Nilens jättedamm börjar ge el

UTRIKES. Nu börjar Afrikas största vattenkraftverk producera el. Den kontroversiella Gerd (Grand Ethiopian Renaissance Dam) ska med tiden ge lika mycket ström som fem kärnreaktorer.

I dag genererar dammen energi för första gången, säger en etiopisk källa.

För Etiopien är detta ett prestigeprojekt som ska göra landet till en energistormakt. Men i och med att Gerd dämmer upp Nilen, en av världens största floder, har Sudan och Egypten protesterat högljutt ända sedan byggstarten 2011. De båda länderna ligger nedströms från Etiopien, och är extremt beroende av Nilens vatten.

Gerds fullskaliga kapacitet ska bli 5,15 gigawatt.

***

TIDIGARE 2020-06-22. Egypten och Sudan vill ha samtal om Nilen med Etiopien

UTRIKES. Egypten vill nu att FN griper in för att skaka liv i samtalen om Etiopiens enorma dammbygge utmed Nilen, skriver Reuters.

Dammbygget har lett till en konflikt mellan Etiopien och grannländerna Egypten och Sudan.

Egypten är till stora delar beroende av Nilen för sin vattenförsörjning och oroas för att den nya dammen riskerar att leda till färskvattenbrist. Landet vill se ett avtal som bland annat garanterar ett minimiflöde av vatten i Nilen nedströms om dammen.

Samtalen mellan länderna kollapsade i veckan, bara två veckor innan dammen är tänkt att öppna.

Läs mer på om Nilen på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

  • TIDIGARE 2013-06-11 Egypten hotar Etiopien med krig

Egypten är så förargat över Etiopiens kraftverks- och dammbygge vid Blå Nilen att en del politiker hotar landet med krig. Under ett krismöte sammankallat av Egyptens president Mohammed Morsi kom några egyptiska partiledare med hot om att skicka trupper till Etiopien för att sabotera dammbygget.

Under det televiserade krismötet ville de ivrigaste politikerna också hota Etiopien med lufträder, skriver den tyska tidningen Zeit. Ett utlåtande från mötet slår fast att inget ska få påverka hur vattnet strömmar i Nilen.

Etiopien är i färd att bygga ett kraftverk och en damm vid Blå Nilen. I Egypten befarar man att det kommer att minska vattentillförseln till Egypten.

I Egypten råder nu förvirring över hur saken ska föras vidare. Enligt Mohammed Morsis rådgivare är alla alternativ möjliga om dammen påverkar vattensituationen i Egypten. Problemet kommer att behandlas på ett möte mellan Nilens tre kuststater Egypten, Etiopien och Sudan.

Länderna har sedan år 1959 ett avtal om hur vattnet i Nilen ska fördelas mellan länderna. Enligt avtalet har länderna vetorätt till alla byggprojekt vid Nilen, men Etiopien har inte godkänt vetorätten för sina grannar.

Etiopien har förberett dammbygget redan i tre år, och dammen ska vara färdig om fyra år. Kraftverket invid dammen ska då producera mest elektricitet i hela Afrika.

Nilen är den enda vattenkällan för Egyptens drygt 100 miljoner invånare och ett krig med Etiopien kan vara en möjlighet att avleda uppmärksamheten från de stora problemen på hemmaplan men det är inte enkelt att genomföra – Sudan ligger mellan de två länderna.

Blå Nilen är tillsammans med den Vita Nilen de två floder som utgör Nilens huvudsakliga källa. Märkligt är att nyhetsreportage från Etiopien, Sudan, Somalia med flera länder oftast visar öken och elände trots allt vatten som rinner genom länderna. Dammbyggen finns flera efter Nilen, de ger energi, nackdelen är att floden blir reglerat och inte svämmar över som tidigare, då tillförs åkrarna inte flodens näringsämnen och bönderna blir hänvisade till konstgödsel.

blå nilen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Nilens jättedamm börjar ge el

    • Det handlar inte bara om vatten. Nilen för med sig enorma mängder slam som fungerar som gödning, det hamnar troligen på botten av dammen nu. De naturliga variationerna i vattenståndet kommer också att försvinna.

      • Samma mängd ovanför dammen som nedanför oavsett, så vida vattnet ovanför inte används till bevattning (typ Aralsjön) ovanför dammen, I övrigt så vem tar reda på någon form av slam som följer med vattenflödet, sker enbart där det råder regelbundna översvämningar i utloppet av floderna, b.l.a Bangladesh har ju en del ”problem” med detta.

    • Hej Frkenelsa! Om det blir mindre vatten nedströms efter att jämvikt uppnåtts så kanske det handlar om förändrade ytor och avdunstning.

      Politiker säger vad som helst för att få röster så vad de pladdrar om bortser jag från.

      För att ha mer säkra synpunkter behöver man nog har doktorerat i ekologi ed. Jag tror till exempel att skogar allmänt, (bredvid dammen?), håller kvar fukt.

      Jag trodde(?) att man har regnperioder i området men har man kanske inte där. Afrika är ju väldigt stort.

      Att fylla dammen när det regnar mer än vad man vill kan ju vara lämpligt.

      Beträffande Petterssonsblogg.se synpunkt så har ju bönderna hos oss använt gödsel från djurhållningen. Sådant förstår de på många håll i Afrika.

      MVH / T.

Kommentera