Ägaren till Nord Stream 2 har ansökt om konkurs

ENERGIPOLITIK. Ägarbolaget bakom Nord Stream 2 har ansökt om konkurs, bekräftar schweiziska myndigheter enligt internationella medier.

Regeringsrådet Silvia Thalmann-Gut i Zug-kantonen där Nord Stream AG är baserat uppger för statliga radion SRF att bolaget under dagen uppgett att de inte kan driva verksamheten vidare, skriver Financial Times.

Under gårdagen uppgav landets finansminister Guy Parmelin för RTS att samtliga drygt 140 anställda på Nord Stream varslats om uppsägning.

Ledningsbolaget är helägt av statliga ryska Gazprom, men har sitt huvudkontor i Schweiz.

Ledningen mellan Ryssland och Tyskland är färdigbygd och har kostat omkring 10 miljarder euro. Hälften av den summan har finansierats av fem energibolag i Västeuropa, bland dem Fortums dotterbolag Uniper. Unipers ansvar för ledningen är kring 950 miljoner euro.

Den drygt 1200 kilometer långa gasledningen mellan Ryssland och Tyskland hade ännu inte tagits i bruk och verksamheten pausades förra veckan efter den upptrappade konflikten i Ukraina.

-Pettersson hoppas det är glädjande besked även om det drabbar bolag och banker i Västeuropa också. För övrigt undrar jag hur länge det dröjer innan Tyskland tar beslut om att inte stänga de tre sista kärnkraft verken som ska stänga i år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Ägaren till Nord Stream 2 har ansökt om konkurs

Kommentera