Nämndemän bakom skandaldomen tvingas bort

LAG & RÄTT. De nämndemän som friade en man från barnmisshandel för att mannen kom från Ukraina och inte hade lärt sig svenska regler tvingas lämna sina uppdrag efter politiska påtryckningar.

TIDIGARE 2021-12-22. Kunde inte lagen, frias…

LAG & RÄTT. En dom i Solna tingsrätt har väckt stor uppmärksamhet efter att Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell skrev om den på tisdagen.

Fallet handlar om en man som frias från misshandel och olaga frihetsberövande efter att han, enligt åklagarsidan, tagit strypgrepp och låst ut sin styvson på balkongen i novemberkylan.

Cantwell menar att bevisen är tillräckliga, och skriver att domen är ett resultat av ”nämndemän med en originell inställning” till lagen.

I beslutet skriver de bland annat att föräldrarna, som nyligen kom från Ukraina, inte kan ha ”förutsatts ha lärt sig hur sådana här frågor ska hanteras i Sverige”.

”Ursäkta, men vad är det som pågår här? I Sverige är det olagligt att misshandla barn. Oavsett var föräldrarna kommer ifrån. Punkt slut”, skriver Cantwell. Flera personer har reagerat på domen efter krönikan, bland annat juristen Mårten Schultz, som är SvD:s juridiska kommentator.

”Det här är banne mig droppen. Systemet måste ändras – det här är helt sjukt”, twittrar han.

-Pettersson hoppas åklagaren överklagar och nämndemännen får sparken.

Dessutom är det inte ofta herr Cantwell har så kloka åsikter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Nämndemän bakom skandaldomen tvingas bort

 1. Trodde i min enfald att den professionelle domaren skulle kunna ttala sina nämndemän till rätta då det inte finns lagrum bakom en dom.
  Men tydligen måste dumheten och oförståndet segra även i en domstol.

  12
  • Rådman Charlotte Scheutz i Solna tingsrätt ville döma mannen till fyra månaders fängelse. Men de politiskt tillsatta nämndemännen – Mikael Ronsjö (M), Nurten Cengiz (MP) och Barbro Norgren Forsberg (MP) – röstade ned juristdomaren och friade mannen.

   SD 2022

 2. Det är väl den första vettiga åsikten som kommit från den tidningen på många år,
  Dom som påpekat sådana självklara saker i många år har alltid benämnts som Rasister?

  Då kan kanske A.B fortsätta med att slla dom 700 000 som lever på försörjningsstöd
  ska tvingas att både lära sig Svenska och att aktivt söka jobb, och ifall dom inte gitter
  detta mister sitt försörjningsstöd efter en viss tid.
  Alla dom korkade beslut som tagits av nuvarabde och tidigare politiker har sllvsrligt
  skadat landet för evinnerliga tider, dessutom har dom haft god hjälp av den Media
  som nu Kanske har börjat att öppna ögonen så smått. Men tyvärr finns här många
  sömngångare fortfarande hos media, men även bland sllmänheten!

  24
  • Finns utterligare 400 000 på låtsas jobb Tony och det är bättre att de åker hem igen för här har de ingen framtid verken för sig själva eller för de övriga i landet

 3. Agendasättande jurister eller agendasättande nämndemän (politiker)? Hmmm … svårt val. 😉

  Att kapitulera och helt överlåta domstolsväsendet till jurister är fel väg att gå. Oavsett vilket system vi väljer kommer det att ha brister. Bristerna med nämndemannasystemet är att det är politiker utsedda av politiska partier som sitter i domstolarna. Det amerikanska jurysystemet har förvisso också brister och det var man högst medvetna om när man skapade det. Men man i ännu högre grad medvetna och juridikens brister när man skapade den amerikanska konstitutionen och dess tillägg. Jag anser fortfarande att Franklin, Jefferson, Adams med flera var bra mycket klokare än nutidens politiker med väldigt få undantag.

  “In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury of the State and district wherein the crime shall have been committed, which district shall have been previously ascertained by law, and to be informed of the nature and cause of the accusation; to be confronted with the witnesses against him; to have compulsory process for obtaining witnesses in his favor, and to have the Assistance of Counsel for his defence.” (Sixth Amendment to the United States Constitution)

  14
 4. Ta bort nämndemän omgående, vad har outbildade politiker i en rättssal att göra, annat än som åhörare. Denna fördumning som tillåts ske i Sverige. Politiker har lika lite i svenska kyrkan att göra.

  37
  2
  • Tanken var nog att den helt vanliga neutrale medborgaren skulle vara med och förmedla sina åsikter utan politisk inblandning, men systemet har korrumperats sen man införde att alla nämndemän måste tillhöra ett politiskt parti. Systemet är annars urgammalt och ansågs förr som något extra hedersvärt som skulle skötas klokt och ansvarsfullt med omtanke.

   15
 5. Antar att nämndemännen kommer från Mellanöstern eller Afrika. Vänstern vill ha in dessa värdelösa överallt i samhället. Men dom kan ingenting.

  53

Kommentera