Den misstänkta iranska spionen försökte ta sig in i vaccinindustrin och polisledningen

SPIONERI. Peyman Kia, född i Iran och uppvuxen i Sverige sitter häktad för att ha spionerat åt främmande makt i tio års tid. I våras försökte Kia ta sig in ett svenskt bolag som arbetar med utvecklingen av covid-vaccin – och när han fick nobben så försökte han bli polischef, rapporterar Aftonbladet. – Det är ett extremt känsligt ärende, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Den äldre brodern, Peyman Kia, pressbild

Kia har suttit häktad i tre månader och omhäktades nyligen i Stockholms tingsrätt, misstänkta för grovt spioneri.

Peyman Kia misstänks, tillsammans med sin yngre bror, ha spionerat för främmande makt i tio års tid. Under den här perioden har han jobbat i centrala roller i både Säkerhetspolisens ledningsstab och på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must:s, känsligaste avdelningar.

Kia sökte jobb som säkerhetschef hos Cytiva som arbetar med utveckling av covid-vaccin. I annonsen skriver bolaget att den aktuella tjänsten, som nu innehas av en annan person, innebär ett ”komplext uppdrag med många intressenter som är beroende av ditt stöd”. Dessutom betonades att tjänsten innebar säkerhetsansvar över en anläggning som hanterar en stor mängd farliga ämnen.

I Säpos årsbok, där man särskilt pekar ut Ryssland, Kina och Iran, för spioneri i Sverige, skriver man: ”Pandemin har bland annat inneburit att Säkerhetspolisen behöver inrikta sin verksamhet mot helt nya sektorer som kan vara av intresse för främmande makt, till exempel sjukvård och biomedicin.”

Kia sökte även arbete som polischef men fick inte det jobbet.

***

Pressbild Säpo

TIDIGARE 20211-1-25. De spionmisstänkta bröderna Kia har båda arbetat på Säpo

SPIONERI. De två bröder som sitter häktade misstänkta för grovt spioneri har båda jobbat på Säpo, uppger flera av varandra oberoende källor för SVT Nyheter. Det är dock oklart om de arbetade på Säkerhetspolisen samtidigt.

Det är sedan tidigare känt att den äldre brodern jobbat på Säpo. Den yngre jobbar numera inom den privata sektorn, men har även jobbat på Säpo ”under en tid”, enligt SVT:s källor.

Båda männen misstänks ha spionerat på Sverige i över tio år. När det misstänka brottet började, 2011, läste den yngre brodern första terminen på polisprogrammet, enligt dokument från polisen.

Om spionerna på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Den misstänkta iranska spionen försökte ta sig in i vaccinindustrin och polisledningen

 1. “Naiv” är inte det rätta ordet. Naiv kan bara ett barn eller en tonåring. Om en minister eller Säpö chef beter sig idiotiskt och oansvarigt då borde han kallas för “korkad” eller “en farlig idiot”.

 2. Tänk så många människor de måste ha manipulerat och fört bakom ljuset. Tusental människor i myndigheter i Sverige, som inte tycks ha någon aning om att det finns människor i deras närhet med låtsasbakgrund och onda avsikter mot hela nationen eller hela Europa. Jag kan förstå att Sverige kunde vara mer godtrogna på 1960-talet när efterkrigstiden hade sin största ekonomiska utveckling kanske, men att Sverige har godtrogna myndigheter idag tror jag beror på simpel verklighetsförnekelse av politiska skäl. Mycket behöver väckas upp till medvetande och praktisk handling.

  12
  • “Det är ett extremt känsligt ärende, säger åklagaren Mats Ljungqvist.” Undrar vem/vilka det är extremt känsligt för. Svenska medborgare, regeringen/S, Säpo eller det land, som var uppdragsgivare och tog emot brödernas tjänster? Om spionerna var muslimer, så var väl Socialdemokraternas i full färd att fullfölja kontraktet med muslimska brödraskapet genom att hjälpa in muslimer på strategiska platser i samhället. Det finns egentligen för mycket att undra över i den frågan, som bör kartläggas.

   13
 3. Hur många av våra in kvoterade “pension-räddare” är spioner.
  Hur många av våra in kvoterade “IS-bödlar” är militärbefäl.

  18
 4. Varför vill vänstern släppa in dessa opålitliga från Mellanöstern inom politiken och förvaltning i Sverige? Om dom inte fattat det så fundera på varför 80% ljuger om sin identitet. Dom ljuger om var dom kommer ifrån, vad dom har för utbildning, ja kort sagt om allt.
  Så va faan kan dom tillföra Sverige och oss svenskar mer än lögner och bedrägeri?
  Vi har nu fått många exempel på deras opålitlighet.

  27
  • Med ett parti som lever på lögner och dessutom har makten över utnämnigarna så är det inte så konstigt att alla accepterar ljugandet och aldrig ifrågasätta.

   16
 5. Dessa bröder verkar vara ett strålande exempel på s.k sovande agenter som vid något tillfälle blir aktiva och försöker infiltrera alla myndigheter och företag de kan för att stjäla information. Verkar vara Iran som är uppdragsgivare men det kan ju finnas andra figurer längre bak som styr och får tillgång till all information(Putin?). Borde inte utrikesminister Linde ta på sig sin fula kappa och huckle och åka ned till mullorna och ge dem en åthutning?

  22
  1
 6. Vi har ju även begåvats med en energiminister vars namn knappast
  går att uttala,vad vet han om energi undrar jag efter att hört hans
  idiotiska uttalanden i stasitv,där han sluddrar om vindkraft som en
  frälsare och att minsann Sverige inte har dyrast ström.Inkompetent
  är bedömningen.Här är det partiboken som gäller.

  30
 7. När det sitter folk på känsliga poster som förordar och vill se en “mångkulturell” gärna färgad man, när ord som “värdegrund” står högst i kurs. När man går på färg istället för kompetens så bevisar detta bara hur sjukt vårt samhälle har blivet och hur lätt det är att få in fel människor.
  SÄPO får skylla sig själva när de gör allt för att få vara med i gruppen PK-idioter, jag vet inte om det har fattat att de kan välja själva vilken väg de vill ta, men då är det viktigt att chefen förstår vilken väg han ska ta, fattar han inte detta så blir det problem.

  36
 8. Åklagaren Mats Ljungqvist “extremt känsligt ärende”

  Tror nog att ärendet är extremt känsligt för alla dessa inkompetenta och naiva chefer inom Säpo och Must som låter en person som inte är född i Sverige och därmed inte heller kanske är lojal mot Sverige, jobba med säkerhets klassad information mot eller med främmande makt.

  Michael

  35

Kommentera