Drottning Margrethe II har varit regent över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år

Den 14 januari har drottning Margrethe II varit regent över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år. Hon föddes 16 april för 82 år sedan på Amalienborgs slott i Köpenhamn och döptes till Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid. Namnet Þórhildur (Thorhildur) kommer från att Island då löd under Danmark. Hon var följaktligen då också prinsessa av Island.

Hennes föräldrar var Fredrik IX av Danmark och Ingrid av Sverige, som då var Danmarks kronprinspar.

Drottning Margrethe med tax. Drottningen älskar taxar och att röka. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset.

Drottning Margrethe representerar en sällsynt era av kontinuitet, som medlem av en generation kungligheter som suttit ovanligt länge på tronen. Drottning Elizabeth av Storbritannien har regerat i 70 år. Sveriges kung Carl XVI Gustaf i 49 år. Norges kung Harald V är rena nykomlingen i sammanhanget, men har ändå suttit i 31 år på sin tron.

Den enda danska monark som regerat längre än Margrethe är Kristian IV som regerade i nästan 60 år, från april 1588 till februari 1648.

Drottning Margrethe var 32 år när hennes far kung Fredrik IX dog år 1972. Fadern hade varit mycket populär bland det danska folket, likaså hennes farfar kung Kristian X.

Farfadern var en viktig samlingsgestalt för det danska folket, speciellt under den tyska ockupationen under andra världskriget. Då kunde han dagligen ses ta en ridtur genom Köpenhamn, vilket kändes betryggande för det ockuperade folket. Margrethe tillträdde efter att fadern dog oväntat efter endast ett par veckors sjukdom.

Även om Danmark varit ett kungarike ända sedan vikingatiden med 52 olika regenter, så är Margrethe endast den andra kvinnan i historien som suttit på den danska tronen. Den första var drottning Margareta I som levde 1353–1412. Hon var den mäktiga kvinnan bakom Kalmarunionen som enade de nordiska länderna.

Att Margrethe kunde bli regent var en följd av att successionsordningen ändrades år 1953. Då tilläts kvinnor ärva den danska tronen – men om det fanns en yngre bror, skulle han vara först i tur. Först år 2009 beslutades att det äldsta barnet i tronföljden skulle bli arvtagare till kronan, oberoende av kön.

Drottningen lär röka 40 cigaretter om dagen av en grekisk tobak som innehåller så mycket tjära att den inte får säljas i Danmark. Margrethe låter därför direktimportera cigaretterna själv.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Drottning Margrethe II har varit regent över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år

 1. Jag vill minnas att även våran regent smygröker lite. Men framför allt tycker han om att vända papper, f´låt, vända blad ska det vara.

  Men danskarna kan nog ändå vara lite avundsjuka på svenskarna. För vi har något som dom saknar ————- Förståndiga grannar !!!!!

  14
 2. Hon är en bildad och klok kvinna. Vilken skillnad mot Sveriges obildade och otroligt korkade kungahus.

  7
  10

Kommentera