En icke fungerande elmarknad

ELFÖRSÖRJNING & ELMARKNAD. Den 1 november 2011 delades Sverige in i fyra elområden. Tanken var att priset skulle bli högre i högre där det var brist på el, alltså i söder och därmed uppmuntra till att öka elproduktionen där elen förbrukades och minska behovet av att transportera el långa sträckor.

Tanken var god, marknaden ordnar så produktionen ökar där priset är högre. Det kanske hade fungerat om inte klåfingriga politiker lagt sig i och lagt ned kärnkraftsproduktion i söder och suventionerat vindkraft över hela landet.

 • Två reaktorer stängdes i Oskarshamn 2016 och 2017
 • Två reaktorer stängde i Ringhals 2019 och 2020

Alla fyra fullt fungerande och hade gått att driva i många år till med normalt underhåll och alla fyra reaktorerna låg i söder där elen behövs.

Politikerna säger alltså att marknaden ska ordna problemen men gör sedan allt för att försämra marknadens förutsättningar.

Idag exporterar Sverige el till Finland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark.

 • Kärnkraften levererar 33 % av förbrukningen
 • Vattenkraften 32 %
 • Vindkraften 25 %
 • Övriga 10 %

Det är för årstiden milt i hela landet. Från 0 grader i norr till + 6 i söder. Alla förutsättningar finns för ett lågt pris i hela landet men marknaden fungerar inte. Priset är tio gånger högre i söder än i norr.

-Pettersson säger att dålig politik och okunniga politiker har förstört många rika länder. De kommunistiska är ett exempel, andra är Argentina och Uruguay, i Afrika finns Zimbabwe med flera och risken är att Sverige är på väg åt samma håll.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “En icke fungerande elmarknad

 1. Så går det när man låter kompletta idioter styra landet,det är inte bara
  strömmen utan andra områden som bränsle och invandring som är åt h-e.
  Tänk på det vid valet när ni röstar.

 2. Behövs inga doktorsavhandlingar för att fatta att Miljöpartiet och Socialdemokraterna
  tagit kål på elförsörjningen.
  Stänga kärnkraftsreaktorer och i samma sekund ska bilarna gå på el också.
  Så korkat, visserligen är dessa politiker förståndshandikappade men det går att
  byta ut dom.
  Och det måste göras i september annars går Sverige under.

  16
 3. Det är inte bara kärnkraft som ska väck. Det fanns ett nytt kraftvärmeverk som gav el och fjärrvärme i Malmö. Drevs med gas från Nordsjön. Det skattade MP så det blev olönsamt. Den fina anläggningen köpte Vietnam. Sedan fick Pågens bageri veta att ni kan inte investera för elen räcker inte. Så nu får man väl baka limporna i Vietnam och flyga dem hit. Eller hur Bolund och Stenevi?

  18
 4. Snart kan vi fira tokpartiet MPs utträde ur svensk politik. Alla har i stort sett blivit drabbade av det lilla partiet med storhetsvansinne. Men minnet är kort och med hela mediavänstern och de sossestyrda kanske de kan kravla sig över gränsen. Fan vet.

  13
 5. Glöm inte att de största bovarna i detta är Socialdemokraterna jämte Miljöpartiet.

  MP har varit drivande sen dag 1 när det gäller att avveckla kärnkraften och Socialdemokraterna gör allt för att bevara makten – då kohandlar man om allt oavsett framtida konsekvenser.

  Hoppas svenska folket gör rätt den här gången under valdagen.

  22
 6. Så blir det när kärnkraftsverk läggs ner i södra landet, och det saknas överföringskapacitet från norr till söder. Konsekvensanalys av sina beslut saknas bland de inblandade partierna, speciellt MP verkar inte förstå vad de ställt till med, eller också vet de, men skiter i detsamma.

  18
 7. Den vansinniga nedläggningen av fungerade kärnkraftverk är huvudorsaken men också den gemensamma elmarknaden. Eftersom både Tyskland och Danmark saknar vilja och förmåga till pålitlig elproduktion har båda länderna lutat tungt mot bland annat Sverige vilket har lett till groteska priser främst i söder men även i norr.

  Fram till och med 2019 var prisskillnaderna mellan elområderna marginella, ett par ören, men sedan fick miljötalibanerna fast grepp om Sveriges energiförsörjning. https://elpriser24.se/spotpris/

  Den som förespråkar samma elpriser i alla elområden har fallit för de gröna khmerernas socialistiska manipulation. Bortsett från att se till att varje område har balans mellan produktion och konsumtion går det bara att genomföra med planekonomi, ibland kallad kommandoekonomi, det vill säga socialism. Var och en som tycker att det är en bra idé bör besöka Nordkorea, Kuba eller Venezuela. Eller fråga någon som levt i östblocket före 1990. De är märkligt hur lite som det behövs för att få människor att nappa på helt idiotiska idéer från människor som inte vill dem väl.

  20
  1
 8. Nu ska problemet lösas genom att öka överföringskapaciteten från norr till söder.

  Det enda som kommer att hända då är att strömmen går upp till samma nivå där som här.

  Jag hoppas verkligen att ingen tror att det blir billigare i söder!

  25
 9. Elen skall kosta lika mycket i hela landet. Utbyggnad av kraftnät är inte lätt, vilket kakkalorum det var då den östliga kraftledningen skulle dras genom smålandsskogarna.
  Det var överklagande och begäran om att det skulle dras markkabel istället för luftledningar, helt plötsligt hade i stort sett alla skogsägare den mest värdefulla skogen just där ledningen var planerad.
  Då var det inte tal om demokrati och en för alla, alla för en utan helt plötsligt blev det som hos vissa partier, vi,vi.vi.

  17
  2
  • Utbyggnaden av kraftledningen?
   Från de idag nerlagda kärnkraftverken finns det ju redan ledningar
   Börja utbilda personal då kan återstarten ske om 2-3 år

   27
   1
   • G Nordström!
    Du tillhör tydligen de som vet utan att ha fakta.
    Jag skrev om en kraftledning på 400Kv från Ekhyddan Oskarshamn till Hemsjö i Blekinge.
    Det började 2014 förväntas nu vara färdigt 2025.
    Som du kanske vet finns kärnkraft i Oskarshamn och brist på el i område 4, allt är fakta.

    4
    1
 10. Att lägga till detta är också att Svenska kraftnät (skattepengar) bygger ledningar för överföring av el till kontinenten. Med precision undviker Svenska kraftnät att öka överföringskapaciteten mellan de norra elområdena till de södra.
  Man har under lång tid pratat om för låg överföringskapacitet inom Sverige.

  Vill elbolagen sälja sin el till kontinenten bör de själva betala för utbyggnaden av ledningar.

  21
  • Föra över el från norrland till söder är idioti
   För den kostnaden kan det byggas 2 kärnkraftverk i södra Sverige
   Då försviner också överföringsförlusterna på 20%

   26
   1
   • G. Nordström!
    Det finns inget att transferera till söder, överskottet nu är intecknat då Hybrit det tänkta fossilfria järnbruket beräknas förbruka 15 TWh per år.
    Det senare innebär att det blir så dyrt så att ingen har råd att köpa stålet, en gåva från MP och klimatstollarna.

  • Kungen skriver:
   23 JANUARI, 2022 KL. 11:28

   Och fr a att det tar 4 år tills nästa val om man ångrar sig.

   14
   1

Kommentera