USA, Finland och Sverige diskuterar säkerhet

UTRIKES. USA:s president Joe Biden säger att han är fast besluten om att hjälpa Finland försvara sig mot Ryssland, rapporterar Vita Huset.

Joe Biden och Sauli Niinistö träffas i Vita huset på fredag. BILD: PRESIDENTENS KANSLI

Under mötet med den finske presidenten Sauli Niinistö, som var på blixtbesök i USA, pratade de bland annat om hur de ska stärka banden mellan länderna.

Vi börjar en process för att utöka samarbetet, sade Niinistö.

De ringde dessutom upp svenska statsministern Magdalena Andersson (S). Niinistö ville dock inte kommentera vad som sades.

Den ryska invasionen har lett till att opinionen i Finland har svängt när det gäller Natomedlemskap.

Svenska statsministern Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist reser till Finland under lördagen, rapporterar Svenska Yle.

De kommer träffa Finlands president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin och försvarsminister Antti Kaikkonen för att diskutera den ryska invasionen av Ukraina. Niinistö är under fredagen i Washington D.C för att träffa president Joe Biden.

De båda statsministrarna ska hålla ett separat möte om bland annat säkerhetsläget. Under torsdagen rapporterade Iltalehti med hänvisning till källor att Marin och hennes socialdemokratiska parti överväger att ställa sig positiva till ett finländskt Nato-medlemskap.

Statsministrarna Sanna Marin och Magdalena Andersson

-Pettersson menar att SveUSaige och Finland bör ansöka om medlemskap i Nato tillsammans, då kan länderna tillsammans med militäralliansen förbereda ett militärt försvar av Skandinavien.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “USA, Finland och Sverige diskuterar säkerhet

 1. Sverige skall storsatsa på försvaret, avbryta alla försvarssamarbeten, utom med Finland så länge de håller sig utanför NATO, och förhålla oss neutrala i alla krigssituationer som inte direkt berör vårt land.

  • Bara påståendet av Dahlberg och Putin att Sverige ska hålla sig borta från Nato och vara neutrala är en bra anledning till att gå med i Nato.

   Neutralitet är inget att lita på. Finland var neutralt och hade en nonaggresionspakt med Sovjet när ryssarna anföll.

   Även Danmark och Norge var neutrala när tyskarna invaderade.

   1
   1
 2. Vi ska inte gå med i Nato..
  Norge Finland…Danmark..Sverige ska bilda en FÖrsvarsmakt..
  Ponnsan
  AFS

 3. Klart vi ska bli medlemmar i Nato fast vi har en kärring till försvarsminister som
  inte gjort värnplikten.
  Det går inte åka snålskjuts längre.

  5
  9

Kommentera