Regeringen förlänger restriktionerna till 9 februari

PANDEMIN. På grund av en ”extremt hög smittspridning” förlängs coronarestriktionerna i två veckor, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff, enligt Sveriges Radio.

– Men om läget stabiliseras och vaccinationerna fortgår kan merparten av restriktionerna avvecklas den 9 februari, säger socialministern.

Efter pressträffen får Hallengren frågan om hur säker hon är på att restriktionerna kommer kunna tas bort om två veckor. – Jag skulle inte stå här om vi inte bedömde det som mycket troligt, men vi återkommer med besked nästa vecka när vi kan göra en ännu bättre bedömning, svarar Hallengren.

Den senaste tiden har smittspridningen nått nivåer som vi aldrig tidigare har sett i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Mörkertalet kan inte fastställas men myndighetens bedömning är att det är ungefär en halv miljon människor i veckan som nu insjuknar i covid-19.

Att många nu är vaccinerade och att omikronvarianten leder till mildare sjukdom har också gjort att vi nu befinner oss i ett nytt läge.

Vi bedömer att ytterligare två veckor ska vara tillräckligt för att klara oss förbi puckeln. Under denna tid hinner ytterligare ungefär en miljon människor få möjlighet att vaccinera sig, säger Tegmark Wisell om de förlängda restriktionerna.

En hög vaccinationstäckning skyddar många mot allvarlig sjukdom och död, och minskar risken att sprida smittan vidare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Regeringen förlänger restriktionerna till 9 februari

 1. Jag litar inte ett dugg på dessa odugliga individer.
  Dom kör med dom små stegens tyranni.
  Det skulle inte förvåna mig ett dugg om tumskruvarna dras åt ännu en gång.
  Målet är vaccinpass för samtliga.

  32
 2. Kan man gissa att den höga smittspridningen man pratar om bara beror på att man testar så otroligt många fler. Det är vinter. Vi brukar bli förkylda då, mer eller mindre. Vad skiljer omikronen egentligen från en vanlig förkylning.

  34
  1
 3. Restriktioner låt dem vara tills vidare och tjafsa inte med småsnuttar utan gå ut med information då restriktionerna kan upphöra.

  Ni får inga fler röster bara för att ni visar upp er på onödiga pressträffar.

  23
  2
 4. Generaldirektör Johan Carlsson den 7 februari 2020 i SvD:

  -Helt osannolikt med ett större sjukdomsutbrott.

  -Kan få enstaka fall och enstaka sekundärfall inom familjer.

  -Smittsamheten är inte enormt stor.

  -Misstänkta fall testas på infektionskliniker men som sagt, risken att någon skulle drabbas är mycket låg.

  23
  • helt rätt. med det kunskapsläget som fanns då sa alla länders företrädare och ansvariga för folkhälsomundigheter så. Att Covid skulle innebära älende i 2 år var nog överraskning för många människor runt om i världen, inkl SD

Kommentera