Våldsamma protester i Kazakstan, utländsk militär går in

UTRIKES. Det pågår våldsamma protester i Kazakstan och de kommer att besvaras med tuffast möjliga åtgärder. Det säger landets president Kasym-Zjomart Tokajev i ett uttalande, enligt flera medier.

Jättelandet Kazakstan har 19 miljoner invånare.

”Det här är en fråga om vårt lands säkerhet. Jag är övertygad om att jag har folket på min sida”, säger han och kallar protesterna ”en svart period” i landets historia.

Landet har släckt internet och mobiltelefonnätet i ett försök att kuva protesterna, som började med ett missnöje med de höga gaspriserna. Trots att gaspriserna sänkts fortsätter demonstranterna att visa sitt missnöje.

Kazakstan har omfattande tillgångar av olja, naturgas och mineraler. I gruvorna bryts bland annat krom, koppar, guld och uran. Landet dras med enorma miljöproblem, ett arv från Sovjettiden (1920–1991).

Vidsträckta odlingsarealer har gjort Kazakstan till en stor spannmålsproducent. Vete är den viktigaste grödan. Kazakernas traditionella näring, djuruppfödningen, har fortfarande betydelse. Industrin bygger till stor del på utvinning och förädling av landets tillgångar av olja, naturgas och mineraler.

Kazakstan, jättelandet i Centralasien med en 700 mil lång gemensam gräns med Ryssland har liksom Ukraina en stor rysk minoritet.

Kazakstans regering har upplösts och ett undantagstillstånd har utlysts i landets största stad Almaty. Enligt myndigheter har åtta poliser dödats i samband med de omfattande protesterna. Militäralliansen CSTO med Ryssland i spetsen ska nu skicka fredsbevarande styrkor till landet, sedan presidenten bett om hjälp.

När trupper från Ryssland med allierade går in påminner det om Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968.

-Pettersson misstänker att Vladimir Putin inte vill ha mer problem just nu, och att det som vanligt kommer att skyllas på väst.

När det i verkligheten är fattigdom, sociala orättvisor och korruption samt små möjligheter att göra sina röster hörda som är orsakerna bakom protesterna i Kazakstan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Våldsamma protester i Kazakstan, utländsk militär går in

 1. Protesterna gäller höga energipriser vilket vi har drabbats av i Sverige också men inte en reaktion från allmogen. Inte undra på att våra politiker fortsätter att köra landet i botten på alla sätt de kan

  “Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.” G. Michael Hopf.

  10
   • Och hur tycker du då det ser ut i konungariket, Pettersson efter att miljötalibanerna haft politiskt inflytande i 30 år vara stort inflytande de senaste 10 – 15 åren?????

 2. Det är tydligen ett massivt uppror över hela det enorma Kazakstan med ”fredliga demonstranter” som bränner, plundrar och avlivar de poliser och militärer de kommer åt.
  Putin förväntas flytta 11 separata ingenjörsbrigader mm som är utplacerade i Kamensk-Skhachtinsk, ett par mil öster om gränsen till Ukraina, till Kazakstan.

  Som jämförelse med vad västmedia nu kommer att rapportera kan det vara av intresse att följa händelseförloppet via några länkar som bifogas:

  https://centralasia.liveuamap.com/
  https://twitter.com/Liveuamap
  https://t.me/s/AteoBreaking
  https://t.me/s/zakonkz

Kommentera