”Endurance” har hittats på 3000 m djup

HISTORIA & ÄVENTYR. Ernest Shackleton hörde till pionjärerna i forskningsfärderna in på Antarktis fastland. Vid ett försök att bli den förste vid Sydpolen 1908 kom han den 9 jan. 1909 så nära som 160 km innan han vände, medveten om att ett försök att tränga ända fram hade betytt döden, eftersom det var sent på säsongen och han och följeslagarna redan var starkt utmattade. Vid hemkomsten förklarade han stolt att det nu bara var en teknisk fråga att uppnå Sydpolen. Han hyllades som en hjälte över hela världen och blev också adlad av kung Edvard VII.

Ernest Shackleton och Endurance

Shackleton blev mest känd för sin, misslyckade, tredje expedition till Antarktis 1914 till 1916 som han inspirerade och ledde. Expeditionsskeppet ”Endurance” körde fast i isen några dagsresor innan man skulle ankra, och drev sedan, redlöst infruset i packisen, mot nordväst. Besättningen lämnade skeppet och följde det på visst håll, och till slut besannades deras farhågor då fartyget krossades och sjönk. Under äventyrliga omständigheter lyckades man ta sig till Elefantön, en obebodd ö utanför Antarktiska halvön. För att få hjälp måste kontakt nu etableras med civilisationen.

Shackleton och fem andra seglade i en öppen båt, med primitiva instrument, över Scotiahavet till Sydgeorgien, över mer än 1000 km öppet hav. Resan tog sjutton dygn och har rankats som en av de största seglatser som någonsin företagits. På ön, som varit sista stoppet på färden två år tidigare innan man avseglade mot Weddellhavet, fick man efter att ha klättrat över bergen tvärs över ön, kontakt med norska valfångare och berättade om sitt öde…Läs vidare på Wikipedia…

Saabs undervattenfarkost hittar det 100-åriga Endurance-vraket i Antarktis

Polarexpeditionen Endurance22 har lyckats med uppdraget att hitta upptäcktsresanden Sir Henry Shackeltons skepp på 3,008 meters djup under den antarktiska isen. Saabs undervattenfarkost Sabertooth användes för att hitta, filma och dokumentera Endurance-vraket, som sjönk 1915.

Endurance på 3008 meters djup. Bild: SAAB

Polarforskningsfartyget S.A. Agulhas II började resan mot Antarktis 5 februari med målet att lokalisera Endurance. Två Sabertooth-farkoster från Saab är med på expeditionen och har nu möjliggjort för expeditionen att fullgöra sin uppgift att lokalisera, undersöka och filma vraket. I expeditionen deltog även två specialister inom undervattenssök från Saab.

  • Att hitta vraket av Endurance i Antarktis miljö på ett djup av 3000 meter är en enorm utmaning. Vi är stolta att vår avancerade undervattensrobot bidragit till det lyckade uppdraget och denna upptäckt av världshistoriska mått, säger Peter Erkers, Sales Director på Saabs affärsenhet Underwater Systems.

Sedan Shackletons fartyg sjönk 1915 har ett flertal expeditioner försökt återfinna det. Den historiska data som Saabs Sabertooth samlat in kommer att göra det möjligt att ta fram en 3D-modell av vraket.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “”Endurance” har hittats på 3000 m djup

  1. Pettersson överraskar varje dag. Rekommenderar boken ”Endurance”,av Shackleton. Som kapten räddade hanhela besättning genom att han fick Chiles regering att skicka ett örlogsfartyg till platsen där besättningen tillbringat två vintrar under två livbåtar. En man förfrös sina ben och de blev amputerade och hans liv räddades, Av en händelse (sant) gick jag in på restaurang i Punta Arenas för få en matbit, Mat serverades inte då, men jag hänvisades bakom ett draperi och där fick vi en matbit. Väl där blev vi uppmärksamma att väggarna var klädda med fotografier från räddningen och historien om förlisningen av Endurance och Shackleton. Det var länge sedan och idag är baren berömd och heter ”Shackletons bar”. Missa inte det , om ni har passerat eller kommer att passera Kap Horn.

Kommentera