Bortalaget åtalas för omfattande hundsmuggling

BROTTSLIGHET. Att köpa en hundvalp kostar vanligtvis minst 12.000 kronor i inköpspris. Det går att hitta en renrasig hund av de flesta raserna för under 20.000 SEK utan några större problem, men priset kan också dra iväg.

black and white short coated dogs
Hundarna på bilden har inget med artikeltexten att göra. Foto: Edgar Daniel Hernández Cervantes on Pexels.com

Åklagare i Halmstad har åtalat tre personer för inblandning i mycket omfattande smuggling och försäljning m.m. av hundvalpar från Litauen.

Under perioden maj 2019–november 2020 har okända personer vid minst 19 tillfällen fört in i vart fall 69 hundar från Litauen till Sverige. Tre personer bosatta i Sverige åtalas för brottet grov olovlig befattning med smuggelgods för att de inte anmält hundarna till tullbehandling eller lämnat felaktiga uppgifter till tullen.

Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare.

Enligt åtalet har de tre personerna, en kvinna och två män, i samband med införseln till Sverige haft kontakt med uppföljare, säljare och transportörer av hundarna. Hundarna har sålts på internet till privatpersoner.

Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Målnummer i Halmstads tingsrätt: B 3256-20.

De åtalade är:

  • Dejan Miljus, född 1989, medborgare i Bosnien och Hercegovina.
  • Justas Zvirgzdauskas, född 1995, medborgare i Litauen.
  • Gabriele Bertasiute, född 1995.

Var och en är tilldelad en försvarsadvokat som fakturerar staten 1.780 kronor i timmen.

-Pettersson säger att en hund blir inga stora pengar men med 69 smugglade drar det iväg, sedan har dom troligen smugglat fler än vad de åtalas för och utan att veta misstänker jag att smugglarna inte behandlar hundarna väl…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Bortalaget åtalas för omfattande hundsmuggling

  1. Sverige har i princip varit befriat från vägglöss och kackerlackor sen länge. Många smittosamma och dödliga sjukdomar har varit utrotade sen lång tid tillbaka. Men på senare år har något mystiskt hänt i samband med den okontrollerade migrationen. Kan det finnas ett samband ?…Så klart det gör !
    Rabies har vi också varit förskonade ifrån sen 1886. Men nu ska tydligen detta gissel återuppstå genom aningslösa, penningkåta och egoistiska hundsmugglare. Av ren dumhet eller av illvilja kan man ju spekulera i, men som med allt annat så verkar det gå åt pipsvängen även här. Allt ska tydligen raseras.

    22

Kommentera