Batterifabrik i Borlänge ska ge 1000 jobb

ARBETSLÖSHET & INVANDRING. Från papper till batterier – nu görs det nedlagda pappersbruket i Borlänge om till batterifabrik. Northvolt köper anläggningen av Stora Enso för en hemlig summa. – Vi är på väg att bli en supermakt i batterier, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) enligt Aftonbladet.

Det är en optimal plats med en stark industriell tradition, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt. I Borlänge finns redan järnvägsförbindelser, tillgång på rent vatten och tillgång till kvalificerad arbetskraft.

-Pettersson säger att det är möjligt att Borlänge har haft en stark industriell tradition men jag undrar hur stor tillgången på kvalificerad arbetskraft är?

Borlänges kompetensregn…

2.500 arbetslösa men bara fyra klarade jobbet i Borlänge

Leif Östling, tidigare vd. på Scania berättade samma sak och hamnade i onåd. ”Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen” sa Östling.

Leif Östling menar att vi måste stoppa invandringen från länder med folk som inte klarar att fungera i Sverige. Vi orkar helt enkelt inte att ta emot fler av dessa grupperingar.

-Pettersson kan skryta med att jag är smartare än ”Borlängeborna”. I min ungdom planterade jag skog med hacka, det var tungt, varmt och mycket mygg samt rakt ackord. Alltså betalt per planterat planta och ingen fast grundlön, det blev tidiga mornar, långa dagar och sena kvällar men det var härligt när pengarna trillade in. Men jag fick inga pengar av farsan och att gå till socialen var en skam och inte uppfunnet i min generation.

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

Det är skillnad på folk och folk, varför skaffar sig thailändare och andra från Sydostasien jobb och försörjning i Sverige medan araber och afrikaner har stora problem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Batterifabrik i Borlänge ska ge 1000 jobb

 1. Det lär bli svårt med arbetskraft i Borlänge, invandrarna vill inte ha några jobb alls.
  dom har ju socialbidrag.
  Och förövrigt är det kortslutning hos dom flesta i Borlänge.
  Ser mörkt ut för batteritillverkningen.
  Borlänge är en förlorad stad sedan länge.

  10
 2. Facket stod och applåderade när svensk industri flyttades utomlands på 80 talet. Sverige skulle bli ett serviceland sa dom. Mig veterligen började den stora arbetslösheten då.

 3. Vad K-B T säger ska vi inte bry oss om eftersom han inget vet om framtiden.
  Tror kanske det är möjligt att göra batterier utan elleveranser.

  11
 4. I Borlänge bor det många dalmasar från Somalia som går på försörjningsstöd. Eller hur tomhylsan?

  15
  • Kanske krävs det inga kunskaper för att tillverka batterier?

   I så fall är nog Borlänge perfekt. Ett problem kan bli att kunna klockan och passa tider. Men det kanske räcker med böner

   10
 5. Jaha, då är den gamle fack-pampen ute och yrar igen då. Förra gången skulle ju invandringen ge oss en SUPER-ekonomi. Och nu ska vi alltså bli en SUPER-makt som batteri-snickare. Vokabulären verkar vara en smula ensidig, men så kan det gå efter att LO har SUPIT upp stora delar av medlemmarnas avgifter.
  Men var det inte kollegan Löfvén som mutade till sig bl. a. uppdraget att bekämpa barnarbete. Då blir han ju naturligtvis tvingad att lägga ner planerna på batterifabrikerna med det snaraste, eftersom mineralerna som dessa fabriker är beroende av, utvinns av oskyddade barn i tredje världen. För några egna gruvor här hemma blir det visst inte tal om, då vi själva helst avstår från att smutsa ner oss.
  Karl-Petter fyller upp tomrummet efter Hasse Eriksson på värsta sätt.

  22
 6. Väldigt vad batterifabriker det ska byggas i Sverige.
  Hoppas bara att vi skattebetalare slipper att betala för städjobbet när man upptäcker att det är en suffle som slår ihop när den kommer ut i verkligheten.

  24
 7. I Västerås jhar det vid minst tillfällen brunnit i batterifabriken ,, Undrar hur de kommer gå i Borlänge?

  25

Kommentera