Pansarskotten är framme

BISTÅND. Det är inte ofta, om ens någonsin jag har varit imponerad av vår regering, men nu verkar dom ha agerat föredömligt snabbt. I måndags, på eftermiddagen den 28 februari godkände riksdagen stöd till Ukraina. I går rapporterades att pengarna var framme och idag får vi rapporter om att 5000 pansarskott 86/AT 4 är på plats. Bra gjort.

-Om Pettersson vore misstänksam skulle jag tro att regeringen eller Försvaret tjuvstartat med lastning och förberedelse av transport…

Twitter

Pansarskott 86, utomlands kallat AT4 Foto: U.S. Navy Mate Airman John P. Curtis.

***

TIDIGARE 2022-02-28. Brett stöd för vapen till Ukraina – men V säger nej

BISTÅND. Regeringen får brett stöd i riksdagen för att skicka krigsmateriel till Ukraina. Samtliga partier utom Vänsterpartiet säger ja till stödet. V reserverar sig när det gäller att ge Ukraina pansarskott. – Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport. Ska man ändra på det krävs en mer noggrann analys, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati.

Ali Esbati. Pressbild Vänsterpartiet

Skickar man in vapen i krigförande områden så finns ökad risk att de hamnar på avvägar och i fel händer, säger Esbati. Kommunisten har däremot inget emot att ge Ukraina pengar så de kan köpa vapen på annat håll. Esbati tror tydligen att dubbelmoral betyder dubbelt så bra.

”Ukraina har rätt att försvara sig. Det ligger i Sveriges säkerhetsintresse att Rysslands invasion inte lyckas. Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina”, skriver förre partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Regeringen har förslagit att skicka 5000 pansarskott 86, 5000 skyddsvästar, 5000 hjälmar och 135000 fältransoner till Ukraina. Dessutom föreslås att skicka 500 miljoner kronor i direkt stöd till den ukrainska regeringen för att stärka det ukrainska försvaret.

Riksdagens kammare debatterar förslaget i eftermiddag, innan beslutet tas om stödpaketet till Ukrainas försvar. Innan dess kan ingen utförsel av krigsmateriel ske till Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Pansarskotten är framme

 1. Håller faktiskt med Ali Esbati i detta fallet, svenska vapen skall inte skickas in i konfliktområden för att, som i detta fallet förlänga kriget. För det är det som sker. Ukraina kan inte utan stöd hålla igång kriget som hade vart över ganska snart. Ju längre dom krigarar ju fler offer och en förstörd infrastruktur som kommer att kosta massor att återställa…. säker med mer stöd från oss och övriga länder.

  På annan plats i media benäms det att de svenska vapnen kommit fram till ”de väpnade styrkorna”… inte Ukrainas armé, vilket kan då innebära att de hamnat i de fria styrkorna i olika miliser! Det är inte bra, där slutar den lilla kontroll regeringen kan tänkas haft vart vapnen hamnat. Risken för att de skickas vidare eller säljs eller ännu värre att de används mot civila är överhängande.
  ” Tänkte inte på det ” är ett klassiskt yttryck som visar på idioti.

  Rysslands lågintensiva ockupation var nog inte tänkt att dra ut på tiden och skulle besparat massor av Ukrainare lidande och död. Sverige har inga som helst betänkligheter om detta, i alla fall inte utåt sett.
  Om kriget eskalerar är svenska regeringens beslut om militärt stöd direkt orsak till människors lidande och den folkvandring som följer i dess spår.

  2
  2
 2. Jag tror att stoppet för den jättelånga köen med fordon nog kan tillskrivas
  att dom blivit kraftigt angripna av Ukrainska soldater.

  En annan sak jag inte förstår är tystnaden från Kina, dom två ledarna från respektive land träffades ju innan den Ryska uppladningen började, Kina
  har väl lovat att hålla tyst, och räknar med att Ryssland håller tyst när Kina
  går in i Thaiwan? Undrar om det inte är dags för Europeerna tagga ner alla
  beställningar man gör i Kina? Alla Svenska Redare bestället nästan alla
  nybeställningar i Kina, det utarmar Europeisk varvsindustri, samtidigt som
  man låter Kinesernas odemokratiska system att fortsätta växa!

  4
  2
 3. Du är dåligt informerad Pettersson. https://thegrayzone.com/2022/03/04/nazis-ukrainian-war-russia/ Det finns massor på nätet om AZOS bataljonen i Ukraina. DE avlönas av en vän till Zelenskyij en mkt rik oligark. Syftet med dessa är väl att skjuta på de som bor i Donbassområdet. För det vill inte Ukrainerna göra. Minst 10 000 dödade där. Att Zelenskyij är jude är ju bara en förvirrande komplikation. Men det folket har ambitionen sen 20 år att ha Ukraina som sitt hemland. De härstammar därifrån. Kazaria. Kolla på det om du vill.

  12
  9
  • Du har rätt. Det finns massor på nätet om mycket. Jag hittar till exempel att Azozbataljonen är c:a 300 man stor. I ett land med drygt 40 miljoner invånare. De är alltså färre än Nordiska motståndsrörelsen i Sverige.

   Jag tror att det är betydligt fler extremister på den ryska sidan, bland nationalisterna i Donbass men det kan du kolla på nätet.

   För övrigt skrev jag och länkade till om valresultat i Ukraina.

   Putins språk beskriver Ukrainas politik på ett felaktigt sätt. Det har inte förekommit något folkmord på rysktalande från ukrainska myndigheters sida och ingenting som ens tillnärmelsevis rättfärdigar att termen nazism används.

   Putin har inte lagt fram några bevis som stöder hans grundlösa påståenden eller ens presenterat någon tydlig idé om vad det är han menar.

   Ukraina är ett tvåspråkigt land med sällsynt hög språklig tolerans.

   Rysktalande i Ukraina är i alla avseenden friare än rysktalande i Ryssland.

   12
   7
 4. Hoppas det är krav att hälften av skotten ska skjutas av kvinnor. Vi får inte missa fokus på jämnställdhet nu när det gäller.

  45
  2
 5. Ali Esbati kanske erhåller försörjningsstöd från Moskvafonden.

  33
  3
 6. När jag läser dessa kommentarer…så verkar det som de flesta håller till i en sandlåda.
  Ukrainas reguljära arme är nu omringade i de östra provinserna av landet (20220306) och om de inte kapitulerar, så är de ”rökta” och om inte komikern Zelinskyy börjar att följa Minskavtalet nr.2 och om han tillråga på allt, fortsätter att hävda att Krim skall tillhöra Ukraina, då kommer slutstriderna i de västra delarna av Ukraina att sluta i ett blodbad.Selinskyy är en ”puppet” som lyder sin husse, Klaus Martin Schwab, som för övrigt är en kommunist.

  37
  22
  • Sedan den ryska invasionen av Ukraina och de resulterande ropen om ”Vi är alla Ukraina” har många varit ivriga att tona ned spridningen av nynazister i ukrainska paramilitära grupper, de ukrainska väpnade styrkorna och till och med delar av regeringen. Som Jimmy och The Grayzones Max Blumenthal diskuterar, är rapporterna om nynazister i Ukraina inte alls överdrivna, och Zelenskij-regeringen är i själva verket till stor del beroende av dessa rasistiska, främlingsfientliga, antigaygrupper som skryter om det ”roliga” de får av att slåss och döda.

   14
   5
   • Det är tvärtom mot vad du och Putin påstår.

    President Zelenskyj är den första judiska statschefen någonsin i en europeisk demokrati.

    Trots en tillfällig topp på 10,45 procent för det ultranationalistiska partiet Svoboda i parlamentsvalet 2012, lyckades partiet bara få 2,15 procent av rösterna 2019. Undantaget någon enstaka medlem som valts in genom enmansvalkretsar har man inte längre någon representation i parlamentet.

    En undersökning av amerikanska Pew Research Center att befolkningen i Ukraina i dag har en mer accepterande inställning till judar än människor i något annat central- eller östeuropeiskt land.

    https://www.hbl.fi/artikel/medier-i-vast-missade-den-antirasistiska-framgangen-i-valet-av-zelenskyj/

    14
    8
 7. Bättre om de sattes in mot Putins residens!

  INGENTING blir bättre, förrän han försvinner!

  41
  25
  • Putins krig, är imperialistiskt (internationalistiskt), antinationalistiskt jämlikhetssträvande krig!

   Det är precis som vilket socialdemokratiskt styre som helst, fast betydligt mer uppspeedat! Men samma förgörelse! Fast här enligt MYCKET DESTRUKTIV PLAN!

   Därför behövs det starkare vapen än ord, där nere, som demolerar dess makt i Ukraina!

   11
   20
   • Jag är stolt över att Sverige har skickat vapen till Ukraina, som kommer att döda ryska soldater.

    11
    9
   • Ser inte dödandet av ryska soldater som det primära objektet. Men kan de slå ut 5 000 ryska pansarfordon med dessa pansarskott (omöjligt jag vet) så kommer det gå en lång väg till att driva ut ryssen ur Ukraina eftersom de då inte längre har någon möjlighet att förflytta sig i säkerhet.

    13
    3

Kommentera