Utländska soldater övar CBRN i Umeå

FÖRSVAR. Under en vecka har soldater och officerare från USA, Storbritannien, Irland, Belgien och Danmark fördjupat sina CBRN-kunskaper i vintermiljö. CBRN står för kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. För att hantera sådana hot krävs avancerad teknisk utrustning.

Försvarsmakten CBRN-övning. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Kylan gör verkligen stor skillnad i CBRN-taktiken. Vi var hela tiden tvugna att ta hänsyn till hur temperaturen påverkar våra instrument och vilka metoder vi använder för att försöka detektera, säger Master Sergeant Jedd Lucas som är EOD-operatör i amerikanska flygvapnet.

Kursen som CBRN-skolan från Totalförsvarets skyddscentrum håller heter CBRN Winter Course och ger kursdeltagarna möjligheterna att utveckla sina metoder för indikering och sanering samt ge en utökad praktisk utbildning om effekterna av framförallt kemiska ämnen och strålkällor i kallt väder.

Regementsförvaltare Mats Wikberg har mer än 20 års erfarenhet inom CBRN-funktionen och han säger att intresset för CBRN har ökat både inom Sverige och internationellt i och med det spända säkerhetsläget. Något som också märkes under kursen.

Att öva tillsammans med andra nationer är helt naturligt för oss i Försvarsmakten. Inom CBRN-funktionen finns ett stort intresse och vi är glada att kunna dela med oss av våra erfarenheter. När det kommer till kallt väder så är det inte många länder som har vårat klimat och möjligheten att genomföra en sån här kurs, säger Mats Wikberg.

För att vara säkra på att deltagarna har rätt skyddsnivå och goda möjligheter att klara sig i norrlänsk vintermiljö har svensk utrustning och M90-uniformsystemet använts av alla som är med på kursen.

Det var en utmaning att åka skidor och samtidigt hantera instrumenten. Som tur var hade vi bra instruktörer som lärde oss hur vi skulle klara de olika situationerna. Det kalla vädret påverkar allt vi gjorde, men vi hade bra kläder och det gällde bara att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten, säger Master Sergeant Jedd Lucas.

Kursen avslutades med två dygns strapats där natten spenderades i enmanstält under bar himmel, ett uppskattat moment för eleverna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Utländska soldater övar CBRN i Umeå

  1. Bra att de får lära sig lite om kylan, vilket snart blir en bristvara enligt amatörvetarna.

    8
    1

Kommentera