Först i världen att vinna guld i fem olika OS

GOTT & BLANDAT. I det antika Grekland var en olympiad en period av fyra år, nu använder vi oftast i benämning olympiad för själva spelen som hålls var fjärde år. Just nu pågår vinter-OS i Peking, Kina. Medaljligan leds av Kina med Sverige på andra plats med tre guld och ROC, den ryska olympiska kommittén på tredje plats.

Ireen Wust Bild Eurosport

I går blev nederländska Ireen Wüst historisk. Hon är den första någonsin att vinna individuellt guld i fem raka olympiska spel, sommar som vinter-os.

När damernas 1500 meter skridsko avgjordes under måndagsmorgonen stod giganten Ireen Wüst som segrare – återigen. Förstaplatsen gör henne historisk, som den första personen att ta individuellt guld i fem raka olympiska mästerskap. Därmed går hon om andra giganter så som Michael Phelps och Carl Lewis.

Det betyder jättemycket, men jag har inte riktigt fattat det än. Fråga mig om tio dagar igen, det är en röra i mitt huvud, säger Wüst till The Guardian.

Guldmedaljen är hennes sjätte individuella guldmedalj och hennes tolfte medalj i olympiska sammanhang sedan debuten i Turin 2006.

Wikipedia

-Pettersson är imponerad av alla elitidrottare men extra mycket av Ireen Wüst som är 35 år idag och vann sitt första olympiska guld år 2006 i Turin, Italien.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Först i världen att vinna guld i fem olika OS

 1. Vi har en go gubbe i Sverige.
  Karl Ragnar Skanåker, ursprungligen Eriksson, född 8 juni 1934 i Stora Skedvi, Dalarna, är en svensk pistolskytt och egenföretagare. Han deltog i sju olympiska spel från 1972 till 1996. Sammanlagt har han vunnit ett OS-guld samt tre övriga OS-medaljer och fyra VM-guld.
  Dock gillar jag hans kommentar till tyska säkerhetspolisen i München 1972. Muslimska terrorister hade tagit israeler tillfånga och Skanåker erbjöd sina skyttekunskaper,
  – Jag kan skjuta 5 terrorister på på 4 sekunder.

 2. Inte att förglömma den brittiske roddaren
  Steven Redgrave som vann guld i fem raka OS mellan 1984-2000.Han vann ju tillsammans med andra när han rodde dubbelsculler eler fyrmans,så han vann ju inte ensam alla ggr.

 3. Staden Olympia på Poleponnesos fått namnet efter gudarnas plats på berget Olympen, där på sommaren har spel hållits under antiken sedan 776 före Kristi födelse sägs det. Tiden mellan spelen sas det att endast präster fick bo där, det var en helig stad.

  Inte som nuvarande OS jippoliknande skrytbyggen som om någon tar miljö frågor på allvar borde bantas ner.

  Kvalificeringar i varje världsdel och sedan finaler under OS skulle innebära mindre kostnader så att i stort sett vilken plats som helst kunde väljas.

 4. Tidigare rekordhållare var den danske seglare Paul Elvström, som var först med att vinna fyra raka guld 1948, 1952, 1956 och 1960.
  Ytterligare några idrottare har sedan tagit fyra raka guld.

Kommentera