mycket inåt som utåt. Idag gick Kreml ut med en varning ”träng inte in oss i ett hörn”. Den som tittat på en karta ser att det är väldigt svårt att tränga in Ryssland i ett hörn någonstans.

Den gällande europeiska freds- och säkerhetsordningen etablerades 1975 genom Helsingforsakten och institutionaliserades 1990 genom Parisstadgan och OSSE:s etablering i Wien 1993. Sovjetunionen upplöste sig själv 1991 liksom Warszawapakten samma år. Allt skedde i enlighet med den gemensamma säkerhetsordningen som skyddar allas suveränitet och territoriella integritet. Regelverket skyddar således även Ryssland och dess säkerhetsintressen. Ukraina, Belarus och Kazakstan slöt dessutom ett särskilt säkerhetsavtal 1994 (det så kallade Budapestmemorandumet) med Ryssland, Storbritannien och USA i utbyte mot att de nya staterna gav upp sina kärnvapen.

Samtliga tio element i Helsingforsakten ger samma säkerhetsgarantier för Ryssland som för alla andra medlemmar i OSSE. Det unika med Ryssland är att landet, utan att vara hotat eller angripet, själv har brutit mot alla dessa tio statuter och även mot det särskilda avtalet om att respektera Ukrainas territoriella integritet. Att förstå att Ryssland har betett sig så illa är nödvändigt. Att ha förståelse för beteendet är däremot orättfärdigt. Och att ge efter och avveckla den existerande freds- och säkerhetsordningen vore ett historiskt misstag av episka dimensioner.

De röda strecken utgör Natos gränser mot Ryssland och det får Ryssland att kännas sig inträngda och hotade.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ryska trupper drar sig tillbaka

 1. Jag tycker att NATO är en stor del till att kriget blev av. Det verkade som om dom tvivlade på Ryssland. Det fanns en möjlighet att backa, men krigshetsarna i USA vägrade eftersom det inte ingår i deras plan att få se Putin störtad. För det är ju så att den ledare som inte går i Vitahusets ledband ska avsättas. Vi såg det i Ukraina 2014 då den demokratiskt valde presidenten störtades. Ukraina fick bli den bricka som skulle fälla Putin. Och varför vill USA få bort Putin? Jo, Jeltsin gav bort stora delar av Ryssland till amerikanska oligarker. Men när Putin blev vald så satte han stopp för utsugningen. Samma sak hände i Bolivia. För att förstå hur och varför USA agerar som de gör måste man studera texter allt från Monroe deklarationen fram till i dag.

  5
  2
  • Tavarish Kostin, NATO höll inte en pistol till Puttes huvud och sa: ”Invadera eller ventileras!”
   Den demokratiskt valde presidenten 2014 avsattes av det demokratiskt valda parlamentet efter det att presidenten vägrade följa parlamentets, aka folkets vilja, önskemål. Ungefär som den svenske statsministern avsattes förra året av Riksdagen.
   Antar att du anser att det också var en statskupp eftersom det var en moskvatrogen regering som avsattes.

   Att fortsätta upprepa lögnen att det var en statskupp är bara patetiskt.
   Men det är klart det är mycket mer spännande att berätta att: ”Presidenten av Ukraina avsattes i en statskupp organiserad av CIA tillsammans med ukrainska nazister ur Azovbataljonen som stormade presidentpalatsen, tog ut president Janokovytj på gården och sköt ihjäl honom. Varefter han sedan flydde landet till Moskva för att där bli mottagen som en hjälte.”
   Än att behöva säga: ”Den moskvatrogne presidenten Janokovytj vägrade rätta sig efter det ukrainska parlamentet och blev därför avsatt av parlamentet i enlighet med grundlagen. Han flydde därefter landet till Moskva.”

   3
   3
 2. Sakta i backarna. KGB-juntan (ej vald av rysska folket) har inte gjort annat än vilselett och ljugit långt innan överfallet på Ukraina som resulterat i de grövsta krigsförbrytelserna mot en demokrati i modern tid.

  6
  2
  • Skitsnack!!!

   Det är ju snarare tvärtom!!!

   Den PK-istiska världen har snarare kommit närmare varann, och enats, och propsar på den ”enda rätta sanningen”, i form av det enda korrekta västliga styret.

   Och tänk på massdirektivet gällande Ukraina-invandringen! Som ger obegränsad invandring! Kommer det sen att tas bort, tror du???

   DEN NYA TOTALITÄRA GLOBALISTISKA VÄRLDSORNINGEN, säger jag!!!

   EUROPAS FÖRENTA STATER!!!

   7
   5
 3. Den dagen Ryssarna är utanför hela Ukraina har de dragit sig tillbaka, nu utför de en skenmanöver för att vila upp sig och omgruppera sina trupper !

  10
  11
 4. Imponerar gör alltid Pettersson med fakta och saklighet
  När får vi inte se Pettersson på en riksdagsvalsedel?
  Den 8 April är sista dagen för uppgifter till valmyndigheten.

  10
  6
 5. Endast despoter eller suveräna personer (som exempelvis Trum) kan snacka med despoter eller suveräna på despoters eller suveränas vis, och få till nåt!

  Biden är där komplett värdelös, och en dåre, som gastar med glappkäften! Det är såna som startar eller göder krig istället!

  Man måste visa diplomati, även mot maktbemängda och krigshärjade, annars förvärrar man bara det hela, som Biden gjort. Hade Trump suttit vid makten, hade konflikten i Ukraina, löst sig betydligt tidigare! Se bara på Nord-Korea under Trumptiden, och Arabvärlden!

  Nord-Korea, slutade med kärnvapenproven, efter att Trump rest dit till Kim Yon Un, och förhandlat, och de länder Trump reste till och förhandlade, erkände Israel, så att avmattning av spänningen däremellan skedde. Biden skulle snarare ha eskalerat det hela, om han försökt! För han är en grov osympatisk ställe, utan fingertoppskänsla!

  23
  2

Kommentera