Storövning i subarktisk miljö

FÖRSVARSMAKTEN. Den 14 mars går startskottet för Cold Response, en vinterövning i Nordnorge med 35000 deltagare från 28 nationer – på land, till sjöss och i luften. Sveriges Försvarsmakten deltar med förbandsbidrag från flygvapnet och armén med stöd av lednings- och logistikförband, omkring 1.600 svenska soldater och officerare.

Redo för jägarinsats i Nordnorge, alltså fast och rörlig spaning på djupet samt bekämpning av prioriterade mål bakom fiendens linjer. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Sverige har deltagit i Cold Response sedan 2006, något som starkt har bidragit till vår unika förmåga att strida i subarktisk miljö. Det har också bidragit till att utveckla vår förmåga till strid i större förband och att samarbeta med förband från andra nationer, säger överstelöjtnant Erik Preutz, övningsledare för de svenska markförbanden.

Det svenska deltagandet är en viktig del i det nordiska försvarssamarbetet. Tillsammans med finska enheter bildas en reducerad svensk-finsk brigadstridsgrupp.

Vi fortsätter på den inslagna vägen och bygger vidare på det finsk-svenska samarbetet, FISE, säger Erik Preutz.

Flygvapnet bidrar med förband ur Norrbottens flygflottilj, F 21, med Jas 39 Gripen. Cold Response är också slutövning för de värnpliktiga som utbildas 2021-2022 vid markförbanden i Norrbotten.

Övningsområdet sträcker sig från Narvik i söder till Finnmark i norr, men huvuddelen av övningen för den svensk-finska brigadstridsgruppen genomförs i Troms fylke.

Övningsområdet är omväxlande både vad avser infrastruktur och klimatförhållande, vägarna kan vara smala och hala, därför är det viktigt att sätta säkerheten främst, säger Erik Preutz.

Cold Response är en viktig del i vidmakthållandet av Försvarsmaktens vinterförmåga, jägarförmågan och bergsförmågan i armén samt interoperabilitet och förmåga till operativa transporter. Under övningen följs norska och svenska riktlinjer för Covid 19.

Jägarsoldater tar sig upp på Kebnekaise. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Storövning i subarktisk miljö

  1. Om jag minns rätt så påstås i tidskriften ”Forum”, som Försvaret utger, att Sverige skall delta med en pansarbataljon (minst). Eller kör de parallellt?

    5
    1

Kommentera