Ryska styrkor är nu inne i Charkiv men har logistiska problem

UKRAINA. Ryska styrkor har avancerat fram till Ukrainas näst största stad Charkiv, uppger BBC och Reuters som hänvisar till lokala myndigheters uttalanden. Myndigheterna uppger att strider pågår på stadens gator. Det finns också ukrainska uppgifter om att staden Nova Kahòvka i landets södra del skulle ha tagits över av ryssarna.

Söndagsmorgonen har startat i lugna tecken i huvudstaden Kiev, uppger BBC som citerar viceborgmästaren Mykola Provoroznyk. Kiev uppges fortfarande vara under ukrainsk kontroll efter nattens offensiv.
Strider har utkämpats mot ryska sabotagegrupperingar strax utanför Kiev i natt, uppger viceborgmästaren. Två stora explosioner inträffade i närheten av Kiev i natt, det antas att ha varit fråga om missilattacker mot en oljedepå i staden Vasylkiv, uppger bland andra Guardian.

Ryssland har begränsat tillträdet till sociala medier för sina soldater, uppger brittiska försvarsministeriet och BBC .

Ryssland uppges försöka dölja det faktiska läget för de ryska styrkorna som befinner sig i Ukraina genom att blockera bland annat Facebook och Twitter. Enligt brittiska underrättelseuppgifter ska de ryska soldaterna inte få veta att styrkorna lidit förluster och att ukrainska styrkor tagit ryska soldater som fångar.

Brittiska underrättelsekällor: Ryska styrkor har logistiska utmaningar. Uppgifter från brittiska försvarsministeriets underrättelsetjänst ger vid handen att de ryska styrkorna inte avancerat som planerat i Ukraina.

Ryssarna ska ha stött på ”logistiska utmaningar och hårt ukrainskt motstånd”, uppgav ministeriet tidigt på söndag morgon på Twitter.

Också USA:s försvarsministerium har uppgett för nyhetsbyrån AFP och nyhetskanalen CNN att ukrainarnas hårda motstånd kommit som en överraskning för de ryska styrkorna.

 • Ryssland angriper på många fronter – Rysslands president Vladimir Putin inledde natten till torsdagen en fullskalig invasion av grannlandet.
 • Strider i Kiev och luftanfall runtom i landet. Kiev gäller utegångsförbud från lördag klockan 17 till måndag klockan 8.
 • Ukraina försäkrar att landets armé har tagit upp kampen och att man fortsätter försvara sig mot inkräktarna. På söndag morgon uppges Kiev fortsättningsvis vara i ukrainska händer.
 • Enligt rapporter har 200 ukrainare dödats och 1 000 sårats sedan invasionen inleddes. Det är oklart om det handlar om civila eller också soldater. Bland de dödade finns flera barn.
 • Propagandakriget är i full gång. Kina fördömer inte Rysslands agerande, men Estland blockerar fem ryskspråkiga tv-kanaler, och planerade idrottsevenemang flyttas från Ryssland.
 • Många ukrainare försöker lämna landet. Enligt FN har 150000 invånare flytt utomlands, över hälften av dem till grannlandet Polen. De som är kvar i Ukraina uppmanas ta skydd.
 • EU och USA har infört nya, hårdare sanktioner mot Ryssland.
 • Många länder förbjuder ryska plan i deras luftrum. Ryssland har svarat med samma mynt. Finland förbereder sig på att stänga sitt luftrum för ryska plan.
 • Det ryska parlamentets talman Vjatjeslav Volodin hade tillstånd att flyga över Sverige samma dag som Ryssland invaderade Ukraina – men i sista stund drogs tillståndet in. Det ryska planet fick ta en stor omväg norr om svenska luftrummet.

-Pettersson säger att det är detta som president Putin och andra kallade en övning på rysk mark. Det är stor risk att Putin kastar sitt land och folk in i fattigdom och elände…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ryska styrkor är nu inne i Charkiv men har logistiska problem

   • Det kallas för att diskutera. Man såsar och hopar i hopp om att en besvärlig sak skall passera så att man inte behöver ta ställning, dvs oändligt med varm luft i hopp om att inte behöva ta ställning.

Kommentera