Fartyg med 4000 bilar brinner på Atlanten, batterierna har fattat eld

UTRIKES. Lastfartyget Felicity Ace, registrerat i Panama, som är lastat med ungefär 4000 lyxbilar på väg till Nordamerika står i brand mitt ute i Atlanten. Besättningen har evakuerats och det herrelösa fartyget driver utanför Azorerna. Litiumjonbatterier i elbilarna ombord på fordonsbäraren Felicity Ace har fattat eld och branden kräver specialutrustning för att släcka, säger kapten Joao Mendes Cabecas i hamnen i Hortas.

Lastfartyget är fullastat med cirka 4000 lyxbilar från Porsche, Bentley, Lamborghini, Audi och Volkswagen.

På väg från Tyskland till Nordamerika började Felicity Ace brinna, skriver Business Insider. Då fartyget var i höjd med Portugal när branden startade ryckte den portugisiska kustbevakningen ut och räddade besättningen från lågorna.

Det 200 meter långa fartyget driver nu herrelöst och lyxbilarna riskerar att gå upp i rök.

Lyxbilarna värderas till flera hundra miljoner kronor och enligt sajten Autoblog har Porsche bekräftat att det finns 1100 Porsche ombord. Sajten The Drive har fått uppgifter om att det ska finnas 189 Bentley på fartyget.

Förutom dessa bilar ska det finnas ett hundratal Audi ombord, resterande bilar kommer från Volkswagengruppen – som är förtegna om branden och innehållet på Felicity Ace.

Vi är medvetna om en incident med ett fartyg som transporterar bilar från Volkswagen-gruppen över Atlanten. Just nu känner vi inte till något om skador och vi arbetar tillsammans med lokala myndigheter och rederiet för att utreda händelsen, säger Volkswagen till Insider.

Felicity Ace Bild: Portugals Marin

-Pettersson säger att är det många elbilar ombord har rederiet, Volkswagen, Miljöpartiet, myndigheter med flera problem, stora problem…

Felicity Ace. Bild: Portugals marin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Fartyg med 4000 bilar brinner på Atlanten, batterierna har fattat eld

 1. Vilken MILJÖ KATASTROF Vem tar på sig ansvaret? MP mupparna?
  Ekonomiska blir heller inte roligt eftersom bil båtar inte försäkrar sig
  Skulle vara intressant att veta hur många el bilar på båten och hur mycket de har förstört totalt
  Idiotin har inga gränser
  Tur att det inte händer på en färja

  10
  • Argus, bra film. Kanske vore något att införa i utrustningen ombord. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt som på filmen. Bilarna på den här typen av lastbåtar står parkerade med bara 10-15cm mellanrum. Dessutom har varje fordon ett antal (minst 4) surrningar ner i däcket vilket gör det svårt att få det lufttätt. Och hettan från en sådan brand gör ju tyvärr att man inte kan komma tillräckligt nära det brinnande fordonet.
   Däremot så kanske det skulle kunna fungera på en pax-båt där det är mer plats mellan bilarna och inga surrningar.

 2. Låt skiten brinna.Är väl bara elektriska Hitlerkälkar ombord.😄Nej annat vore om det är riktiga diesel pickuper.

  11
  2
 3. Jag bara väntar på den dagen när en elbil börjar brinna på t.ex en Finlandsfärja. Massa giftiga gaser, eld som inte går att släcka och kanske tusen pax. Då får elbilsmaffian lite att stå i.

  30
 4. Partier med miljökatastrofteorierna har tvingat fram nog med samhällsskador kan jag tycka. När tvingas batteri-bilarna parkera på säkert avstånd utanför bostadsområden för att de har så svårbekämpat brandförlopp? Det kan innebära att man behöver en extra-bil, som inte är batteridriven för att ta sig till batteribilen, som parkerats på säkerhetsavstånd från familjebostäder. Varför inte låta teknikutvecklingen med förbränningsmotorer eller annan drift fortsätta naturligt utan tvång? Det fanns säkert mycket kvar att utveckla, men nu stannar den utvecklingen upp vilket är en förlust. I Sverige är det i vilket fall skattebetalarna, som ska betalar de nyckfulla experimenten.

  34
  • Man borde kräva ingen parkering av elbilar utan en vattenbassäng, som de kan knuffas ner i vid brand

 5. Vilken käftsmäll för klimatmaffian, och bensin/diesel hatarna.
  Nu måste vi i Sverige minska utsläppen ytterligare för att kompensera…..

  36
  1
 6. Lyxbilar är bäst när de brinner! Va fan ska vi ha dom till annars? Mutor till ivandrarre? Ursäkta felstavningen!

  28
  2
 7. Hittils är det ingen miljö-mupp-extremist som haft något att invända mot bilgrillningar. Så detta bör nog vara klimat-neutralt. Eller är det en s.k. utsläppsrätt ?

  67
 8. Petterssons tankegångar är som vanligt lysande och upplysande. Finns det E-bilar ombord – högst sannolikt. Om du flyger måste du deklarera att du inte har hazardeous materials (batterier, exlplosiva ämne med i bagaget)-
  Varför får man då transportera E.bilar på fartyg. Frsta bilden jag såg brann det bakom bryggan belägen i fören r ligger varken drivmedelstankarna (diesen) eller masinrummet. Alltså ingen brand där för då vore röken svart. Många är ledsna i USA, att förlora en bil är nästan som att förlora sin vove eller kat.

  48
  1
  • Bådar inte gott för Northvolt. Skellefteå måste förstärka brandförsvaret.
   ”Det största litiumjonbatteriet i världen drabbades av en härdsmälta under helgen, den andra på fem månader.

   En energilagringsanläggning som ägs av Vistra Energy i Moss Landing, Kalifornien, utlöste brandlarm på kvällen den 13 februari. Fyra brandbilar reagerade på händelsen och fann ett tiotal batteripaket i anläggningen helt smälta, enligt den lokala sändaren KSBW.”

   30
 9. Hoppas det är elbilar, så vi får ner elpriset.
  Detta påfund med elbilar och 70,000 i bidrag från regeringen är komplett vansinne.
  Förbjud elbilar tills vi har tillräckligt med el i systemet till normalt pris.
  Och ta bort tjuvskatten på bensin och diesel.

  106

Kommentera