Sverige höjer beredskapen

FÖRSVARSMAKTEN. Den ryska upptrappningen på gränsen till Ukraina påverkar beredskapen även i Sverige.

Vi anpassar vår beredskap kontinuerligt. Det har vi även gjort under den här jul- och nyårsledigheten, så långt kan jag gå. Och det finns skäl till att göra det, sa överbefälhavaren Micael Bydén på onsdagen.

När Dagens Nyheter pratar med Bydén på torsdagen säger han att Sverige har höjt beredskapen.

Rysslands tonläge är högt, bland annat med förslag på en ny säkerhetsordning i Europa som innehåller krav riktade till väst och Nato om att dra tillbaka militär infrastruktur i östeuropeiska länder. ÖB poängterar att de ryska förslagen är oacceptabla då de skulle förändra Försvarsmaktens grundläggande förutsättningar att bygga säkerhet tillsammans med andra. Sverige utformar sin egen säkerhetspolitik, inklusive vem vi samarbetar militärt med.

Försvarsmaktens uppgift inom vår säkerhetspolitiska lösning är att kunna verka tillsammans med andra även i skarpa situationer. Det kräver att vi fortsatt kan öva tillsammans i vår egen geografi, utveckla interoperabilitet och gemensamma metoder, fortsätter Bydén.

Många blickar riktas mot den ryska truppsammandragningen vid Ukrainas gränser just nu och överbefälhavaren Micael Bydén understryker att Försvarsmakten måste se utvecklingen även i ett bredare perspektiv. Försvarsmakten släpper inte händelseutvecklingen i vårt närområde, Östersjöområdet eller Arktis.

Försvarsmakten följer rörelser i vårt närområde dygnet runt, årets alla dagar. Även under högtider och långhelger. Vi har alltid förband i beredskap på marken, till sjöss, i luften och i cyberdomänen. Vi är beredda på olika händelseutvecklingar. 

Bild: Försvarsmakten

Den svenska försvarsmakten räknas som nummer 31 i världen.Totalt har Sveriges försvarsmakt, 43875 anställda, 198 flygplan av olika sorter, 120 stridsvagnar och 2 470 bepansrade fordon, 63 fartyg av olika slag och en försvarsbudget på 50 miljarder kronor.

Så här sammanfattar Global Firepower Index läget när de bedömer inte bara storleken utan också den totala stridsdugligheten hos världens olika försvarsmakter, då även faktorer som geografi och naturtillgångar räknas in – men också eventuella allianser som exempelvis NATO.

Världens 10 starkaste försvarsmakter

 1. USA
 2. Ryssland
 3. Kina
 4. Indien
 5. Japan
 6. Sydkorea
 7. Frankrike
 8. Storbritannien
 9. Brasilien
 10. Pakistan

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Sverige höjer beredskapen

 1. När jag låg i lumpen på 70-talet fick vi också ligga i beredskap med indragen nattpermision. Det var när sovjet gick in i Afghanistan. Inte mycket hände med Sverige.
  Det som händer när Sverige går in i beredskap och har fler övningar är att fler soldater skadas och dör i olyckshändelser. Dock har jag förstått på bekanta som är i det militära att vi är bra på att kriga tillsammans med Nato och EU. Det har varit lite hemligt, men det finns några exempel när vårt ubåtsförsvar och våra fallskärmsjägare helt överraskat dem vi har samövat med. Så ni kan sova lugn. Våra krigare löser detta om det blir skarpt läge.

  4
  2
  • Troligen alla som bryr sig om Sverige.

   Det fanns en tid då försvarets baser var obemannade på storhelger och vi inte ens hade flygberedskap.

   Nu blir det sakta bättre…

   7
   3
 2. Sverige höjer beredskapen = Hissar ännu en prideflagga (pedofilflagga)
  Pinsamt värre, bättre ÖB håller käften och går och gömmer sig så man slipper se skiten

  44

Kommentera