Godhet & hyckleri – En julbetraktelse

INRIKES. Julen är inte bara givandets, frossandets och barnens högtid: Julen är också godhetens högtid – men vad innebär egentligen godhet? Somliga debattörer hävdar att begrepp som “godhetsapostel”, “godhetsknarkare” och “godhetssignalering” vittnar om ett växande FÖRAKT för godheten.

Andra menar att dessa ord FÖRSVARAR godheten mot fåfänglig egenkärlek förklädd till godhet. Hur agerar egentligen en god människa? Hur skiljer man autentisk godhet från fåfängligt hyckleri? Och hur bygger man ett samhälle på autentiskt goda principer?

Dessa frågor tar Henrik upp i veckans video om Godhet & Hyckleri

Henrik Jönsson Pressbild

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Godhet & hyckleri – En julbetraktelse

 1. Att inte agera då ett barn gör fel är inte godhet, men att förklara varför det gjort fel och ge barnet möjlighet att rätta till är godhet.
  Att stillatigande se på huliganers verk och överslätande säga ”de vet inte bättre” är synnerligen dumt, detsamma gäller även politikers göranden.

  En brottsling som ej visas ut ur landet betyder att straffet inte för något gott med sig för oss laglydiga.

  12
 2. Godhet är något som man utan baktankar och egoistisk vinning gör för andra människor.Men det finns även fallgropar att ramla i som man bör passa upp på.Dom med rymliga samveten utnyttjar gärna ”snälla ” människor.Det ska ”lånas ”än det ena och än det andra t.e.x.sedan ser du aldrig röken av det lånade något mer.På vissa arbetsplatser byter man arbetspass med den ”snälla ”för dom säger aldrig nej.Så godhet är en svår balansgång och tyvärr är det dom med rymliga samveten som vinner framgång i karriären och livet…..

  15
  • SANT!!! MYCKET BRA!!!

   Det är detta jag skriver i min första mening, fast med andra ord. Och detta som jag menar! Att det goda ska främjas!

  • ”Vad stort sker, sker tyst”, diktade Erik Gustaf Geijerstam. Godhet utan (massmedial) uppmärksamhet kan jag för det mesta acceptera, men jag har betydligt svårare för den högljutt saluförda, självgoda välviljan. Skrymtare är ett gammalt ord värt att återbruka för att definiera den sortens varelser.

   14
 3. Godhet är att ha hjärta för det mänskliga i det hela, så att det är detta som främjas, och inte dess motsats, som så ofta är fallet idag.

  Det är djupet i godheten man måste fånga, inte ytliga ideologiska eller politiska perspektiv.

  Godheten är vad den är, och kan inte definieras utifrån enskilda synsätt, som endast är själviska tankegotter.

  Det är det mänskliga hjärtat, som måste vara med. Inte det politiska, som i ”Karl-bertil Jonssons jul”, exempelvis. DETTA är INTE godhet!

  Det är återigen, det med hjärtat, som är det goda, inte det PK-uttänkta! DET är ALDRIG gott!

  För hur vet vi att DET är gott??? För det är ju bara vad de PK-uttänkande själva själviskt tycker! Inte fångandet av själva godheten i sig.

  För den kan endast nås med det rena mänskliga hjärtat, där allt allt stämmer in i minsta del i ett specifikt sammanhang. Där allt känns godhetsrätt!

  Då först kan godheten nås utan föruttänkta unkna politiska syften, och hjärtats mänsklighet kan uppfylla situationen med godhetsmax!

  Men endast då!

  GOD JUL med hjärtats godhet, från mig till er!

  11

Kommentera