Två ryska transportplan nedskjutna

UKRAINA. De Ukrainska försvarstyrkorna uppger att man skjutit ned två ryska transportplan av typen Iljusjin Il-76.

Iljusjin Il-76

Ukrainska styrkor har på kvällen och natten skjutit ner ett ryskt transportplan med fallskärmsjägare, uppger toppgeneralen Valeriy Zaluzhniy enligt tidningen Kyiv Independent.

Planet, en IL-76, kan ta 150 passagerare och sköts enligt uppgifterna ner nära staden Vasylkiv, söder om Kiev, där det finns en flygbas.

Nu uppger en reporter vid Kyiv Independent att häftiga strider pågår i Vasylkiv.

Den ukrainska tidningen Pravda skriver att ryska styrkor dök upp vid en checkpoint nära flygbasen och sköt ihjäl soldaterna som vaktade den. Ryssarna ska ha färdats i en ukrainsk polisbil med påslagna blåljus och var klädda i ukrainska polisuniformer, enligt Pravda.

Strax efter 03 uppgav Kyiv Independent, med hänvisning till underrättelsetjänsten, att ytterligare ett transportplan för fallskärmsjägare skjutits ner nära Bila Tserkva, söder om Kiev.

Mycket hårda strider och bombningar i huvudstaden Kiev pågår med stora förluster.

Ukraina vill att Sverige skickar försvarsmaterial och utrustning. Bland annat 2000 stycken anti-tank-vapen, Robot 57. Det är en pansarvärnsrobot som klarar att slå ut stridsvagnar.

Förfrågan kom innan Ryssland anfallit och Pettersson misstänker att kriget är slut innan försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarat.

Här finns en utmärkt Wikipediaartikeln om kriget.

Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Två ryska transportplan nedskjutna

 1. Vi är duktiga på att röja minor säger Magdalena Andersson det kan vi hjälpa till med. Vilken värld lever hon i? Jag tror att det inte är minor som ryssen har kommit för att lägga ut. Ukraina behöver förstås pansarbrytande vapen och ammunition nu!
  Är det möjligt att stoppa dåren i Moskvas framfart innan han hinner till Sverige så vore det bra.

  13
  2
  • Ukraina har begärt hjälp med minröjning…

   Ukraina har bett Sverige att skicka vapen och utrustning som skulle hjälpa dem i sin kamp mot de ryska invasionsstyrkorna.

   Överst på listan står 2.000 anti-tank-vapen av typen Robot 57. Det finns även önskemål om att Sverige bland annat ska skicka ammunition till automatvapen och granatkastare, luftvärnssystem, minröjare och ambulanser.

   Sveriges regering har inte gett besked om vilken hjälp som kan bli aktuell att skicka.

   6
   3
   • Tack Pettersson jag är ingen militärstrateg men jag inbillar mig att det är de som försvarar sig som helst lägger ut minor för att hindra angriparens framfart.
    Robot 57 verkar de också behöva mängder av.

 2. Enligt vedertagen internationell rätt så kan ryska soldater som grips förklädda i ukrainsk uniform avrättas omgående utan påföljd.

  17
  2
 3. Goda nyheter mitt mörkret.
  Varje nedskjuter ryskt flygplan, rysk soldat och
  naturligtvis mega idioten vladimir Putin är glädjande.
  Rättvisan kommer segra förr eller senare, ingen
  frisk människa vill uppleva och se det som händer i Ukraina.
  Hoppas på snart slut av tragedin.

  17
  3

Kommentera