Hundratals anmälningar om hot och våld mot busschaufförer

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Trots färre anmälningar under pandemiåren rapporterades ändå hundratals fall av hot och våld mot bussförare i Stockholm 2021. Minskningen beror enligt Arriva på att framdörrarna varit stängda och bussföraren Yoseph Yohannes vill se åtgärder för en säkrare arbetsmiljö. – Pandemin kanske snart är över, men hot och våld är fortfarande ett stort problem, rapporterar Dagens Nyheter bakom betalvägg.

Yoseph Yohannes, som också är skyddsombud för fackförbundet Kommunal, har jobbat snart 23 år som bussförare från samma garage. Under den tiden tycker han att arbetsmiljön har försämrats.

Det är ett väldigt bra yrke, viktigt för samhället, som tyvärr har blivit förstört.

Det är en hel del incidenter som rör hot och våld hos de fyra bussoperatörerna i Stockholm: Keolis, Arriva, Nobina och Transdev. Vissa har gett en kort beskrivning av varje incident, andra har bara redovisat siffror.

Vad som ligger bakom siffrorna varierar och företagen har olika system för att registrera incidenterna. Bland händelserna finns både förare som blir spottade på, ”tjafs”, hot om knivvåld och skjutningar och rena misshandelsfall.

Betalningsvägran är en återkommande beskrivning till varför en hotfull eller våldsam situation uppstått på bussarna. Men i statistiken finns även exempel på passagerare som vägrar lämna bussen, en cyklist som blockerar vägen och bankar på rutan och en bilförare som jagar efter en buss och hotar föraren.

Sammanlagt har 330 incidenter om hot och våld rapporterats under förra året från företagen. SL har egen statistik om hot och våld, men där hamnar bara de fall där trygghetscentralen kopplas in.

Enligt SL:s statistik, där bussnummer syns, verkar 179:an vara en av de mest drabbade linjerna. Men även buss nummer 514, 4, och 553 sticker ut i statistiken.

Ett exempel: Vid en hållplats i Rinkeby klev det på en ung man som inte blippade något kort.

– Jag frågade, har du ingen biljett eller? Han svarade ”håll käften och kör”. Jag tyckte att det kändes konstigt, jag hade inte gjort något, så jag sa till honom ”Säg bara att du inte har någon biljett om du inte har någon”. Då sa han: ”håll käften och kör, annars kommer du att ångra dig”.

Mannen sparkade sedan busschauffören i ansiktet och försvann. Polisen lyckades inte hitta honom.

 • 179: Den värsta linjen går från Sollentuna till Vällingby och passerar kända förorter som Akalla, Husby, Rinkeby, Tensta, med flera mångkulturella paradis.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Hundratals anmälningar om hot och våld mot busschaufförer

 1. Låt förarna hantera bedövningsvapen och handfängsel, så att huliganerna kan hämtas av polisen.

  13
  1
 2. Ja nog är det mycket våld och ”jag ska knolla din mamma” som chaufförerna möter ifrån de små sprättbabbarna.

  27
 3. Nu har man jobbat hårt med pandemin så det kanske löser sig med tiden,
  nu är det dags att ta tag i blattemin så att det blir lugnt och stilla i landet
  igen som det var förr så vi slipper dessa plåoandar som skjuter våldtar
  bränner mördar och trakasserar allmänheten.

  33
 4. Enligt feminism och queer-teorier har det alltid varit så, det är faktiskt till och med så att våldet minskat med invandringen.
  Om alla upprepar det jätte jätte jättemånga gånger så blir det den sanningen som alla ska tro på.

  36
 5. Så enkelt löst, bara köra till Polisen med bussen och de tar fram batongerna och pucklar på den skyldige/a 10 minuter eller nåt, och sen in ett par månader, rakt av, på studs.

  Inom 2 veckor är det lugnt på alla linjer.

  Nu fick jag en sån där konstig dröm igen, men inte i Sverige kommer detta ske som man sett i de otal länder man besökt och det har varit ovanligt lugnt på dessa bussar/tåg och alla betalar för resan utan tjafs.

  33

Kommentera