Dagens tankeställare 58

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 58

Några ord om humor.

I barndomen fick jag rejäla doser humor, dels av Helan och Halvan, dels av Jerry Lewis, för att nämna de främsta. Både på bioduken och i tv-rutan. Efteråt har jag funderat varför somliga av situationerna var så tokroliga. Hur fungerade deras humor riktigt? Ett återkommande tema för Laurel-Hardy och Jerry Lewis var att utmana auktoriteter, om det sedan gällde rektorn eller sheriffen, en maffiaboss eller en officer i främlingslegionen. Alltid lika skojigt och befriande.

Idag ser jag sporadiskt på svensk humor och kan konstatera att den lever och mår väl. Jag tänker på grupper som Grotesco och Freudian Slip, vilkas humor brukar följa det traditionella receptet: ställ allting upp och ner och driv sedan det hela till sin spets, in absurdum. En odödlig figur som förtjänar ett specialomnämnande är Svullo, som gjorde en mängd sketcher av hemvideokvalitet. Många av dem blev fel, men somliga är vansinnigt komiska och lever vidare på Youtube. Svullo skojade ofta genom att plötsligt, helt oväntat, bryta mot alla sociala normer å det grövsta. Ett kort exempel må tillåtas.

Rune Holmström

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dagens tankeställare 58

 1. Bröderna Marx var 50 år före sin tid med sina skämt.

  Buster keaton, stenansiktet, charlie chaplin/ett geni.

  Säger ju allt nedan.

  Groucho Marx
  Han sade skämtsamt i en intervju en gång att han tyckte att hans gravsten skulle ha inskriptionen ”Excuse me, I can’t stand up.”

 2. Tänk att uppfattningen om vad humor är skiljer från en generation till en annan.
  Svullo kan inte på något vis jämföras med Helan och Halvan han är patetisk.

  7
  3

Kommentera