Svenska lagar stoppar framtidens kärnkraft

ENERGI. Experter varnar för att Sverige halkar efter när framtidens små smarta kärnkraftverk snabbt realiseras i land efter land. Tekniken är här, men svenska lagar har inte hängt med. ”Det behövs en översyn av lagstiftning och regelverk i närtid”, säger Anton Steen på Fortum, enligt Tidningen Näringslivet.

SMR Kärnkraftsreaktor är inte så långt borta. Bild från Blykalla

Framtidens kärnkraftverk är små och serietillverkas i moduler. Det gör att själva bygget av dem bara väntas ta 2–3 år, och tanken är att de bland annat ska kunna placeras nära stora industrier. Men om Sverige vill hänga med på tåget måste dagens regelverk ändras, menar experterna.

I den svenska debatten låter det ibland som att små modulära reaktorer skulle vara flera decennier bort men så är det inte. En lång rad länder satsar här och nu och de har höga ambitioner att ha den här typen av reaktorer i drift inom bara 6–10 år, säger Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum.

I Kina och Ryssland pågår redan byggnationer och i västvärlden är det USA, Kanada och Storbritannien som leder utvecklingen för små modulära reaktorer, smr.

– Tidplanerna är ofta mycket kortare än vad som syns i debatten. I Kanada beräknas själva byggtiden till tre år och en första reaktor ska vara i drift redan 2028.

I USA är tidplanen densamma 2028 och till 2030 planerar även Storbritannien, Frankrike, Estland och Polen att ha reaktorer igång.

Läs vidare…

Energi.se…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Svenska lagar stoppar framtidens kärnkraft

 1. ja det är Miljöpartiet som lyckas med konstycket att få igenomlagar som förbjuder uran brytning i Ranstad och och det var sossarna Birgitta dal som skrev den berömda tanke lagen det var förbjudet att forska på kärnkraft till och med att tänka på kärnkraft var brottsligt
  sen var det centern som var ledande att driva igenom denna folkomröstning så i prinsp så hela den nu dissande regeringen .
  är direkt ansvarig oxh den måste då förpassas till den politiska sophögen

 2. Börja med att sparka ut Miljötöntarna och MP från Riksdagen, en bra början!
  Låt dem härja i den nedre Gärdsgårdsserien i politiken där dom hör hemma!

 3. Folk har nog inte förstått att det i Sverige kommer bli en mycket lång period av mörker framöver, bara att bygga ett helt nytt kärnkraftverk från idag med denna regering och då även motståndet till kärnkraft som finns mm så kommer det ta runt 35år även om nästa regering säger ja till det (lägg sedan på 10-20 år om samma regering sitter kvar) och då är ändå denna siffran positivt satt. Bästa sätter att säga detta öppet är FÖRBERED ER FÖR DETTA OCH ÄNNU VÄRRE!

  12
 4. Sverige går före och visar världen säger Per Dumlund och den av storhetsvansinne och dumhet anfrätta regeringen.
  Tiotusentals med vindsnurror på lands och till havs snurrigt värre kan man säga.

  22
 5. I kärnkraft finns utveckling !

  Det fattade, dock inte, de 50% som röstade mot .

  De levde i en föråldrad situation = trodde att utvecklingen står stilla .
  (50% ……….!)

  34

Kommentera