Gröna miljardsatsningen har inte betalat ut ett enda öre

KLIMAT. Hösten 2020 stod Miljöpartiets språkrör och finansmarknadsminister stolt som en tupp i rampljuset och gol om att nu skulle det satsas 50 miljarder i gröna kreditgarantier. Staten skulle nu ta en stor del av risken för investeringar som ska hjälpa Sverige att nå klimatmålen. ”Det här är en ’game changer’ i svensk politik”, sa Per Bolund, enligt Dagens Industri.

Det dröjde dock till juni 2021, då Åsa Lindhagen (MP) tagit över som finansmarknadsminister, som regeringen väl gav i uppdrag till Riksgälden att köra igång.

Även dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) älskade idén – så mycket att hon som nyvald partiledare lovade 100 miljarder i gröna kreditgarantier under nästa mandatperiod.

Garantierna är Socialdemokraternas stora, och viktigaste, kort i klimatsatsningen – det som ska nyindustrialisera Sverige och skapa nya jobb.

Magdalena Andersson har också påtalat hur bråttom de nya satsningarna är. När delar av det egna partiet la förslag om en grön investeringsbank var det just bristen på tid som talade för garantierna och mot bankförslaget.

”Jag vill inte vänta på att bygga upp en helt ny grön investeringsbank”, sa Magdalena Andersson under sitt linjetal som ny partiledare.

Garantier för 10 miljarder kronor var av regeringen avsatta för 2021. Totalt ska Riksgälden pytsa ut garantier för 80 miljarder kronor till 2024.

Nu visar det sig att inte ett öre ännu har garanterats till någon grön satsning.

-Pettersson undrar om detta är bråttom hur lång tid tar det då när det går med normalfart eller långsamt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Gröna miljardsatsningen har inte betalat ut ett enda öre

 1. det kommer troligen inte att ske. dessa sjutningar och cov19 kostar miljarder!! pch alla vet att det finns ingen lönsamhet i det så kallade gröna allt detta så kallade gröna är produkter av åsnor och idioter och det finns ingen som tar ett ekonomiskt ansvar för något det hela tycks gå ut på att förvandla Sverige till ett u land

  11
 2. Ja vad skall det satsas på?
  De verkliga satsningarna har väl varit på batterifabriker som kommer att ställa till det ordentligt då återvinningen av batterierna skall ske.
  Tror säkert att det påverkar vår miljö betydligt mer än vad skrotgårdarna gör vid hantering av metallskrot.

  21
 3. Game changern i Svensk Politik kommer att vara när MP hamnar i sophinken för gott.
  Ett första steg mot tillfrisknande .

  32
 4. Tja, Partiet väntar väl fortfarande på att någon med rätt partibok ska ansöka. De håller säkert på att sätta ihop alla ansökningar på Sveavägen 68.

  26
 5. Måtte vi aldrig få in dessa sverigeförstörare.
  Dessa tokar kostar oss ofantlig summor, inte bara deras alltför höga arvoden, löner och ffa dessa påhitt som kostar ock kostat oss miljarder. Ett litet skitparti som fått styra och ställa utan ansvar.

  43
  1

Kommentera