Facebook och Instagram hotar med att lämna EU

INTERNET. Meta Platforms är ägare till Facebook och Instagram med mera. För en vecka sedan tappade Meta Platforms omkring en fjärdedel av sitt börsvärde på New York-börsen. Det innebär att nästan 2100 miljarder kronor av bolagets värde försvunnit men att bolaget fortfarande är värt drygt 6000 miljarder.

Häromdagen hotade Meta med att Facebook och Instagram kan försvinna från EU, skrev ägaren i sin kvartalsrapport. Anledningen är att de vill ha ett nytt avtal för överföring av personuppgifter till servrarna i USA.

Metas dolda hot om att släcka ner Facebook och Instagram i EU mottas med en axelryckning, skriver Bloomberg.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck sa på måndagen att han levt utan Facebook i flera år och att det ”varit fantastiskt”. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire delar bilden.

Vi skulle klara oss väldigt bra utan Facebook. De digitala jättarna måste acceptera att Europa kommer att göra motstånd, säger han.

Frågan rör ett nytt avtal för överföring av personuppgifter och i sitt bokslut för 2021 skriver Meta att den yttersta konsekvensen är att släcka ner Facebook och Instagram.

”Om ett nytt transatlantiskt ramverk för dataöverföring inte antas kommer vi sannolikt inte kunna erbjuda våra mest betydande produkter, däribland Facebook och Instagram, i Europa”

Metas kvartalsrapport (pdf)

-Pettersson säger att det troligen är ett tomt hot. Facebook och Instagram är inte värt ett dugg utan sina användare och jag tror inte något företag har råd att tacka nej till hundratals miljoner kunder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Facebook och Instagram hotar med att lämna EU

 1. För att ett bolag tappar i värde så försvinner inget från bolaget
  Det enda jag kan hoppas på är att bolaget försvinner

 2. Det kommer att finnas (finns redan) alternativ till Fb. Fb har blivit alltför stora och har för mycket makt i synnerhet när de lierar sig med regeringar och ”redigerar” icke passande inlägg – inte minst här i Sverige – med korrupte Johansson.

 3. Tänk om även Twitter stänger ner, vad i herrans namn ska då Morgan Johansson
  syssla med? Då hade han kanske fått börja att syssla med det som han är tillsatt
  för att sköta?

  23

Kommentera