Skjuter ukrainska soldater ryska fångar?

UTRIKES. Ukraina kommer ”omedelbart” att utreda ett uppmärksammat filmklipp som tycks visa hur ukrainska soldater skjuter ryska krigsfångar i knäna.

Ryska krigsfångar i Ukraina Bild: Ukrainas militär

I klippet, hörs det som ser ut att vara ukrainska soldater säga att de har tillfångatagit en rysk spaningsgrupp, rapporterar amerikanska CNN. Den ryska gruppen sägs ha haft sin bas i Olchovka, i Charkiv-regionen inte långt ifrån den ryska gränsen. Flera personer blir skjutna i sina knäskålar.

Regeringen tar detta på väldigt stort allvar och det kommer omedelbart att inledas en utredning. Vi är en europeisk armé och vi kränker inte våra fångar. Om detta visar sig vara på riktigt så är det ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger Oleksij Arestovytj, en högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i en intervju som publicerats på Youtube.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj gör i en generell och skriftlig kommentar till CNN gällande att Ryssland iscensätter filmklipp för att diskreditera Ukraina.

Soldaterna talar en blandning av ukrainska och ryska, med ukrainsk accent. Ukrainska styrkor har gjort framryckningar söder och öster om Charkiv och CNN har funnit ett annat verifierat filmklipp som visar hur ukrainska soldater från det omtvistade Azovregimentet tar ett antal ryssar till fånga vid ett anfall mot just Olchovka.

Rysslands federala utredningsmyndighet meddelar att den också kommer att utreda filmklippet med knäskålsskjutningarna, ”där fångar behandlas med extrem grymhet av ukrainska nationalister”.

Filmen är i original sex minuter lång. Här knappt tre minuter.

-Pettersson kan inte bedöma äktheten, men jag tror den är äkta och hoppas att utredningen blir riktigt gjord och publiceras.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Skjuter ukrainska soldater ryska fångar?

 1. Putin tycks ha rätt i att det finns en mängd nazister inom den Ukrainska armén.

  10
  • Tvärtom, han kräver inte längre att Ukraina ska avnazifieras. Putin har kommit på att det knappt finns några nazister i landet och inga i parlamentet. Nazisterna i Ukraina har ungefär samma inflytande där som Nordiska motståndsrörelsen i Sverige.

   1
   8
  • Jämfört.med att bli ihjäbränd av en termitbomb måste väl ett skott i ett knä te sig ganska humant?

   8
   10
 2. Om det nu är sant, vilket jag inte tror utan jag tror detta är en rysk propaganda film, så blir dessa fångar milt behandlade jämfört med de ukrainare som tas tillfånga av ryssarna där tortyr, misshandel samt våldtäkt är standard behandlingen av fångar.

  15
  24
  • @Niklas R. Filmen är inte rysk propaganda utan det synes att mest omfattande propaganda står svenska media för. Dessutom finns inte en film med tillfångatagna ukrainare som torteras av ryssar.
   Läste i svenska expressen rubrik: Ukraina utreder klipp – ska visa skjutna fångar – Det är inte klarlagt vilken ukrainsk enhet som kan ha varit inblandad. Soldaterna talar en blandning av ukrainska och ryska med ukrainsk accent”.
   Faktum är att Soldaterna i filmen talar ukrainska utan enda rysk brytning och nedan är exakt vad som sägs i filmen och det nämns att den ukrainska soldaten som man endast ser nederdelen på, är avslöjad i full figur. Alla uttalanden i publicerad film är översatt från ukrainska utan enda rysk brytning och den konstiga ordföljden beror på att – alla uttalanden – är autentisk återgivna.

   En svårt torterad krigsfånge får sarkastisk fråga om benet är brutet och svarar, ja.
   I bakgrunden skriker soldaterna i mun på varandra – Är du officer, varför beskjuter du Kharkiv, döda civila.
   En annan skriker – finns det officerare – följt av att de skjuter de svårt misshandlade krigsfångarna i benen och kräver svar av en krigsfånge med ansiktshuva var de kommer från.
   Svar: På vänster sida
   Vad, vilken vänster sida.
   Krigsfången, när du går in i byn på vänster sida och lyfter på ansiktshuvan.
   Soldaten skriker, vänster sida, var exakt, tala högre, tala högre.
   I bakgrunden skriker någon har du släktingar i Ukraina, var kommer du ifrån svara, men krigsfången har förlorat medvetandet.
   I bakgrunden fortsätter andra soldater att i munnen på varandra kräva krigsfångarnas fullständiga namn, födelseort, adress och att de ha så många krigsfångar att de inte ska överlämna dem och att de inte har någonstans att placera dem, vänder på den medvetslösa krigsfången och säger, benen är skjutna va och någon svarar ja och jag tror att han är körd.

   i bakgrunden högljudda soldater och kameran riktas mot en annan svårt misshandlad krigsfånge och någon skriker, jävla slyna, vad är din nationalitet.
   Azerbajdzjansk, jag har dokument.
   Varför kom du hit?
   Det var order.
   Jävla order va och i bakgrunden hörs och du sköt tillbaka, hur många personer, ett helt spaningsregemente här.
   Krigsfången svarar, när vi kom in den sjätte mars hade vi 50 personer.

   Knappt hörbart sägs något om uppskjutet, kan jag inte ta reda på vad de pratar om och en soldat går fram, tittar på de misshandlade ooh skadskjutna krigsfångarna och säger brutna ben och någon svarar, ja brutna ben och i bakgrunden hörs, någon annan, någon talade med en officer tidigare så det måste vara någon som just gått in, kanske en högre av högre rang, finns det officerare, följt av att någon skriker kom hit, kom hit, stopp och i bild går en soldat går fram till krigsfånge säger hej finns det officerare och utan att invänta svar skjuter den redan skadeskjutna krigsfången och ytterligare två krigsfångar, riktade vapnet mot en knäböjande krigsfånge och sköt honom också.
   Mvh.

   22
   1
   • Två argument för dig att fundera på: Om nu inte ryssarna filmar sina övergrepp, varför skulle ukrainarna vara så korkade att de gör det?
    Vad får dig att tro att det inte finns tillräckligt många ukrainare som står på Rysslands sida att de skulle kunna fylla rollerna i denna sekvens? Samt att arbeta bort en brytning mellan två närbesläktade språk är inte så svårt.

    Sedan ser jag ingen med pistol som skjuter utan alla har AK i olika format som skulle slita benet av en person på kärnskottsavstånd som vi pratar om här.

    För att inte tala om att Hackers Anonymous har släppt ryska dokument som beordrar att filmer som denna ska produceras – kanske mest för att cirkulera i ryska nätverk så soldaterna tänker sig för två, tre gånger innan de ger sig.

    5
    11

Kommentera