Ryssland påstår att nytt hypersoniskt vapen använts

UKRAINA. Ryssland har använt sin nya hypersoniska Kinzjal-robot för första gången under kriget i Ukraina, uppger det ryska försvarsdepartementet, rapporterar Interfax enligt Reuters.

Mig 31 med hypersonisk robot Kinzhal

Roboten har en räckvidd på 2 000 kilometer och inga nu existerande luftvärnssystem är effektiva mot vapentypen.

Vapnet användes vid en attack mot en vapendepå i regionen Ivano-Frankivsk i västra Ukraina på fredagen, enligt Ryssland.

Reuters skriver att de ryska uppgifterna inte har kunnat bekräftas.

De hypersoniska robotar som Ryssland enligt egen uppgift har använt i Ukraina har beskrivits som ett framtida supervapen. De kan färdas minst fem gånger ljudets hastighet, manövrera i luften och bära både konventionella vapen och kärnvapenstridsspetsar.

Om de obekräftade uppgifterna stämmer så är det första gången som Ryssland använder det avancerade vapensystemet i strid.

Det kommer troligen inte att påverka Rysslands ”krigslycka”. Det är svårt att se hur det ska lösa landets övriga problem i kriget, som logistik, motivation och stridsledning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ryssland påstår att nytt hypersoniskt vapen använts

 1. Ifall ryssen verkligen använt denna robot antyder det att det börjar damma i ryssens vapekista för ryssen har knappast många av dessa nyss lanserade robotar, så man kan utgå från att förråden av ”traditionella” robotar börjar tryta.

  För övrigt intressant hurudant inflytande populärkulturen har, ukrainarna kallar ryssen för orcher. Rätt så träffande beskrivning egentligen.

  1
  6
 2. Kanske lite vid sidan om, men är det någon som vet om den där krigsgalningen också har lyckats spränga sönder Zoo-anläggningen utanför Kiev, eller hur det har gått för den? Hann man kanske flytta djuren innan eländet bröt ut?

  2
  1
  • Har inte en aning men Kiev som sådant är fortfarande inte under belägring. Ryssarna har bara lyckats ta sig till grannkommunerna och börjat gräva ner sig där.

   1
   3
 3. Inte effektiva mot denna robot? Säg inte det, ni ser hur dffektiv en
  Mollotovcoktail är mot dom ryska Stridsvagnarna, det kommer snart
  motmedel mot deras robot

  5
  3

Kommentera