Wärtsilä svartlistas av sjunde AP-fonden

INDUSTRI & PENSIONSFONDER. Wärtsiläkoncernen är en finländsk industrikoncern med huvudkontor i Helsingfors och Wallenbergsägda investor som storägare. Wärtsiläs inriktning är numera gasmotorer, navigationssystem, drivsystem för fartyg och kompletta kraftverk samt batterilösningar. Wärtsilä-koncernen verkar på över 200 platser i över 80 länder och har cirka 19 000 anställda. Många av de ryska, svenska och finska isbrytarna är byggda på Wärtsiläs varv, bland andra Ale, Atle, Ymer, Frej, Urho, Sisu, Kapitan Dranitsyn, Vaygach, Taymyr och Dudinka.

Wartsila Defence, en amerikansk division av finska Wärtsila som tillverkar och servar kraftkällor och annan utrustning på marin- och energimarknaderna. Fick i början på 2021 ett kontrakt värt $12,2 miljoner för US Navy-ubåtspropellersystem.

Nu har pensionsjätten Sjunde AP-fonden tagit fram en ny lista över svartlistade bolag där sju namn tillkommit. Bland flera kinesiska kolkraftsbolag dyker ett välkänt nordiskt namn upp: Investor-ägda Wärtsilä. Anledningen är en produkt från den finska verkstadsjätten som pensionsjätten klassar som nyckelkomponent till kärnvapen. Mer specifikt rör det sig om delar till bestyckade amerikanska ubåtar – ballistic missile submarines – där Wärtsilä specialtillverkar propellrar för just denna typ av ubåt, rapporterar Dagens Industri.

-Pettersson tycker att det finns mycket Sjunde AP-fonden kan bojkotta mer än företag som tillverkar propellrar till amerikanska u-båtar. Jag är övertygad att det körs en hel del olämpligt på Scanias och Volvos lastbilar så bojkotta dessa företag. Ericssons telekomutrustning används nog av militärer, kriminella och diktaturer, bojkotta Ericsson. Och SAAB som tillverkar vapen oj, oj, oj, granatgeväret Carl Gustaf kanske används för att skydda kärnvapenbaser. Arla säljer mängder med torrmjölk till Kina, tänk om Kinas militär använder mjölken…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Wärtsilä svartlistas av sjunde AP-fonden

 1. SVERIGE,den moraliska stormakten på jorden styrs av hel o halvkommunister, och
  där hittar man även dom största hycklarna, eller moralkärringarna, dom med bara
  en skygglapp, den till vänster, allt annat är Högerextrema? Ja Jisses!

  14
 2. det stinker miljömupparna om sjunde ap fonden????
  Hm vilken Ap fond var det som investerade svenska varv?
  och hur mycke kostade det ??
  eller var eet samma sossialistiska fond som som man brände miljoner på med stålverk 80? eller var var det dessa fonder som
  Göran Persson stal 280 miljader från.. han flyttade pengarna till budjeten

  30
 3. Löjets skimmer liksom det mesta kring vad Abzurdiens s.k. ”klokskap”,befattar sig med !
  Enda plus är att man inte skänkte bort dessa ATP-skatter till Bankerna,i början av 90-talet !
  258 miljarder fick dessa dela på som det visat sig som,bekant i gåva !! (även Wallenbergs)

  25
  1
 4. Undrar hur många svenska företag som tillverkar artiklar eller projekterar hela styrsystem som kan användas militärt utomlands till tveksamma nationer, direkt eller indirekt?

  Hur tänkte man här? Vill dom bojkotta svenskt näringsliv, rikta strålkastarna, ta bort, eller reducera produktion som försörjer massor av arbetare och dess familjer.

  Sverigefientligt. Varför och för vems räkning?

  26
 5. Ännu ett tydligt tecken för konspirationsteoretiker att Wallenbergarna styr världen…

  16
  9

Kommentera