SL-personal i protestmöte mot kinesiskt inflytande

FACKLIGT. I dag lördag ordnar Seko Pendelklubben det första av tre torgmöten i Stockholm. – Vi är kritiska till och vill ha en diskussion om att Sveriges numera största spårtrafikbolag ägs av den kinesiska regimen, säger Rainer Andersson, ordförande i fackklubben, enligt Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Bild: Seko Pendelklubb

Enligt honom växer kritiken hos de kollektivtrafikanställda mot Region Stockholms hantering av kollektivtrafiken. För personalen på pendeltågen handlar det inte minst om trafiknämndens beslut om att ersätta tågvärdarna med kameror, vilket enligt Rainer Andersson utgör ett hot mot säkerheten och tryggheten för resenärerna.

Vi är väldigt kritiska till att vår arbetsgivare har sänkt trivseln på våra arbetsplatser de sista fem åren, säger Andersson. Skriv och fråga Miljöpartiet varför de vill ta bort tågvärdarnaAdresser Miljöpartiet.

Men en central fråga för torgmötet är att det Hongkong-baserade företaget MTR, som driver tunnelbanan, pendeln, Mälartrafiken och MTR Express, majoritetsägs av den kinesiska staten. MTR, Mass Transit Railway.

Är det förenligt med demokratin att ett diktaturägt bolag bedriver merparten av den spårbundna trafiken i vår huvudstad? säger Rainer Andersson.

Enligt honom ska hela Sergels torg kläs in med banderoller på lördagseftermiddagen. – Det är inte vanligt att en fackklubb har torgmöten men ska vi ha det så här? säger han.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som också är ordförande för SL, bemöter kritiken i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

”Trafiknämndens upphandlingar måste ske i enlighet med gällande upphandlingslagstiftning och säkerhetsskyddslagstiftning. Därtill sker rigorösa prövningar i samråd med statliga säkerhetsvårdande myndigheter. Om Seko tycker att rådande lagstiftning är fel kan deras ordförande Gabriella Lavecchia ta upp det på nästa partistyrelsemöte i Socialdemokraterna där hon är ledamot”, skriver Tamsons.

  MTR anklagas för lönedumpning,   MTR rundar kollektivavtalet ,

-Pettersson tycker vi och västvärlden ska dra ned vårt utbyte med Kina till ett minimum. Kina utvecklas inte i demokratisk riktning och desto mer pengar de tjänar på väst ju större makt skaffar de sig…

Sedan kan man undra hur man frågar en kamera om hjälp, och hur kameran tar hand om stökiga passagerare osv. eftersom tågvärdarna ersätts med kameror. Kanske någon som tittar på bilderna kan larma en polis som inte kommer eller ska vi ta hit kinesisk polis också?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “SL-personal i protestmöte mot kinesiskt inflytande

 1. Kommunist-Kina säljer till oss det rep som dom kommer att hänga oss i.(travesti på Lenins ord ””Kapitalisterna köper repet av oss som vi sedan ska hänga dom i”.

  16
  1
  • Råkade bli fel i hastigheten om Lenins ord här ovan, riktigt så sa han inte, rätt citat av Lenin är: ”Kapitalisterna kommer att SÄLJA det rep som vi ska hänga dom med ”

   10

Kommentera