Den arabiska apartheiden som ingen pratar om

av Khaled Abu Toameh

 • ”Det är inte alla yrken som kommer att vara öppna för palestinier under den nya förordningen …” L’Orient Today, den 8 december 2021.
 • Palestinska flyktingar i Libanon ”är socialt marginaliserade, har mycket begränsade civila, sociala, politiska och ekonomiska rättigheter, inklusive begränsad åtkomst till Libanons regerings offentliga hälso-, utbildnings- och sociala tjänster och står inför betydande restriktioner vad gäller deras rätt att arbeta och rätt att äga fastigheter.” – UNRWA, september 2020.
 • Det finns flera anledningar till att libaneserna inte vill ha palestinierna. En anledning är att palestinierna sedan 1970-talet har tagit in krig och förstörelse i Libanon och förvandlat flyktingläger till baser för terrorgrupper.
 • ”Det är dags att sätta punkt för denna historia av diskriminering och systematisk segregering … Kvalificerade palestinier bör tillåtas utöva sina yrken, särskilt inom de områden där de behövs mest … Mycket få libaneser skulle dela min åsikt.” – Sawssan Abou-Zahr, högt uppsatt libanesisk journalist, Reliefweb, den 1 augusti 2021.
 • Det som är tydligt … är att det internationella samhället länge har ignorerat brotten och människorättskränkningarna av ett arabland mot palestinierna.
Det internationella samhället har länge ignorerat Libanons brott och människorättskränkningar mot palestinier. Det finns flera anledningar till att libaneserna inte vill ha palestinierna. En anledning är att palestinierna sedan 1970-talet har tagit in krig och förstörelse i Libanon och förvandlat flyktingläger till baser för terrorgrupper. På bilden: Palestinier i Ain el-Hilweh, Libanons största palestinska flyktingläger, protest den 31 januari 2020. (Foto av Mahmoud Zayyat/AFP via Getty Images)

Problemet med den arabiska apartheiden och diskrimineringen kom nyligen upp till ytan igen efter att en libanesisk minister meddelat att hans land bestämt sig för att låta palestinier arbeta i fler sektorer som hittills enbart varit reserverade för libanesiska medborgare.

Meddelandet av Mostafa Byram, Libanons arbetsminister, kom som en överraskning för många palestinier som i fyra årtionden varit bannlysta från många yrken.

Palestinierna hoppas att beslutet skulle avsluta flera årtionden av diskriminering och marginalisering av ett arabland – Libanon.

En del libaneser uttryckte dock ett starkt motstånd till Bayrams beslut om att lätta på arbetsrestriktionerna som införts mot palestinierna. Dessa libaneser verkar rädda att palestinierna antingen kommer att ta deras jobb eller bli libanesiska medborgare.

Läs vidare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Den arabiska apartheiden som ingen pratar om

 1. Till Sverige är väl alla palestinier välkomna. Allas lika värde och annat prat. Och i Sverige blir dom väl inte diskriminerade. Kommer dom bara hit så har dom rätt att diskriminera svenskar genom att kalla dom horor och vita rasister. Då kommer dom väl att trivas. Dessutom har dom rätt att bli försörjda av dom personer som dom kallar rasister. Rena rama drömlivet. Det är väl därför så många sk flyktingar vill komma till Sverige istället för att stanna i sitt hemland.

 2. Lite kul men fullt begripligt att MENA inte vill släppa in andra MENA. Tänk om svenska och europeiska politiker hade varit lika kloka.

  25
 3. Sån’t här borde förbjudas att skriva om . Det ökar bara på främlingshatet. Dessutom kan någon knäppgök få för sig att vi inte ska skänka miljarder till Palestina . Men tänk efter . Hur ska de annars hå råd med alla bomber och missiler.
  Och det är av yttersta vikt för sossarna att värdegrunden följs .

  30

Kommentera