Kontroll av religiösa skolor skärps

SKOLAN. Regeringen vill skärpa kontrollen av religiösa friskolor. Det meddelar skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff i dag.

Lina Axelsson Kihlblom (S)

Bland annat föreslår regeringen att det införs ett så kallat demokrativillkor för att få driva en skola med religiösa inslag.

Det skulle innebära att fler uppgifter hämtas in i samband med den ägar- och ledningsprövning som görs och att den som inte står upp för demokratiska värderingar inte får möjlighet att driva skola.

Den riktigt laddade frågan – om att förbjuda etableringen av religiösa friskolor – finns inte med i förslaget. Det kan dock bli aktuellt i nästa steg.

Det är ingen hemlighet att mitt parti vill se ett förbud mot konfessionella skolor, säger Axelsson Kihlblom.

-Pettersson säger att det borde räcka med att förbjuda muslimska friskolor. Judiska och kristna skolor är det sällan problem med och islam och demokrati går inte ihop.

Sedan borde även offentliga skolors demokratiska värderingar kontrolleras.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Kontroll av religiösa skolor skärps

 1. Nu har det ju gått lite mer än 7 år sen sossarna kom till makten. I 7år har de haft en möjlighet att agera, men det är inte förrän i höst som det är val och nu först lovar man en det ena och en det andra. Det luktar surt valfläsk om deras desperation att få sitta kvar vid köttgrytorna efter valet.

  18
 2. Jag antar att de kommunala inspektörerna blir hotade om de går hårt åt de muslimska skolorna. Så är det i alla fall när de gör nedslag eller drar in rättigheter för invandrarägda restauranger.

  24
 3. Kontroll ? Stavas FÖRBUD mot religiösa friskolor.
  Galna invandrare med diverse religioner ska totalförbjudas.

  31
 4. ”Regeringen förslår”, ska vi anta att det sedan ska begravas i ytterligare en utredning eller två och att beslut är satt till efter valet 2026?

  23
 5. 3 av 4 problemskolor är kommunala, så där har hon / han lite att jobba med.
  Men muslim-skolor är ett kapitel för sig och ska naturligtvis inte få förekomma i Sverige !

  32
 6. Det är så mycket de vill, när politiker pratar. Vi får väl se om det blir någon verkstad denna gången av allt prat.
  Håller med Pettersson, förbjud muslimska skolor. Islam hör inte hemma i Sverige.

  38
 7. I Göteborg stängde man väl en skola som sedan snabbt öppnades ånyo. Så är det alltid. I Sverige vinner det som borde stoppas. Alla lagar har så många kryphål och godhetsluckor så att rättssamhället är borta.

  33

Kommentera