30.000 ryska soldater till Belarus senaste dagarna

UTRIKES. Ryssland har gjort en kraftig militär upptrappning i Belarus de senaste dagarna. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff, enligt VG.no och Reuters.

Ryska lastbilsmonterade raketramper Foto: Rysslands Försvarsminister

Omkring 30 000 soldater uppges ha skickats till Belarus. – Det är den största ryska utplaceringen sedan kalla kriget, säger Stoltenberg.

Det handlar bland annat om Spetsnaz-specialförband, SU-35-jaktflygplan och Iskander-robotar och luftvärnsrobotsystem.

Samtidigt kallar Ryssland USA:s beslut att placera 3.000 soldater i Polen, Tyskland och Rumänien för ett ”destruktivt steg”, skriver flera medier. Den biträdande ryske utrikesministern Aleksandr Grusjko säger att Joe Bidens agerande kommer att ”öka den militära spänningen” och göra det svårare att lösa Ukrainakonflikten, enligt The Guardian.

Pentagons talesperson John Kirby har sagt att förflyttningarna ska öka försvarsförmågan hos allierade stater i konfliktens närområde. Enligt Kirby har president Vladimir Putin bara de senaste 24 timmarna trappat upp militärt i flera områden av västra Ryssland och Belarus, samt i Medelhavet och Nordatlanten.

Putin visar inga tecken av att vara intresserad av – eller villig till – en nedtrappning, sa Kirby i går.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “30.000 ryska soldater till Belarus senaste dagarna

  1. USA skicka 3 000 soldater till Europa och Ryssland svarar med att skicka 30 000 till Vitryssland – kvantitet är en kvalité i sig som Stalin sa.

    Det innebär att Putin nu placerat mellan 15 och 20% av sina aktiva stridsförband i och omkring Ukraina.

  2. Nu blir det lätt för alla länder som fått Rysslands brev att besvara.
    ”Så länge ni har militärer närmare Ukrainas gräns än 100Km får ni inget svar.”

    12
    3
  3. USA kan hålla sina soldater på hemmaplan och istället satsa pengarna på att rusta upp sin förfallna infrastruktur. Skulle ge oss en fredligare värld.

    18
    8
      • Använd google maps och sök på
        Deep state.
        Jag får två förslag. Malta och
        Arsenalsgatan, Stockholm. fundera lite mera.

        Putte verkar göra bra saker också. En ny bro i Kertjsundet, östra Krim.
        Se på maps.

        13
        2
      • Tja, ska USA bygga en massa infrastruktur i Alaska också där extremt få bor?
        Byggs annars mycket infrastruktur i Ryssland, kärnkraftverk I Sosnovy Bor vid Finskaviken samt vid Kurskaya. Man bygger ut den nya hamnen Ust-luga där bl.a amerikanska LNG tankers brukar lägga till.
        Därtill andra hamnar såsom i Murmansk som Novorosiysk, samt LNG anläggningar vid Stillahavskusten.
        Man anlägger gasledningar som NS2 I Östersjön, Power of Sibiria till Kina och nu påbörjar Man Altaj ledningen som kommer att bygga ihop landets östra och västra gasnät.
        Man förbereder sig på att öppna upp gasfältet i Karahavet, därtill bygger man nya atomisbrytare i St Petersburg och isklassade oljetankers byggs vid Bolsjoj Kamen utanför Vladivostok.
        Vad har vi att komma med gällande infrastruktursprojekt?
        Nya fängelser för alla nya kriminella kanske?

        7
        1
    • Läste idag en intressant fråga i tyska BZ.
      Här undrade man om landet fortfarande är ockuperat av USA ?
      Skribenten undrar över Bidens beslut,att sända än fler soldater till Tyskland. Vidare hur USA beslutar över vem landet tillåtes köpa Gas från och hänvisar till nya röret,som USA gör allt för att förhindrar tagas i bruk.
      För de som evnt. ej känner till finns i sydvästra Delstaten Rheinland/Pfalz en hel stad bebodd av USA´s militärfamiljer,av olika vapenslag. Med bl.a. Europas största militära flygbas som centrum !
      I Bayern finns ytterligare orter med Radar o. Radiospecialiserade US-förband för avlyssning av bl.a. Ryssland o ”andra fiender”.

      16
      1
      • Det var därför som tidigare tyska regeringar tyckte att försvaret behövde de inte lägga så mycket pengar på. USA kan ju offra sina unga mäns liv för att försvara Tyskland istället när de ändå är här.
        Sedan blev Trump sur när han såg hur mycket USA lade ner på sin militära närvaro i Tyskland och hur lite Tyskland spenderade på sitt egna försvar. Därav fick vi de intressanta rubrikerna 2018.

        12
      • NiklasR:
        Ja och de de har (Pansarförband) sänder de iväg till Baltiska staterna.
        Övriga typ infanterister befinner sig i olika länder,och som det heter utbildar nya krigare !
        I Afghanistan fanns under åren c:a 40.000 tyska soldater placerade.
        Allt till ingen som helst nytta…..

  4. Istället för att placera de amerikanska resp brittiska trupperna närmast möjligt ryska gränsen, så skulle de kunna placera dem längst bort från gränsen i de länder de förstärker.

    Så länge Ryssland inte har trupp i Mexico eller Canada, så har Ryssland all rätt att placera sin egen trupp nära sina egna gränser. Men spelet går ju ut på att trigga Ukraina att ansöka om NATO-medlemskap, vilket landet inte har gjort – ännu!

    De nazistsympatiserande ”privatbataljonerna” i Ukraina hotar ju att avsätta nuvarande regim om de inte ansöker om NATO-medlemskap.

    17
    5
    • Ryssland har rätt att placera sina trupper var de vill i Ryssland men det är väldigt provocerande när de ockuperar andra länder som Ukraina, Georgien och Moldavien. När de sedan placerar soldater i Belarus, 80 km från Ukrainas huvudstad så är det ett rent hot.

      USA eller Storbritannien har inga trupper i direkt anslutning till ryska gränsen. Rumänien, Tyskland och Polen som är aktuellt nu har ingen gräns alls till Ryssland utom Polen som har gräns till det av Ryssland stulna Kaliningrad.

      11
      11
    • ”De nazistsympatiserande ”privatbataljonerna” i Ukraina hotar ju att avsätta nuvarande regim om de inte ansöker om NATO-medlemskap.”
      Så de socialistiska privatbataljonerna vill göra Putins jobb åt honom?
      Skulle förklara ett och annat vad det gäller deras ursprung och finansiering.

      6
      2
  5. Ja USA svarar med att omplacera 1.000 soldater från Tyskland (läs Rheinland Pfalz) till Rumänien,och flyger in 2.000 ytterligare från Ankeborg,som skall fördelas mellan Tyskland o. Polen.
    Samtidigt skänker Tyskland c:a 20 Miljarder SEK (2 milj. Euro) till Maffiastaten Ukraina. Summor som påstås ha ”samlats in”…
    Stenbock tror att de som ”skänkt”,är alla som tvingas betala skyhöga skatter på drivmedel,liksom i Abzurdien. Än en gång har Ukrainas maffiosis lurat de dumma väst-europerna !

    18
    2

Kommentera