Rea på el i Norrland tack vare bidrag

ELPRISER & SKATTER. Med regeringens nya stödbetalning inräknat blir elpriserna i Norrland faktiskt lägre än förra året, det visar en sammanställning som TT har gjort utifrån data från Nordpool.

I övriga elområden är priserna, stödet inräknat, fortfarande högre än vintern 2020–2021.

Utformningen är inte träffsäker, den går på förbrukning och inte de som drabbas av höga elpriset, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson till nyhetsbyrån.

-Pettersson säger att el kan inte straffbeskattas som om det är cigaretter, det behövs en permanent lösning som ger oss säker el till vettiga priser. De senaste regeringarna har konsekvent fört en orimlig energipolitik.

Drygt hälften av Sveriges befolkning bor i småhus, och bland barn i skolåldern bor faktiskt så många som 70 procent i villa, så villaägare är en extremt viktig väljargrupp, det är Valet 2022 det handlar om.

Socialism är stöld. Först straffbeskattning sedan bidrag till skatterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Rea på el i Norrland tack vare bidrag

 1. Jag finner det märkligt att Pettersson använder TT som källa. TT är ljugmedia i nivå på NYT och CNN. Om man istället ser till exempelvis https://elpriser24.se/spotpris/ uppstår en annan bild. Det intressanta med TT:s ”studie” är att de inte ens stämmer med Elpriser24:s priser. Att ens tro att energiförbrukningen är densamma i ett avlångt nordligt land som Sverige är ren och skär idioti värdigt en miljöpartist. Men vänta lite, journalistkåren är ju infesterad med just miljöpartister vilket nog förklara TT:s uträkningar.

  Det skiljer i årsmedeltemperatur mellan Skåne och Lappland för att ta ytterligheterna. Vi kan på Wikipedia läsa att Malmö historiskt haft mellan -1 och 4°C i medeltemperaturer i december. Kiruna å andra sidan har haft mellan -17 och -8°C i medeltemperatur. Vi (Boverket) vet att om man sänker temperaturen inomhus en grad sparar man mellan 5 och 6 av uppvärmningsbehovet. Uppvärmningsbehovet styrs av skillnaden mellan ute- och innetemperatur. Därför kan man inte räkna med att villan i Malmö och Kiruna båda kräver 2000 kWh i december.

  Men nog om detta. Om vi bara för jämförelse räknar med 2000 kWh och Elpriser24:s priser får vi en kostnad i SE1 på 1334 kr och SE4 3748 kr för 2021 eller 181% skillnad. Motsvarande siffror för 2020; 368 kr, 760 kr, 107%. MEN för 2019 736 kr, 760 kr, 5% och 2018 1040 kr, 1058 kr, 2%. Med andra ord är det MP + S samt EU som förstört elmarknaden. Vem ska vi mer skylla på? Jag citerar mig själv från en tidigare kommentar;

  ”Av Sverige 10 435 447 invånare bor 1 185 781 eller drygt 11% i Norrland. Samtidigt produceras 61 TWh i de norrländska älvarna eller 32% av Sveriges elproduktion. Jag har inte hört ”norrlänningar” klaga på att exempelvis mat och bensin är billigare i söder. Speciellt i glesbygd är det inte billigt.

  Min slutsats är att de höga priserna är självförvållade då väljarna har röstat på partier som vill avskaffa Sverige. Emellertid vilar ansvaret olika tungt i olika delar av landet. I Stockholms kommun, Göteborgs kommun, Malmö kommun, Uppsala län, Västra Götalands läns västra, Gotlands län, Skåne läns södra och Stockholms län röstade fler än genomsnittet på MP medan i Västernorrlands län och Norrbottens län röstade blott 2,68% respektive 2,76% på dessa bakåtsträvare.”

  Så länge som inte priserna är manipulerade så är priserna lägre där en vara produceras. Priserna på kaffe torde vara lägre i Brasilien och bensin billigare i Saudi. Om Sverige hade förmåga att producera kaffe och bensin vore priserna lägre här. Sverige skulle dock kunna producera både kaffe och bensin om vi hade ett överskott på energi. Vilket vi skulle kunna haft om inte en del politiker satt stopp för utveckling av kärnkraft. Med ”kärnavfallet” och Gen IV skulle vi kunna vara helt självförsörjande på energi i tusentals år och till ett väsentligt lägre pris än omgivande länder om straffbeskattningen upphörde.

  Elpriserna i söder drivs inte främst med obalansen mellan produktion och konsumtion utan drivs på av energiunderskottet i främst Danmark och Tyskland. Börja med att kapa dessa linor och bygg sedan Gen IV runt större tätorter och priserna blir betydligt lägre. Marknadsekonomi är motsatsen till planekonomi som många verkar förespråka efter en saltad elräkning. Vi vet också att socialism inte fungerar i längden så det är som att pinka i byxorna. Det är skönt och behagligt i längden med kallt och otäckt till slut. Rösta bort de vänterblivna och starta sedan de nedstängda reaktorerna så blir det lättare i väntan på Gen IV.

  22
  1
  • Skicka gärna din utredning till TT och föreslå att de installerar generation IV så får vi se om de kommer med en rättelse.

   I drygt 11 år har jag drivit bloggen och eftersom den är en hobby så har jag valt att hämta mina uppgifter från olika medier. Har du möjlighet att finansiera en nyhetsbyrå åt mig är jag tacksam, men utan TT och MSM blir det ingen blogg.

   Har du kollat vem som ligger bakom Elpriser24?

   Sedan tror jag de flesta bloggläsare är kloka nog att bedöma trovärdigheten på källorna själva och varken TT, SVT eller någon annan ljuger alltid.

   9
   2
 2. Med tanke på att sveriges ekonomi är i botten så behöver staten få in så mycket pengar som möjligt. Det dom har gjort nu är rätt smart med tanke på hur små reaktionerna är ifrån allmänheten, folket knyter nävarna och går troget till jobbet.
  Resultatet är att allt som kostar pengar kommer att höjas, mat, boende, bilar, osv. osv. och då kommer staten få in betydligt mer skattepengar än bara för el och drivmedel, och i vanlig ordning så är det arbetaren som är förloraren.

  Titta på IKEA, de ska höja sina priser med 9%, vissa produkter upp till 30%, nu skatteplanerar de så mycket som möjligt så det gagnar inte sverige, men det är ett tydligt exempel

  20
 3. Det skulle vara samma pris på el vartän du bor först och främst.
  När så våra klantiga politiker har förstört el-balansen genom att straffbeskatta kärnkraften, så borde de ta skeden i vacker hand och sänka skatten på el.
  Titta på vad de gjort i Norge eller i Polen sätt ett maxpris på vad vissa absolut nödvändiga förbrukningsvaror får kosta varav el är det viktigaste.

  19
  1
  • Grebom. Men nu äger staten Vattenfall som är en pengamaskin så där tjänar de också.
   Skulle inte förvåna mig om de skriver upp värdet på Vattenfall och belånar det hårdare.

   15

Kommentera