Ryska trupper blir kvar i Belarus – ”Det luktar krutrök i Europa”

UTRIKES. Rysslands och Belarus gemensamma militärövningar, som hålls i Belarus, skulle ha avslutats i dag. I stället meddelar Belarus försvarsdepartement att övningarna ska fortsätta på obestämd tid. Orsaken som anges är ökad militär aktivitet i gränsområden och en ”eskalering” i östra Ukraina.

Putin och Lukasjenko skakar hand under sitt möte i Sotji i februari 2021.

Övningarna inleddes 10 februari och Nato har uppskattat att Ryssland har 30 000 soldater i Belarus. För fyra dagar sedan sa Belarus att ”inte en enda” rysk soldat kommer att stanna kvar när övningarna avslutas den 20 februari.

I en intervju med den statliga nyhetsbyrån Belta, som refereras av Financial Times, skyller Belarus försvarsminister Viktor Khrenin det spända läget på Natos stöd för Ukraina.

Det finns en slutsats, och det är att det luktar krutrök i Europa.

Även om många bedömare har varit skeptiska till att Ryssland verkligen skulle lämna Belarus så är beskedet ett bakslag för de diplomatiska ansträngningarna.

-Pettersson gissar att det är stor risk att de ryska trupperna blir kvar för mycket lång tid och att Belarus införlivas i det Ryska imperiet…

Nato har gräns mot Ryssland vid Lettland, Estland och Norge. Det är löjligt av Putin att påstå att jättelandet är hotat av det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryska trupper blir kvar i Belarus – ”Det luktar krutrök i Europa”

 1. Läser nu att ryssarna kör en repris av maskirovkan de körde mot Finland för att förklara krig mot dem 1939 – påstådd artilleribeskjutning över gränsen och sedan ”bekämpade infiltratörer i ukrainska uniformer”.
  https://www.friatider.se/granspostering-i-ryssland-attackerades
  https://www.friatider.se/ryssland-uppger-sig-ha-dodat-fem-ukrainska-soldater

  Historien upprepar sig och den som inte kan sin historia tror säkert på ryssarna – vi som kan vår historia vet bättre.

  1
  1
 2. NATO och västländerna har blåljugit i över 30 år. De lovade 1991 att inte utvidga NATO österut.
  Tyska veckomagasinet Det Spiegel avslöjar dokument från brittiska riksarkivet i nummer 8 2022.
  USA:s och andra NATO-trupper skall alltså genast lämna hela Östeuropa och de östeuropeiska ländernas NATO-medlemskap skall förklaras ogiltiga.

  • Eventuellt lovade de Sovjetunionen att inte utvidga österut men Sovjetunionen har upphört och flera av länderna som ingick i Sovjetunionen och/eller Warszawapakten har ingen större lust att lita på Sovjetunionens efterträdare Ryssland som kör med samma stil.

   1
   4
   • I protokollet från mötet 1991-03-06 , US Assistant Secretary of state for Europe and Canada, Raymond Seitz: ”We made it clear to the Sovjet Union – in the 2+4 talks, as well in other negotiations – that we do not intend to benefit from the withdrawal of Soviet troops from Eastern Europe,”
    ”NATO shoild not expand to the east, either officially or unofficially,” Seitz added.

    ”We had made clear during the 2+4 negotiations that we would not extend NATO beyond the Elbe [sic],” West German diplomat Juergen Hrobog said.

    The document was found in the UK National Archives by Joshua Shifrinson, a political science professor at Boston University in the US.

   • Det är fortfarande Sovjetunionen det handlar om och en minnesanteckning. Inget avtal.

    Menar du att det ska gälla efter att Ryssland brutit mängder med avtal man lovat följa.

   • Västmakterna och NATO bröt dessa löften upprepade gånger med början redan under 1990-talet och fortsatt under 00- och 10-talen..
    Därför kände sig Ryssland lurat och sviket, varför de fick lov att tumma något på några avtal under 2010-talet.

 3. Rysslands våldsamma satsingar på vapen och vapebbärsnde systen, det
  ä r dem han vill visds upp och skrämma världen

Kommentera