Kina drabbat av nya utbrott av covid-19

PANDEMI. I skuggan av kriget i Ukraina pågår fortfarande coronapandemin och nya stora utbrott rapporteras runt om i världen. Hongkong var länge en av de platser i världen som klarat sig bäst under pandemin. Men nu är situationen mycket allvarlig där. Även på det kinesiska fastlandet förekommer utbrott.

Kina kämpar just nu med sitt värsta covidutbrott sedan pandemins första våg i Wuhan, rapporterar The Guardian med flera.

Hong Kong Free Press

Omkring 30 miljoner kineser i 11 städer och regioner befinner sig under lockdown, och masstestning pågår för fullt runt om i landet.

Smittotalen, omkring 3500 på måndagen, är relativt få sett till landets storlek, men ses som ett test av Kinas ”covid zero”-strategi. Experter menar att de kommande veckorna kan bli avgörande för om en sådan strategi biter på den smittsamma omikronvarianten.

-Pettersson hoppas vi slipper få tillbaka smittan i stor skala i Sverige i höst, men trots att Covid-19 fortfarande härjar här så verkar det bortglömt…

Smittspridningen i Sverige minskar, men mörkertalet är stort eftersom testningen också minskar. Smittan är inte borta, det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid symtom och att följa rekommendationerna inom vård och omsorg, bland annat för besökare. Antalet avlidna per vecka ökade under vecka 7, då 355 personer avled med covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer att det kommer att dröja ytterligare en tid innan den minskade smittspridningen ger effekten att antalet avlidna med covid-19 minskar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kina drabbat av nya utbrott av covid-19

 1. Testning i all ära men vilka ska testas och hur ofta.
  I höstas låg jag inne i två omgångar för lunginflammation, den första gången isolerad i 3 dygn för de ”trodde” jag hade covid fastän testerna var OK.
  Läser sedan en sjukvårdssekreterare angivit skälet till min inläggning som varande njursvikt. Sverige fungerar ej som det ska.
  Skälet allt för många politiker får vara med och styra och ställa.

  12
 2. Det skulle vara intressant att veta hur många som avlider på grund av Covid, och hur många som avlider med Covid (där Covid inte har någon påverkan men har hittats)

  En bra bit över 80% av de som avlider har ju andra och livshotade sjukdomar.

  Men, detta avslöjas aldrig, myndigheterna vill väl att folk ska känna skräck och därför ta sprutor.

  17
  1
  • Det står ofta och har hela tiden rapporterats att de flesta som dör med covid är äldre som har underliggande sjukdomar.

   Till och med en amatör som jag begriper att det är svårt att ange exakt dödsorsak i många fall.

   Tänk 90 år, cancer, högt blodtryck, diabetes som får covid-19 och dör.

   Dog personen av ålder, cancer eller…

   6
   2
 3. Viruset är en lurig rackare. Precis som en lömsk schack-spelare som lägger ut villospår och förrädiska fällor. Den mildare, men ack så smittosamma, Omikron-varianten är just ett sådant exempel. De s.k. ”experterna” har då dragit slutsatsen att viruset nu bör avklinga. Sådana oansvariga uttalanden gör att befolkningen avtrubbas i sin vaksamhet, vilket banar väg för att den femte vågen kan knäcka oss med full kraft.
  Vill nog påstå att den mildare Omikron-varianten snarare är ett tecken på att viruset nu laddar för storsläggan. Men om vi behåller vår vaksamhet finns det fortfarande en chans. Eller som man säger på sjön : ”Förtöj ALLTID för storm” !

  6
  2
 4. Inga problem, alla i Partiet är vaccinerade så det är inga problem för Kina. Men det är trevligt att se att Kina får tillbaka skiten som de släppt ut.

  12
   • Det har jag gjort men min reflektion är.
    Om det är ett stort mörkertal och man har i stort sett slopat testningen så kan man väl inte veta hur smittspridningen ser ut. I synnerhet när omikron ger mildare sjukdomsförlopp och många inte rapporterat in sjukdomen.

   • Du skrev ”när man inte testar”.

    Jag kan tänka mig att det går hyfsat att uppskatta smittspridningen när man testar färre och jämför procentuellt andel smittade, men jag är amatör.

    5
    2

Kommentera