Chefen hotade de ovaccinerade med uppsägningen, fick själv sparken

PANDEMI. Transocean sysslar med olje och gasborrning till havs och är världens största borrföretag och världens största riggföretag med en total flotta på 80 enheter över hela världen. Huvudkontoret ligger i Schweiz, men mycket av jobbet görs från Stavanger, enligt Resett.

Mexikanska golfen. Transocean i arbete. Foto: U.S. Coast Guard, Petty Officer 3rd Class Patrick Kelley.

Transoceans vd Rune Kvål får avgå efter ett mejl som skickades till runt 1600 anställda tidigare i december. Kvål hotade oljearbetarna i företaget med uppsägningen om de inte vaccinerade sig mot covid-19.

”Vi arbetar nu på situationen där vi kommer att kräva vaccination för att komma ombord på en en rigg. Detta med utgångspunkt i att vi nu har vaccinerats i ett år omgående och alla borde ha erbjudits att bli vaccinerade. De som valt att inte göra detta måste förmodligen hitta annat arbete. Smittoeffekten ombord är så dramatisk att vi som företag inte kan fortsätta så här. Det första som kommer är att de som är ovaccinerade och smittade får stå för den ekonomiska konsekvensen själva.”

Kritiken lät inte vänta på mejlet.

Nättidningen skriver att den norska Transocean-chefen, Rune Kvål, har blivit av med jobbet efter coronavaccinkravet. – Jag kan bekräfta att alla anställda har fått information om att Rune Kvål går i pension från jobbet, säger Egil Bjørgaas i Safe Transocean till Nettavisen.

Fallet nämndes även i NRK där de anställda reagerade starkt på ledningen för företaget efter att innehållet i mejlet blev känt.

De anställda reagerar väldigt starkt, oavsett vilken vaccinstatus de har. Mejlet är skrivet som ett hot, säger Steinar Nesse, förtroendeman i fackklubben Safe i Transocean, till NRK .

Även den norska Arbeidstilsynet var inblandad i fallet. Avdelningsdirektör Monica Seem uppgav till NRK att ingen arbetsplats kan kräva att anställda ska coronavaccineras. På julafton blev det känt att  företaget vände , och att anställda fortfarande har kvar sina jobb trots att de inte är vaccinerade.

-Pettersson säger att så kan det gå…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Chefen hotade de ovaccinerade med uppsägningen, fick själv sparken

 1. Varför skall inte ett företag få begära att alla vaccinerar sig?

  Att politiker inte kan eller törs är en helt annan sak.
  Om ett företag anställer någon så väljs den bästa kandidaten ut, inte som i politikerkretsen den notoriske ja-sägaren får tjänsten.

  Skälet till att ett företag viker sig är att media sprider nyheter som av allmänheten anses negativa.

  3
  16
 2. I känsliga lägen är det väl snarare negativt covidtest som bör gälla från och med nu? T.ex. äldreomsorg och vistelse i trånga utrymmen som båtar och flyg.

  Vaccinet har fördelar i och med att det lindrar sjukdomsförloppet och i viss mån skyddar mot smitta men eftersom vaccinerade ändå i och med delta och omikron numer sprider smitta så är det enda hederliga och rationella från myndigheter och företag som påstår sig arbeta smittpreventivt att kräva negativa covidtest.

  4
  3
 3. Intressant, det är väl som alltid… De som kan någonting som köparen vill ha får stanna kvar. Skräpet hittar själva ut. Utom i Sverige, där är det tvärtom, och är man riktigt dålig och inte ens klarar yrkeskursen då blir man politiker, jajamen så är det här.

  20
 4. Faller mannen omkull för sin skada i benet, så är en ilsken vildsvinsgalt en dödlig motståndare.

  En hund kan få hela sidan eller buken uppriven av beten.

 5. De är också extremt skygga, var icke rädd för dem,
  men om de vill, så anfaller de.om de känner sig trängda eller hotade.

 6. Svinhugg går igen.

  Vildsvinen är extremt farliga med sina betar. De rusar fram och rycker med huvudet så att beten skär i kroppen på en man eller hund.

  Nordännen visste om svinens farlighet.

  Svinfylking var väl en känd stridsformation från Uppland eller Södermanland / Östergötland.

  Dvs. en triangel med de starkaste kämparna främst I spetsen.

Kommentera