Ukraina får luftvärnsrobotar

UKRAINA. Tyskland och Nederländerna förser Ukraina med totalt 700 luftvärnsrobotar av typen Stinger innebär en helt avgörande förmåga för landet.

USA, soldater avfyras en Stinger-robot. Foto: US Marines

Det säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring och forskare vid Försvarshögskolan, enligt SvD, betalvägg.

Stinger-robotarna var avgörande för att Ukraina skulle kunna ta tillbaka Kievs internationella flygplats, menar han, men understryker samtidigt att de snarare kommer att fördröja och försvåra ryska operationer än vara krigsavgörande.

Även Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, tror att Stinger-robotarna kan påverka kriget i stor utsträckning.
Ryssarnas ork kanske tar slut före ukrainarnas. Utgången är inte given, säger han till SvD.

FIM-92 Stinger är en bärbar luftvärnsrobot med infraröd målsökare som även kan monteras på fordon. Vapnet används främst för att skjuta ner flygplan och andra farkoster i luften och kan användas mot mål upp till fyra kilometers höjd.

-Pettersson tror att om alla vapen Ukraina lovats kommer fram och används kan det bli dyrt för Ryssland…

Livekamera från Maidan-torget Kiev, Ukraina

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Ukraina får luftvärnsrobotar

Kommentera