Högsta dödstalen med covid-19 på ett år

PANDEMI. Regeringen har beslutat att i princip alla restriktioner mot covid-19 ska tas bort den 9 februari trots att smittspridningen fortfarande är väldigt hög och dödstalen stiger, skriver Expressen.

Antalet som dör efter att ha smittats av covid-19 är just nu högst på nästan ett år. Mellan den 26 januari och den 3 februari inrapporterades i genomsnitt 46 nya dödsfall per dag. Normalt, utan covid-19 och pandemi dör c:a 250 personer om dagen i Sverige.

Under hela sommaren och hösten hade Sverige mycket låga smitto- och dödstal. Under en period var de svenska dödstalen bland Europas lägsta. 

I december sköljde den fjärde smittovågen över landet, driven av den mer smittsamma virusvarianten omikron. Antalet bekräftade sjukdomsfall per dygn var under förra veckans topp cirka fyra gånger högre än under toppen av den tredje vågen för drygt ett år sedan.

I skuggan av de stigande smittotalen har även dödstalen stigit i princip konstant under två månaders tid. Mätt med sju dagars glidande medelvärde har de inrapporterade dödstalen stigit från 2,71 per dygn den 1 december till 46 per dygn den 3 februari. Dödstalen är alltså cirka 17 gånger högre nu än de var då.

Senast Sverige hade högre inrapporterade dödstal var den 11 februari 2021.

Belastningen på sjukvården i dag är betydligt lägre än under tidigare vågor av pandemin, trots den stora smittspridningen. Situationen är ändå hanterbar och inläggningar på intensivvårdsavdelningar har inte ökat, dödstalen har inte stigit till samma nivåer som under tidigare vågor under pandemin, trots den extremt höga smittspridningen. Huvudförklaringen är enligt Folkhälsomyndigheten att huvuddelen av befolkningen nu är vaccinerad och till en del att omikronvarianten är mindre dödlig än tidigare varianter.

-Pettersson undrar hur det gått utan vaccinerna och att en stor majoritet vaccinerat sig frivilligt…

Emma Frans, twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Högsta dödstalen med covid-19 på ett år

 1. Om färre injicerat sig så hade färre också dött, eftersom de flesta av de avlidna är injicerade

  23
  4
 2. Höga dödstal MED covid ja, men hur är det med dödstal AV covid?? Det är väl samma i Sverige som i andra länder, sjukhus får extra ekonomisk ersättning från staten för varje covid-fall. Bluff och båg, inget annat. Det finns exempel på personer som kommit in på sjukhus efter dom blivit skjutna och träffade av flera kulor men i deras journal står diagnosen Covid??? Dom vaccinerade sprider viruset mäst, dom vaccinerade blir sjukast, lycka till med att få mig ta vaccinen.

  22
  1
  • Det som är relevant? Att dölja vilken inverkan sprutan har på antalet som dör, det är mycket relevant och den enda orsaken till att alla mer eller mindre räknas som osprutade tills det har gått så lång tid efter att döden inte kan relateras til injektionen.

   12
 3. Det måste vara fel. Jag läste att Tegnell lovordade vaccinet. Jag tycker att vi som inte vaccinerat oss får skylla oss själva om vi dör. Ni som vaccinerat er kan ju leva lyckligt vidare.

  37
  1
 4. Ökande smittspridning samt ökande dödstal, naturligtvis skall då Sverige öppna upp, de gör ju fler länder i EU och våra politiker hänger på trenden.
  Att vi haft en ömkansvärd regering under många år, vet vi alla men många trodde nog det nu skulle bli lite bättre. Men icke sa Nicke.
  Vi är fortfarande på ett nu starkt sluttande plan, mot samma nivå som många underutvecklade stater.

  23
  2
 5. Men vi skall vara tacksamma att alla förkylningar,och alla svåra influensor har försvunnit,sedan dessa moderna nya namn kommit på modet !
  Måtte dessa grekisk/kinesiska benämningar bli kvar,när det nu visat sig att inga vaccin hjälper….
  Själv tager Stenbock varm mjölk med honung i,när det börjar svida i hals/näsa.

  43
 6. Nja, sanningen är att personer som dör är smittade MED covid. Inte alltid dör på grund av covid.

  40
  2
 7. Var sjuk i covid (konstaterad) förra vecka, samt min sambo insjuknade i detta.
  Jag är inte vaccinerad, min sambo blev dock påtvingad 2 sprutor.
  Sambon som är vaccinerad blev sjukare än mig som inte är vaccinerad.
  Och mest troligt var sambon smittobäraren

  26
 8. När jag var ung kalkades sådana som Expressen motvallskärringar .
  Berättade någon något så hade motvalkskärringen alltid synpunkter på tvärs.
  Så fungerar vår kvällspress
  Försöker skapa drama av allt .

  40

Kommentera