Hur går det med Ukrainas jordbruk?

UKRAINA. Det är snart vår och dags att börja med jordbruket, men hur det ska gå med männen inkallade och brist på diesel osv.

De ukrainska svartjordarna hör till de bördigaste i världen och Ukraina kallades en gång i tiden Europas kornbod. Landet är fortfarande en av världens största spannmålsexportörer och nummer ett för solrosolja. En kontroversiell fråga är rätten att äga jordbruksmark.

Exportvärdet på spannmål är nästan lika högt som värdet på landets största exportvara, stål. Dominerande i spannmålsexporten är korn, majs, vete och sojabönor. Vid sidan av spannmål odlas främst sockerbetor, potatis och andra grönsaker.  

Djurhållning förekommer också; nötkött och mjölk är de viktigaste kommersiella varorna. Ukraina är stor producent av honung.

Landet är i stort sett självförsörjande i fråga om jordbruk. Samtidigt finns stora möjligheter att öka produktionen avsevärt. Trots de goda förutsättningarna har det ukrainska jordbruket brottats med svåra problem. Under sovjettiden försummades det till förmån för industrin.

Upplösningen av Sovjetunionen ledde till nya svårigheter. Jordbruksproduktionen halverades under 1990-talet när viktiga exportmarknader försvann och priserna på energi, gödningsämnen och andra insatsvaror sköt i höjden. Privatiseringen av jordbruket kom i gång först vid millennieskiftet. När de gamla kollektivjordbruken omvandlades till mindre, privatägda familjejordbruk ökade produktionen. Men en stor del av jordbruket är fortfarande ineffektivt och odlingsmetoderna är omoderna.

Sedan 1999 finns både privata och statliga ägare inom lantbruket, men redan 2001 förbjöds köp och försäljning av jordbruksmark för att skydda småbrukare mot uppköp från oligarker och bolag. 

Volodymyr Zelenskyjs regering lade hösten 2019 fram ett lagförslag om att tillåta fastighetsaffärer i jordbruket igen i hopp om att öka jordbruksproduktionen och investeringarna i lantbruket. 

Över 4000 förslag till ändringar lades fram i parlamentet, men i april 2020 kunde presidenten underteckna den lag som antagits. Från 1 juli 2021 får privatpersoner köpa jordbruksfastigheter på upp till 100 hektar. Från 2024 ska företag ägda av ukrainare kunna förvärva upp till 10000 hektar. För att avgöra om också utländska investerare ska tillåtas köpa jordbruksmark har presidenten utlovat en folkomröstning.

Politiska händelser som berör Ukrainas jordbruk kan få ringar på vattnet också utanför landets gränser. Eftersom Ukraina är en av världens största exportörer av vete väcker krigshot oro, som läget i början av 2022 när Ryssland erkände separatistenklaver i Ukraina och därefter inledde en storskalig militär invasion. Även om det fanns mycket vete i lager steg de internationella vetepriserna , vilket inte minst oroade Egypten, som med över 100 miljoner invånare är världens största veteköpare.

Landguiden

-Pettersson undrar om KGB-mannen tänkte på jordbruket innan han började…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Hur går det med Ukrainas jordbruk?

 1. Ukraina exporterar eg inte särskilt mycket stål längre. Huvuddelen av stålet produceras i de s k utbrytarstaterna och intäkterna tillfaller inte Ukrainska staten. Det är därför välståndet i utbrytarstaterna är högre än det i Ukraina, exkl Kiev.

  I Ryssland ÖKADE livsmedelsproduktionen efter Sovjets upplösning så att Ryssland nu är världens ledande livsmedelsexportör. Ukraina, som har allmänt bättre förutsättningar lyckades göra tvärtom, d v s MINSKA sin livsmedelsproduktion.

  Hur kan detta komma sig? Handlar det om att Oligarker i världen hindrar Ukrainas utveckling, om de inte får del av vinsterna?

  9
  1
 2. Om vi är 1 000 000 svenskar som ger 10 000 kr var till dem som stuvar undan Putin bli det 10 miljarder. Det kan det vara värt.
  Jag tänkte också på åkrarna och alla blindgångare och krigsmateriel som blir kvar är ett orosmoment för bönderna.

  6
  10
  • Tänkte du skramla till dödspatrull för ledarna för sjuklövern som förstört Sverige också? Det är visserligen inte lika brutalt som i Ukraina men medan ukrainarna har utsikter att överleva som nation är utsikterna för svenskarna mörkare om inget radikalt görs och det snart.

   Personligen är jag för hårdare straff. Det värsta man skulle kunna göra dessa s****s landsförrädare vore att tvinga dem att leva i deras utopi.

   7
   1
   • Svar ja. Jag kan tänka mig att betala en bra peng för att bli av med Sossarna, Centern och Miljöpartiet. Med tanke på hur mycket skatt jag betalat och hur mycket pengar de spenderar på onyttigheter är det kanske värt 100 000kr att bli av med dom.
    Men vem har snackat om att döda? I Ryssland har dom Sibirien. Där vore trevligt för Putin, längst upp i norr vid ishavet. Där har dessutom kändisar som Alexander Solzjenitsyn bott.

 3. Hoppas alla Putin sympatisörer här i Sverige, om
  det finns några kvar är beredda på mycket sänkt levnadsstandard framöver.

  14
  7

Kommentera